Konec bláznivým nadějím, zázrak se nestal. Fotbalisté Hradce Králové prohráli v Liberci 0:2 a po roce opouštějí první ligu. Fatální zápas „votroci" nezvládli vinou hrubých individuálních chyb při bránění standardních situací, ze kterých během úvodních pětadvaceti minut dvakrát inkasovali.

Ve zbylých dvou utkáních proti Slavii a Teplicím půjde Východočechům jen o čest… Společně s Hradcem Králové sestupují po porážce v Ostravě i České Budějovice.

Rozhodčí Proske u Nisy naposledy foukne do píšťalky. Hradecké naděje na záchranu padají jak ztrouchnivělý strom k zemi. Pár hráčů klesne v zoufalství na trávník, ostatní se plouží jako mátohy, mozek mají vypnutý. Cítí prázdno, zklamání a smutek je veliký.

Hradec potřeboval k oživení nadějí na záchranu nejlépe zvítězit, což se mu v Liberci v samostatné lize povedlo jen v roce 1994. „Votroci" ale vstup do existenčního utkání vůbec nezvládli a Liberec od úvodu diktoval tempo. První dvě šance ještě domácí nedali, ale v jedenácté minutě zacentroval z rohu Frýdek a nabíhající Karišik dal hlavou svůj první gól v české lize.

Po inkasované brance trochu zvýšil aktivitu, ale v 25. minutě inkasoval druhý úder. Liberečtí nakrátko rozehráli standardní situaci z rohu hřiště, Koubek vyrazil Frýdkovu přízemní střelu před sebe a Šural z velkého úhlu chytrým obloučkem dostal míč za čáru. Dal svůj desátý gól v této ligové sezoně.

Za první půli Hradec libereckou branku nijak vážně neohrozil a navíc přišel kvůli zranění o gólmana Koubka, kterého do druhého dějství nahradil Kuciak. Hosté už neměli co ztratit a po pauze přidali. Ve 49. minutě chytil Trubačovu hlavičku Hroššo a pak Čermák z malého vápna hlavou minul.

Hradec ukazoval, proč má po Ostravě druhý nejhorší útok a na góly se nadře. V další dobré pozici totiž minul Trubač a tím jako by ofenzivní choutky hostů skončily.

FC Slovan Liberec - FC Hradec Králové 2:0

Fakta – branky: 11. Karišik, 25. Šural. Rozhodčí: Proske – Wilczek, O. Černý. ŽK: 1:1 (Karišik –  Černý). Diváci: 3529. Poločas: 2:0.
FC Slovan Liberec: Hroššo 5 – Sus 5 (46. Coufal), Karišik 8, Pokorný 6, Fleišman 6 (89. Douglas) – Soungole 5 – Delarge 6, Pavelka 7, Frýdek 8 – Šural 6 – Bakoš 5 (73. Sackey). Trenér: Vavruška.
FC Hradec Králové: Koubek 4 (46. Kuciak) – Holeš 6, Rolko 5, Nosek 4, Plašil 4 – P. Černý 3 – Malinský 3 (61. Petrus), Trubač 4, Čermák 4, Halilovič 3 (81. Schwarz) – Vaněček 2. Trenér: Barborík.

Hvězda zápasu

MARTIN FRÝDEK, záložník Liberce. Odehrál parádní utkání. V prvním poločase přihrál na dvě branky po standardních situacích. Patřil k nejagilnějším hráčům  liberecké zálohy.

Moment zápasu

STANDARDNÍ SITUACE. Letitá hradecká bolest? Inkasované góly ze standardek. V Liberci dostali „votroci"  první branku z rohu, druhou z trestného kopu.

„Někdo nás odsoudil mnohem dřív," neodpustil si Pilný

Liberec, Hradec Králové - Smutek v hlase byl snadno rozpoznatelný. Bohuslav Pilný kousal po porážce s Libercem 0:2 sestup do druhé ligy těžko.

„Abych řekl pravdu, tak hlavou se mi nehoní vůbec nic. V hlavě mám prázdno," uvedl v rozhovoru pro Deník trenér hradeckých fotbalistů. „Sezonu jsme si neprohráli tady v Liberci, někdo nás odsoudil daleko dřív," pronesl v narážce na skandální chyby rozhodčích v několika utkáních „votroků".

Bohuslav Pilný.Proč jste v Liberci neuspěli?
Měli jsme špatných pětadvacet minut první půle. I když jsme se celý týden připravovali na to, že nás čeká válka, soupeř byl agresivnější. Oba góly jsme inkasovali ze standardních situací.

Po roce padáte do druhé ligy. Co se vám honí hlavou?
Abych řekl pravdu, tak vůbec nic. V hlavě mám prázdno. Pravdou je, že jsme si sezonu neprohráli tady v Liberci.

Jaké jsou tedy důvody hradeckého pádu?
Je to na hlubší analýzu. Jedno je ale jisté: jako zásadní se ukázal bodový zisk v domácích zápasech, kde jsme hodně klíčových zápasů prohráli. Také jsme nedávali góly a příliš jich dostávali. Berte to ale jako obecné zhodnocení.

Je to podobné rozčarování jako před dvěma lety, kdy Hradec také sestupoval? Tehdy jste byl v pozici asistenta.
Bylo to jiné. S Lubošem (Prokopcem) jsme přišli po odvolaném Jiřím Plíškovi, brali to jako chvilkový záskok, něco se zkusilo. Teď jsem byl u mužstva  po celou dobu. Ač se to někomu možná nebude líbit, tým měl kvalitu na to, abychom se o záchranu rvali do posledních kol. Ovšem někdo nás odsoudil daleko dřív.

Máte na mysli chyby rozhodčích, které vás na jaře poškodily v zápasech s Příbramí a v Českých Budějovicích?
Ať si to každý přebere, jak chce.

Co bude s tímto týmem dál?
To je spíš otázka na vedení. Za mě říkám, že tenhle tým měl obrovskou perspektivu. Bohužel se ho z jakýchkoliv důvodů asi nepovede udržet, což mě strašně mrzí.

Kde budete hledat motivaci do zbylých dvou utkáních?
Máme zajímavé soupeře: Slavia je motivací sama o sobě, v Teplicích je pěkné fotbalové prostředí a mají tam výborný tým. Každý hraje sám za sebe i za svoji budoucnost. Uvidíme, jak mužstvo složíme. Máme problémy se žlutými kartami (mimo Mareš a Černý), navíc se zranil Tomáš Koubek.

Může to ohrozit jeho účast na červnovém mistrovství Evropy do 21 let?
Podle prvních odhadů by měl být Tomáš do šampionátu v pořádku.