Jak si povede Lavička ve Spartě nebo Kotal v Jablonci? Kdo získá titul? Zlepší „votroci" produktivitu? Vypořádá se Plzeň s odchodem Pilaře a Petržely? Nejvyšší fotbalová soutěž Gambrinus liga bude mít i v nadcházející sezoně co nabídnout. Deník spolu s expertem Bohuslavem Pilným, bývalým prvoligovým hráčem Hradce a Liberce a nynějším trenérem třetiligového nováčka z Převýšova, rozebral sedm největších otázek ligového ročníku.

Je Lavička ideální trenér pro Spartu?

DENÍK: Hodně napoví samotný úvod sezony. Trenér ve Spartě je pod neustálým tlakem. Nejinak tomu bude také v případě Vítězslava Lavičky. Bude záležet, jak se s tím dokáže vyrovnat. V jeho prospěch by mohl hrát fakt, že se v letenském prostředí již pohyboval. Naopak letní příprava byla relativně krátká, tudíž nebyl dostatek času vše vyladit. Hovořit o titulu je zatím předčasné, neboť pokaždé se objeví nějaký tým, kterému sezona sedne a vyjde mu nad očekávání.

PILNÝ: Víťu Lavičku jsem zažil za svého působení v Liberci. Myslím si, že situaci, která ve Spartě byla, v první řadě zklidní. Postupně si na svoji stranu získá fanoušky. Práce s hráči je u něj velice dobrá, takže se domnívám, že Sparta v letošní sezoně dokonce získá mistrovský titul. Díky tomu, že tam je Víťa.

Dostane Kotal Jablonec do pohárů?

DENÍK: V uplynulém ročníku Jablonec povadal. Změna na trenérském postu už byla nutná. Mužstvo dostane příchodem  Václava Kotala nový impuls. Hráčský kádr je na severu Čech velmi dobrý. O evropské poháry by rozhodně bojovat měl, jinak by to bylo velké zklamání. Hodně bude záležet na tom, jak si exhradecký kouč sedne s celým týmem.

PILNÝ: Podle mě bude chtít Václav Kotal po mužstvu trochu jiné věci než předchozí trenér František Komňacký. Letní příprava nebyla zase tak dlouhá. Pokud by Severočeši do nového ročníku Gambrinus ligy dobře nevstoupili, mohli by nabrat ztrátu a do evropských pohárů by se nemuseli dostat. Ani si nemyslím, že se tam dostanou.

Poznamená Plzeň odchod P+P?

DENÍK: Když odejde dvojice reprezentantů, někde by se to mělo projevit. Pilař i Petržela jsou hráči, kteří mají schopnosti především v souboji jeden na jednoho. Jejich náhradníci nebudou mít snadnou úlohu, na každém rohu budou srovnáváni se svými předchůdci. Plzeň přesto neustoupí od svého líbivého herního projevu a znovu bude bojovat o mistrovský titul.

PILNÝ: Plzeň věděla delší dobu, že někteří hráči v létě odejdou. O Vaškovi Pilařovi to věděla už od zimy, takže se na to mohla připravit. Klub však celkově pracuje koncepčně. Tím, že u mužstva zůstal trenér Pavel Vrba, odchody těchto dvou hráčů ho tolik nepoznamenají. V Plzni si do týmu vybírají typově podobné hráče místo těch, kteří odcházejí.

Může Liberec obhájit titul?

DENÍK: Slovan čeká těžké období. Na pravé straně bude citelně chybět reprezentační rychlonožka Gebre Selassie, který odešel za lepším do bundesligy. Sparťan Kušnír je sice postovou náhradou, avšak ne výkonnostní. Další hráči nemusí zopakovat nadstandardní výkony z loňské sezony. Jde třeba o Štajnera či Breznaníka. Třetí střelec do party Rabušic začne hrát, až doléčí zranění. O poháry by Liberec měl hrát, ale titul neobhájí.

PILNÝ: Doufám, že se pod Ještědem na mě nebudou zlobit, ale domnívám se, že Slovan titul neobhájí. Ještě se nedostal do takové pozice, že by měl tituly získávat rok po roce. Přesto nahoře hrát bude. Do pátého místa by se snad měl umístit.

Bude Hradec dávat více gólů?

DENÍK: Příprava nasvědčovala tomu, že by to tak mohlo být. Nicméně liga je úplně něco jiného. Odešli Fischer a Černý, tedy ofenzivní hráči základní sestavy. Nahradit je nebude zrovna jednoduché. Přesto má Hradec tým, který je schopen dávat více gólů. Dvaadvacet branek z loňské sezony je strašně málo. To by se nemělo opakovat.

PILNÝ: Přemýšlím, jestli jich nebude dávat ještě méně. Co jsem měl možnost vidět některé zápasy v letní přípravě, tak nastala trochu změna v rozestavení i v celkovém herním projevu mužstva. Otázkou zůstává, jestli bude tým schopný dávat více gólů, jestli na to bude mít kvalitu. Samozřejmě bych si přál, aby Hradec dával více branek, ale musí zde být rovnice s určitou kvalitou útočné fáze.

Pozvedne manažer Kusý Slavii?

DENÍK: Zbyněk Kusý v hokejových Pardubicích jasně prokázal, že ve svém oboru je extratřída. Tři mistrovské tituly hovoří za vše. Jeho práce ve fotbalové Slavii se nemusí projevit ihned, ale časem se tak určitě stane. Kusý by v budoucnu dokonce mohl pomoci „sešívané" dostat do míst, kde již před časem byli.

PILNÝ: Nevím, jestli ji pozvedne po fotbalové stránce. Když vezmu jeho práci v pardubickém hokejovém klubu po ekonomické stránce, tak je to velmi silná osobnost. Souvisí to i s určitým posílením kádru, takže Slavia by měla jít nahoru, ale nepředpokládám, že na úplnou špici tabulky. Viděl bych to tak na páté až sedmé místo.

Udrží Švancara Brno v lize?

DENÍK: Příchod Brna v čele s útočníkem Petrem Švancarou ligu určitě oživí. Jde přece o tradiční fotbalovou baštu. „Mercedes" Švancara si jistě neodpustí některou ze svých oblíbených kulišáren. Na to diváci budou chodit. Po fotbalové stránce však bude mít Zbrojovka co dělat, aby byla konkurenceschopná. Je to jeden ze sestupových kandidátů.

PILNÝ: Podle mě bude Brno jedním z mužstev, která budou mít v nejvyšší soutěži problémy. Také Petr Švancara bude mít problémy se střílením branek. V případě tohoto týmu bych to neviděl moc optimisticky. Brno je velké město, když se daří, tak je i fotbalové. Přál bych Zbrojovce, aby hrála nahoře, ovšem nemyslím si, že to tak bude. Kdo další by mohl mít problémy? Otázkou je, jak na tom bude Jihlava. Napjaté to bude asi i v Hradci. V minulém ročníku skončil třináctý, což není daleko od sestupových míst. Níž bude hrát Příbram. Naopak si myslím, že o záchranu nebudou letos hrát České Budějovice. Jihočeši by měli být v klidu.