Jedinečný zážitek čekal ve čtvrteční podvečer na fotbalisty SK Neděliště.

Tréninkovou jednotku třetího týmu Tipsport IV. třídy skupiny A vedl prvoligový kouč Michal Šmarda.

Ten spolu s Václavem Kotalem po uplynulém ročníku Gambrinus ligy skončil na lavičce „votroků". Kotal od nadcházející sezony povede ambiciózní Jablonec a Šmarda mu bude opět sekundovat na místě asistenta.

Nedělišťští získali trénink s prvoligovým lodivodem díky projektu Gambrinusu Kopeme za fotbal, jehož podzimní část na Hradecku vyhráli.

„Zvolil jsem trénink, který používáme den před ligovým utkáním. Rozcvička, technika s míčem, krátká střelba a nakonec hra na dvě. Přestože je to velký rozdíl, na klucích byla vidět obrovská chuť. Myslím si, že je to bavilo. Snad si dobře zatrénovali," uvedl Michal Šmarda.

Jeho slova potvrdil i Václav Stanner, kouč SK Neděliště. Přestože mu zanedlouho bude padesát let a delší dobu již nehraje, s radostí se aktivně zapojil do tréninku. „Pro kluky i pro mě to bylo zajímavé setkání. Moc se nám to všem líbilo. Michal nám toho spoustu ukázal a předvedl, jak by se to mělo dělat. Byl skvělý, na nic si nehrál. Přistoupil k nám kamarádsky, nebyla to žádná divočina," pochválil Stanner prvoligového trenéra.

„Bylo to pro nás něco úplně nového. Tak intenzivně jako tentokrát rozhodně netrénujeme. Nicméně spoustu věcí jsem okoukal a budeme se je v budoucnosti snažit zařadit," dodal šéf nedělišťské lavičky.

Celá jednotka trvala hodinu a půl. „Asi by kluci zvládli i náročnější trénink. Otázkou je, jak by na tom byli potom. Určitě by potřebovali delší regeneraci, neboť chodí do zaměstnání. Když brzy ráno vstávají a z práce přijdou třeba ve čtyři, tak by na této úrovni měl být trénink spíše zábavnou formou, aby si vyčistili hlavu a drželi partu," přemítá Šmarda.

Co on a nižší soutěže? „Když je chvilka a nějaký zápas se poblíž hraje, tak se zajdu podívat. Nedávno jsem navštívil utkání krajského přeboru Slavia Hradec – Jičín. Jinak v rámci časových možností hraji A třídu za Předměřice. Něco zajímavého se ale dá najít na každém zápasu. A když přijde hodně lidí a je dobrá atmosféra, o to větší je to zážitek," doplnil závěrem populární „Šmaus".