Ve vítězném utkání na Slovácku (3:0) si poranil lýtkový sval a týmu chyběl v duelu s Plzní, který skončil výhrou obhájce titulu 1:0. Kapitán fotbalistů Hradce Králové Milan Fukal doufá, že už bude schopen v neděli nastoupit v Jablonci nad Nisou, tedy proti klubu, v němž vstoupil do velkého fotbalu. „Záleží na lékaři, jeho vyjádření budu respektovat. Samozřejmě bych byl nejradši na hřišti," říká šestatřicetiletý stoper, který se vyjádřil i ke své budoucnosti ve východočeském klubu.

Jak vypadá váš zdravotní stav?
Lýtko se zlepšuje. Navštěvuji doktora Barnu, v pondělí jsem byl po týdnu zase u něho a sám byl spokojený, říkal, že je to lepší. Ve čtvrtek mám u něho poslední kontrolu, pokud dobře dopadne, chtěl bych už v pátek trénovat. Ale je to jen moje zbožné přání. Nechám vše na vyjádření lékaře.

Myslíte si, že budete schopen v neděli nastoupit?
Naším cílem bylo, abych byl na utkání připraven. Záleží, jak dopadne zmíněná kontrola. Nechám vše na lékaři. Pokud  řekne, že je nějaké riziko, tak to budu respektovat. Samozřejmě bych byl radši, kdybych už mohl trénovat a hrát.

O motivaci nastoupit u vás nemusí být ani řeč. Hrajete v Jablonci, odkud pocházíte a klub důvěrně znáte…
Těším se ohromně. Ať už budu na hřišti, nebo ne, tak doufám, že se jako mužstvo budeme prezentovat kvalitní hrou a budeme bodovat. Když zopakujeme výkon proti Plzni a přidáme k tomu góly, tak by to mělo na Jablonec stačit. Pro mě osobně je to po domácím utkání se Spartou další z vrcholů jarní sezony.

Jablonci se nyní nedaří, v mužstvu nepanuje dobrá atmosféra. Je vaše šance na úspěch větší?
Nálada v jabloneckém mužstvu asi není dobrá. Mluví se, že v létě skončí trenér Komňacký, nicméně ať už odejde nebo zůstane, je to pro hráče zejména ze širšího kádru šance, aby ukázali, jestli se s nimi dá počítat pro další sezonu. Je zrádné říkat, oni na tom nejsou dobře, to bude hratelné. Právě naopak k tomu musíme přistoupit s maximální koncentrací. Navíc náš tým má z minulé sezony na utkání v Jablonci špatné vzpomínky (Hradec prohrál 0:7 – pozn. red.), v kabině už jsem hlasy na toto téma zaslechl. Už od začátku týdne je to pro nás motivace. Podle mě nikdy není dobré bavit se o soupeři, ale spíše se soustředit na svůj výkon.

Do jarní části jste vstupoval jako kapitán hradeckého týmu. O to větší zodpovědnost z pohledu záchrany mužstva na vás byla uvalena. Jistě cítíte úlevu, že cíl byl splněn takhle brzy?
Samozřejmě. Nejenom já, ale všichni hráči cítí v tomto směru spokojenost. Je to úspěch, protože ne všechno bylo během sezony optimální. Někteří experti či soupeři prohlašovali, že jsme kandidát sestupu. Jsme rádi, že jsme tyhle prognózy vyvrátili. Už dříve jsem říkal, že tohle mužstvo má na víc, než jen bojovat o holé přežití v lize. Pokud by se nám podařilo skončit na osmém nebo devátém místě, tak by to odpovídalo kvalitě týmu a našemu předsevzetí na začátku celé sezony. Tohle je naše motivace pro zbytek jarní části. Určitě vypadá líp osmé místo než třinácté. Byl by to úspěch nejen pro fanoušky, ale i pro všechny lidi, co se pohybují okolo klubu.

V létě skončí vaše jednoletá smlouva. Už teď lze říci, že vaše angažování bylo pro hradecký fotbal velkým přínosem. Už jste s klubem jednal o budoucnosti?
Ještě jsme se o tom nebavili. Pro sebe jsem si řekl, a to můžu prozradit i veřejně, že je pro mě důležité  vědět, kde bude v příští sezoně klub hrát domácí zápasy. Pokud bude definitivně jasno, že to bude dál v Hradci, tak je pro mě jedna věc splněná. Tou druhou je otázka dalšího působení trenéra Kotala, zda zůstane, nebo přijde někdo jiný. Ne každý trenér má totiž náladu na to, aby měl v mužstvu šestatřicetiletého hráče. To je pro mě také důležité. O mě samotného teď nejde, záleží na uvedených okolnostech a pochopitelně také na dalším zájmu klubu. Za sebe mohu říci, že jsem v Hradci spokojen a stále mám motivaci hrát ligu.

Zmínil jste Spartu, kde jste také působil a v jejím dresu si zahrál i Ligu mistrů. Kde vidíte příčinu herního trápení letenského klubu?
Shodou okolností jsem četl vaše dnešní (středeční) vydání, kde se k tomuto tématu vyjadřuje Vráťa Lokvenc či Bohouš Pilný. Myslím si, že to bylo zhodnocené profesionálně a objevilo se tam všechno.

V komentářích převládaly názory, že sparťanští hráči neunášejí tlak, který je na ně v letenském klubu vyvíjen, dále že mužstvo prošlo řadou změn a také mu chybí kvalita…
Kolem mužstva bylo nejen na jaře, ale během celé sezony, hodně rozruchu, hráči se měnili,  neustále se spekulovalo, jak by se mělo hrát, sestava nebyla ustálená. To jsou všechno maličkosti, které pak v určitých momentech zápasů rozhodují. Tlak ve Spartě je specifický a ne všichni noví hráči se s ním hned vyrovnají. Nových hráčů přišlo dost a pořádně ani nevědí, co to obnáší. Po příchodu do Sparty v začátku potřebujete podporu spoluhráčů, ale třeba i fanoušků. Jak jsem řekl, změn bylo hodně a některým tahle podpora chybí a tlak nezvládají. Jen na mladých hra stát nemůže. Třeba Krejčí je talentovaný, mluví se o něm v souvislosti s reprezentací, ale výborně zahrál v Liberci a pak dva zápasy ho na hřišti nevidíte…

Spartě držíte palce. Mrzí vás to, když se jí titul vzdaluje?
Je mi to líto, Sparta je výkladní skříní českého fotbalu, měla by nás reprezentovat v Evropě, ale asi ještě není herně tak vyspělá, aby ligu vyhrála. Přiznám se, že jsem po její výhře v Liberci pevně věřil, že už titul nepustí a najednou během dvou kol je to úplně jinak. A Liberec má náskok čtyři body. Tohle pro mě, jako pro Jablonečáka, konkurenta Liberce, není zrovna příjemný pohled.