Panika zatím nevkročila do útrob Všesportovního stadionu. A to ani po mizerném vstupu do jara (tři zápasy, jeden  bod). V klubu pracují standardním způsobem. Krizová opatření nepřijímají, kouč Plíšek má i před nedělním zápasem se Spartou Praha důvěru.

„Stav nouze jsme nevyhlásili," říká Richard Jukl, generální ředitel FC Hradec Králové.

Úvod do jarní části vám nevyšel podle představ. Je vám z toho mizerně?
Nejsem vůbec klidný. Představoval jsem si, že začneme úplně jinak, i když jsem tušil, že to nebude žádná sranda. V Jihlavě jsme odehráli vzhledem k náročným podmínkám specifický zápas. Po porážce s Olomoucí jsem se chlácholil tím, že jsme nedali góly. Ale první poločas byl špatný a proti Ostravě to bylo velmi špatné už od začátku.

Kde vás nejvíce tlačí bota?
To asi vidí každý. To, co nás zdobilo na podzim, najednou nefunguje. Nikdy jsme nebyli týmem, který dával moc branek, ale měli jsme pokaždé pevnou obranu. A my teď za dva zápasy dostaneme pět branek. (zvedá hlas) To prostě v naší situaci není možné.

Nezaráží vás slabší forma stoperské dvojice Fukal – Jánošík?
Tak nezaráží… Potýkají se s formou, jakou momentálně mají. Na podzim oba dva patřili mezi pevné kameny základní sestavy, teď to je bohužel trošku jinak. Každý si to musí v hlavě srovnat sám, sám si říct, co dělá špatně a proč je v takovém stavu.

Promluvil jste hráčům do duše?
Zvažoval jsem to už po utkání s Olomoucí, ale tehdy jsem to ještě nechal být. Průběh zápasu na Baníku mě už ale donutil zajít do kabiny a hráčům říct svůj zřetelný názor na věc. Aby si uvědomili, o co se v Hradci hraje. Když pořád dostáváme stejné góly, tak to nemůže být náhoda.

Byl to z vaší strany monolog, nebo jste vedli dialog?
Většinou to v těchto případech bývá monolog a ani tentokrát to nebyla výjimka.

Jediný bod vás dělí od mužstev, které dlí na sestupových příčkách. Vyhlásili jste stav ohrožení, nebo jedete stále v klidovém režimu?
V Hradci Králové nejsme nikdy v klidu. (rozesměje se) Ale stav nouze jsme zatím nevyhlásili. V klubu se o tom intenzivně bavíme, diskutujeme. Krizová opatření ale zatím nepřijímáme. Trenéři? Týká se to i jich. Mají naši plnou podporu.

Těžký los pokračuje dál, v neděli přivítáte pražskou Spartu. Je vaší výhodou, že vám nikdo nevěří?
Nevím. Co si vzpomínám, tak před zápasy se Spartou nám nikdy nikdo nevěřil, ať byla situace jakákoliv. Pokaždé je to o překvapení a v neděli to nebude jinak.

V předchozích dvou sezonách jste Spartu doma pokaždé porazili. Bral byste jako malý zázrak, kdyby to vyšlo napotřetí?
Přál bych si, aby se to stalo tradicí na patnáct let dopředu a pak ať se to klidně změní. (směje se)

Holeš s Koubkem 
v nominaci U-21

Stabilní opory české jednadvacítky – brankář Tomáš Koubek a obránce Tomáš Holeš – jsou v nominaci kouče Jakuba Dovalila na přátelská utkání s Ukrajinou (22. března  v Mladé Boleslavi) a s Tureckem (26. března v Plzni). Mezi náhradníky jsou další hradečtí fotbalisté útočník Vojtěch Hadaščok a obránce Dominik Simerský. Ve stejném týdnu odjedou na soustředění s reprezentační osmnáctkou „votroci" David Sixta a Lukáš Kratochvíl. O týden později bude mít hradecký fotbal zastoupení i ve výběru do devatenácti let. Člen juniorského týmu Jan Shejbal se dostal do nominace na přátelský zápas s Nizozemím.

Sparta a svátek? Ne! Bojujeme o život

Kreativní záložník „votroků" Filip Klapka nemá na Spartu příjemné vzpomínky. Právě před rokem si po souboji s jedním ze sparťanů vážně poranil koleno a rok byl bez fotbalu. Teď je Klapka definitivně zpět. „Jestli se dostanu na hřiště, mám komu co oplácet," říká před nedělním soubojem, který jako svátek nebere. „Svátek by to byl, kdyby bylo utkání za jiných okolností. Takhle je to boj o holý život." Hradec na Spartu v domácím prostředí umí. Od návratu do ligy ji pokaždé porazil. „Už když jsem byl v Jablonci, tak jsme na Spartu uměli. Snad to vyjde zase," přeje si Klapka.