Přes letní pauzu měl pořádný šrumec. S příchodem nové sezony řešil generální ředitel klubu Richard Jukl celou řadu neodkladných záležitostí. ,,Bylo toho opravdu mnoho, co jsme museli stihnout," přitakává.

Nová etapa začala cestou na Balkán, kam jste zamířil se sportovním ředitelem Ladislavem Škorpilem a novým trenérem Jiřím Plíškem. Úlovkem jsou Bosňané Haris Harba a Asim Zec. Kolem jednání byl velký humbuk. Považujete jejich angažování za manažerský úspěch?
Nemá cenu si příliš přihřívat polívčičku. Z velké části je to zásluha Jirky Plíška, který tam měl a má skvělé styky. Díky němu se povedlo vytipovat hráče, již by nám mohli pomoci a hlavně vše dotáhnout administrativně. Nebyla to žádná sranda. Jak jsem to už někde zmiňoval, každý hráč rovná se dva manažeři, prezidenti klubů chtějí hned inkasovat a ne zrovna malé peníze.

Kolik jste vysázeli na dřevo, asi neprozradíte?
Můžu jen říct, že třeba Harba nás přišel docela draho. Je to jeden z největších přestupů v Hradci. Bylo to složitější, ale jsem rád, že se to povedlo. Výkonnost mužstva to oživí. Když vidím, jak tvrdě pracuje, budu doufat, že to v Hradci bude jen jeho přestupní stanice. Zec je zase perspektivní kluk s výbornými předpoklady. Vsadili jsme na to, že by z něho jednou mohl vyrůst velký fotbalista. Vzali jsme ho na doporučení Jirkových známých. Teď  se všichni musíme podílet na tom, abychom Zece  dostali tam, kam všichni potřebujeme.

Dalšími posilami jsou Strnad a Uškovič. Považujete doplnění kádru po odchodech Černého a Fischera za adekvátní?
Ještě když končil Vašek Kotal, řekli jsme si, že potřebujeme přivést minimálně dva hráče. Tím, že nečekaně odešel ještě Fischer, jsme danou kvótu zákonitě navýšili. Nové tváře kvalitu mají, ale ještě potřebujeme jednoho dobrého fotbalistu získat. Nechceme se v půlce sezony dopracovat k tomu, že máme úzký kádr.

Pořád vám odchod kapitána týmu Romana Fischera leží v žaludku?
Je to život. Vadilo mi to v té dané chvíli. Bylo to pro mě lidské zklamání, nic víc. Přestoupil do Senice. Je to jeho svobodné rozhodnutí. Myslím si, že jeho argumentace správná nebyla.

Přípravu jste bedlivě sledoval. Jaký dojem ve vás tým v jejím průběhu budil?
Pořád to byla jenom příprava. Ať se prohrálo nebo vyhrálo. Pravá prověrka přijde až v ligové soutěži. Jsem rád, že jsme nějaké góly dávali. Na druhé straně některé věci se nám ještě zlepšit nepodařilo. Přesto věřím, že to vypilujeme a v Gambrinus lize budeme znovu hrát důstojnou roli.

Trenér Jiří Plíšek vsadil na rozestavení 4 – 2 – 3 – 1. Je vám tento systém sympatický?
Každý trenér má svoje představy. Hrajeme v jiném rozestavení, takže některé návyky, které se tu budovaly, se během měsíce dají jen těžko vyhnat z hlavy. Vše má svůj vývoj. Jen bych si přál, aby lidé byli spokojeni a neslo to výsledky. Nechtěl bych se dopracovat k tomu, že budou ze stadionu odcházet otrávení. Naopak. Fanoušci si musí říct, že to stálo za to a příště přijdou znovu.

Jak po příchodu Jiřího Plíška vnímáte symbiózu trenér – hráči?
Vždycky se to nejlépe hodnotí podle výsledků. Od začátku si ale novou spolupráci pochvaluji. Jirka je typ pracovitého a komunikativního člověka. O všem vedeme debaty, radíme se. Jeho tréninky jsou jiné. Každý kouč má svoji filozofii. Z kabiny je cítit dobré ovzduší. Když jsem se ptal kluků, byli z tréninků v přípravě docela unavení, protože byly velmi náročné, ale intenzivní. Doufejme, že nám to přinese kýžené ovoce.

V přípravě se mužstvo střelecky probudilo. To je jistě pozitivní zjištění…
Jak jsem řekl, pořád  je to jenom příprava. Jsem rád, že góly dáváme, některé samozřejmě padly i z penalt. Budeme doufat, že se to přenese i do soutěže.

Los vskutku není jednoduchý. Jak na něj pohlížíte?
Začátek je strašně důležitý. Od toho se odvíjí celá sezona. S ohledem na rekonstrukci travnaté plochy musíme začínat venku a zrovna v Plzni. Pak hrajeme doma s Jabloncem a Jihlavou. Doufám, že to zvládneme.

Co vás nejvíce zaujalo v letním přestupovém období?
Asi dění ve Slavii, která posílila velmi slušně.

Rekonstrukcí travnaté plochy a úprav sektoru pro hosty jste splnili podmínky licenční komise. Znovu jste dostali výjimku, ale co dál?
Nejprve k ploše. S rekonstrukcí se začalo 10. května, v tuto chvíli je už trávník velice pěkný. Technické služby odvedly v tomto směru velký kus práce. Sektor hostů jsme zvětšili, dali tam sedačky a malinko ho zvelebili. Úprav se dočkal i sektor pro domácí fanoušky, na požadavek našeho kotle jsme ještě udělali stojany na bubny.
A co se týká nového stadionu? 26. června zastupitelé schválili pokračování spolupráce s firmou ECE. Probíhá územní řízení a já si jen přeji, aby probíhalo bez větších komplikací. Bez stadionu opravdu být nemůžeme. A pokud by se nám tohle nepodařilo dotáhnout do zdárného konce, nemohl by mít hradecký fotbal takovou úroveň, jakou by si zasluhoval.

Sám jste říkal, že na současném stadionu je vítězství přežít sezonu bez záchranářských komplikací. Platí to zřejmě i pro tu letošní…
Je to pořád obehraná písnička. Tenhle stadion nás limituje. Všichni na nás koukají trochu jinak. Dva roky jsme se s tím úspěšně prali. Doufám, že se s tím budeme úspěšně prát dál, ale z dlouhodobého hlediska na tomhle stadionu Gambrinus ligu hrát nemůžeme. Ani by to nešlo. Hradec jako město si zaslouží, aby patřil mezi stabilní účastníky nejvyšší soutěže. Bez dobrého stadionu to prostě nejde.

Jakou návštěvu byste si představoval na úvodním domácím duelu s Jabloncem, který vede bývalý hradecký kouč Václav Kotal s asistentem Michalem Šmardou?
(úsměv) Aby bylo vyprodáno. Je to první utkání doma pod novým trenérem, fanoušci uvidí v akci posily. Navíc bude mít zápas náboj právě tím, že soupeře vedou Vašek Kotal s Michalem Šmardou. Hraje se v pátek večer, což v letním období zase není tak špatné. Naši příznivci by si to neměli nechat ujít.