S bouřlivou kulisou na Všesportovním stadionu nepočítejte. Důvody? Zhruba tři.

1. Jde „pouze" o pohár, který v českém prostředí má jen malou prestiž a diváky netáhne. Pro Hradec je to jen příprava na mnohem důležitější nedělní bitvu s Libercem. „Jasnou prioritu má liga," na rovinu řekl kouč Bohuslav Pilný. Západočeský trenér Miroslav Koubek zase po vítězném šlágru se Spartou dá oraz oporám.

2. V Hradci se po špatných výkonech na fotbal moc nechodí. Poslední domácí utkání s pražskou Duklou navštívilo jen dva tisíce fanoušků. Ti jsou otrávení – z výsledků i z předvedené hry.

3. Začíná být zima. Jakmile přijde podzim, malšovický stadion vám návštěvu rozhodně nezpříjemní. Právě naopak. I to mnohé odradí.

Část vstupného přispěje onkologii
Pohárové utkání s Plzní se ponese ve znamení pomoci lidem, kteří bojují s rakovinou. Každý divák, který si zakoupí vstupenku, přispěje desetikorunou na na konto Onkologické kliniky v Hradci Králové. Klinika onkologie a radioterapie při Fakultní nemocnici použije vybrané peníze na léčbu rakoviny prsu pomocí brachyterapie.

Co by ale mohlo fanoušky nalákat. I tady se najdou tři faktory.

1. Vaněček versus Horváth. Hradecký snajpr dostane poprvé po zranění šanci od první minuty. „Přišel čas ho vyzkoušet. Doteď ještě připravený nebyl, i když si to David možná myslel. Teď nadešla jeho chvíle," říká Bohuslav Pilný. Na straně Plzně by v sestavě měl být matador Pavel Horváth.

2. Může to být jízda. V poháru se pravidelně mění sestava, přednost dostávají hráči, kteří nepatří do základní sestavy při ligových zápasech. Motivace je zřejmá. Náhradníci se přetrhnou, aby dokázali trenérovi, že se mýlí. „Hráči, co nastoupí, si výkonem mohou říct o základ proti Liberci," vybízí své hráče k maximální snaze své Pilný.

3. Návrat Pilaře. Od doby, co reprezentační záložník odešel z Hradce už proteklo mezi břehy Orlice hodně vody. Přestoupil do Plzně, pak vinou krutého osudu neuspěl v Bundeslize a tak zase zvolil západočeskou variantu. Dnes to bude poprvé (pokud bude v nominaci), co se od svého odchodu představí v Hradci Králové.

„Do Hradce se těším, jedu domů," říká Pilař

Plzeň - Pokud v úterním pohárovém duelu v Hradci Králové nastoupí, bude to poprvé, kdy se postaví proti svému bývalému klubu. Bez ohledu na to, jestli vyběhne na trávník, se záložník Západočechů Václav Pilař do Hradce Králové těší.

Václav Pilař (vlevo)„Vždyť jedu domů," říká fotbalista, který se po návratu z bundesligy rozehrál v Plzni k výborným výkonům. V sobotu se radoval z výhry nad největším rivalem, pražskou Spartou. Vypjatý duel stál jeho i celý tým spoustu sil.

„Byl to náročný zápas, dali jsme do toho všechno, utkání jsme dohrávali na pokraji sil," přiznává Pilař. „I když po vítězném zápase se lépe regeneruje, pořád máme utkání v nohou," svěřuje se.

„Nebude snadné se dát do zápasu s Hradcem do pořádku, ale utkání musíme zvládnout," přeje si rodilý Východočech, který bedlivě sleduje výsledky Hradce Králové, který se krčí na chvostu tabulky.

„Hradec má málo bodů, určitě jich chtěl získat více, jenže se nedaří. Je to škoda, neprohrávají nějak výrazným rozdílem, ale body nezískávají," dodává Václav Pilař.

Hodnocení hráčů FC Hradec po porážce v Ostravě (2:1)
Tomáš Koubek - 7: Po třech zápasech stál zase v brance. Dostal dva góly, ale dalším dvěma fantastickými zákroky zabránil.
Tomáš Holeš - 5: Z jeho prostoru padla úvodní branka zápasu, ale vinu na ní nenese. Červenat se musí jiní.
Adrian Rolko - 6: Konečně! Tohle byl starý dobrý Adrian Rolko. Výtečný ve vzduchu, silný v soubojích.
Marek Plašil - 2: Zápas na levačku. Dvakrát nedůrazně odhlavičkoval míč a byly z toho dva góly Holzera.
Petr Mareš - 4: I přes viditelný pokles formy v sestavě vydržel, jenže i na Baníku to byla bída. Jenže kdo za něj?
David Štípek - 5: Celkem pěkně se na něj dívá, ale zoufale mu chybí produktivita. Je bez gólu, za 13 kol má 1 asistenci.
Aleš Čermák - 6: Připravil gól pro Pavla Dvořáka, měl i další šanci. Opět potvrdil, že to základu jednoznačně patří.
Pavel Černý - 6: Opět nadprůměr! Šanci, kterou dostal, chňapl s vervou. Měla se něj pískat penalta.
Jan Shejbal - 5: Za stavu 0:1 málem skóroval hlavou, v závěru si rozbil rameno. Podzim pro něj skončil.
Emir Halilovič - 6: Bosenský hračička nebyl tolik vidět v koncovce, ale své si odvedl v předfinální fázi.
Pavel Dvořák - 7: Vstřelil jednu branku, druhou mu sudí upřeli kvůli domnělému ofsajdu, v závěru nedal tutovku.

STŘÍDALI: David Vaněček (5): Do šance se nedostal, i tak byl cítit. Jakub Chleboun: Naskočil za zraněného Shejbala. Marek Kulič: Za čtyři minuty nemohl nic stihnout.
STUPNICE: 10 – nejlepší, 1 – nejhorší