Přítomni byli hradecký primátor Zdeněk Fink, předseda KFS Královéhradecka Václav Andrejs, Jan Střížka a Daniel Střížka (Fotbal v kraji), Tomáš Rademacher (Sport pod Bílou věží a spoluautor knihy Černobílá historie), Jiří Pavlíček (předseda KUS), předseda OFS Hradec Martin Zbořil, místopředseda OFS Vladan Haleš, předseda RK OFS František Dejnožka, předseda STK OFS Marcel Tuček, místopředseda KR OFS Evžen Zvolánek, sportovní redakce týdeníku Gól, Hradeckého deníku a další.

Setkání moderoval Bohumil Lemfeld. Za VV OFS Hradec přivítal účastníky předseda Martin Zbořil, který oceněným poděkoval za odvedenou práci pro fotbal v rámci OFS Hradec. Poděkování se dostalo manželkám a rodinám za podporu i toleranci, protože bez toho by fotbal nebylo možné dělat. Následoval slavnostní přípitek a kulturně-sportovní program, kde vystoupili pětinásobní mistři světa ve footbagu Tomáš Tuček a Martin Sládek, zpěvák Michal Horák s kytarou a klávesy, k vidění byly i ukázky stepu – Štěpán Žďárek (Fidgety Feett Hradec) a Karolína Skotnicová (Tap Dance Company Avalanche Hradec), což orámovalo předávání pamětních plaket, knihy Černobílá historie a týdeníku Fotbal v kraji.

„Tuto akci považuji za hodně důležitou, od OFS Hradec je to záslužná činnost a i na oceněných je vidět, jak si takovéto pochvaly váží. Jsou to lidé, kteří obětují sportu celý život, za což jim patří velké uznání a poděkování," řekl hradecký primátor Zdeněk Fink.

Ocenění odpovídali na otázku: Co pro vás znamená ocenění?

Miloslav Doubrava: „Velmi jsem byl potěšen z toho, že mi byla udělena cena Hradecká fotbalová osobnost. Chtěl bych touto cestou poděkovat vedení OFS. Pokud mi zdraví dovolí, je to pro mne povzbuzení do dalších let pro pokračování s píšťalkou na zeleném trávníku."

Jiří Krátoška ml.: „Setkání bylo velmi příjemné s bohatým doprovodným programem. Chtěl bych poděkovat OFS i trenérovi Vojtěchu Dlabáčkovi za nominaci a ocenění, kterého se mému otci dostalo. Společně s předsedou AFK Sokol Dobřenice Janem Veselým děkujeme za pozvání."

Václav Pilař: „Fotbalu jsem odmalička zasvětil celý svůj život. Do dneška, i přes zdravotní problémy, navštěvuji každý zápas v blízkém okolí (například Chlumec, Nepolisy, Převýšov). Vrcholným zážitkem bylo, když jsem byl osobně přítomen na utkání Plzně s Barcelonou v Edenu za aktivní účasti mého vnuka Václava. Nejinak tomu bylo i na zápase reprezentace ČR s Nizozemskem, kde z jeho kopačky padl v závěru vítězný gól. Děkuji OFS Hradec za ocenění a velmi si ho vážím."

Jaroslav Romportl: „Ocenění si hodně vážím, je povzbuzením do další práce a chtěl bych proto poděkovat OFS Hradec. Jsem rád, že jsem se zde mohl setkat se svými vrstevníky, se kterými máme mnoho společných vzpomínek a zážitků na hřišti, ať jako hráči či v roli rozhodčího."

Ladislav Škorpil: „Myšlenka založit tuto anketu na OFS Hradec přešla do krásné tradice, protože nám trochu uniká, že fotbalová pyramida má své základy od úrovně okresu. Fotbal nelze vidět jen optikou vrcholového sportu. Večer jsem si spolu s ostatními oceněnými i přítomnými velmi užil, zároveň je pro nás povzbuzením do další činnosti."

Josef Šolc: „Vždycky jsem říkal, že pro funkcionáře OFS či KFS jsou odměnou výkony jeho mužstev v oddíle, případně působení odchovanců ve vyšších soutěžích. Proto si tohoto ocenění velice vážím, velká část patří mé manželce, bez jejího pochopení a obrovské tolerance bych ve fotbale nemohl působit."

Lubomír Štěpán: „Jsem rád, že OFS Hradec dokáže ocenit lidi, kteří jsou ochotni ve svém volném čase dělat něco i pro ty druhé. Bez takovýchto nadšenců by fotbal již dávno zanikl. Velmi mne potěšilo, že jsem jedním z těch, kdo byli takto oceněni. Je to podpora a povzbuzení do další práce."

Josef Trejbal: „Ocenění si hodně vážím. Večer se mi velice líbil. Mohl jsem se zde setkat s řadou fotbalových osobností jako například Ladislav Škorpil, Václav Pilař a další. Zanedlouho se uskuteční oslava po podzimní části soutěže v Hlušicích, kde vše náležitě rozebereme."

Petr Vohralík: „Jsem velmi rád, že jsem dostal pozvání na tuto perfektně připravenou akci. Toto ocenění beru jako povzbuzení do další práce s dětmi v předškolního věku i jako poděkování mým dlouholetým bývalým i současným spolupracovníkům."

Vizitky devíti oceněných

Miloslav Doubrava (nar. 24. 1. 1950): Letos oslavil 65. narozeniny, bývalý brankář, trenér a v současné době stále aktivní rozhodčí OFS Hradec, patří k doyenům na listině fotbalových sudích Hradecka. Mezi třemi tyčemi postupně působil od roku 1963 v těchto klubech: Loko Hradec, Spartak Hradec, na vojně Dukla Bánská Bystrica, Dukla Tachov, Dukla Kroměříž, opět Spartak Hradec, RH Hradec (zde strávil většinu své fotbalové kariéry), Borohrádek a závěr v Praskačce společně s ikonami „votroků" Edou Schmidtem či Václavem Kuchařem. Jako trenér vedl tato mužstva: Borohrádek (hrající trenér), Dukla Hradec, Slavia Hradec, Třebechovice, Předměřice a Smiřice.

Jiří Krátoška (nar. 24. 2. 1957, In Memoriam): Byl dlouholetým fotbalistou AFK Sokol Dobřenice. Po skončení aktivní hráčské kariéry se vydal cestou funkcionáře dobřenického fotbalu. Jako sekretář a následně jako tajemník klubu působil až do června letošního roku, kdy mu zdravotní stav už nedovolil se této činnosti naplno věnovat. Mimo fotbalové trávníky propadl také sportovnímu kouzlu tenisových dvorců a golfových greenů. Byl spoluzakladatelem tenisových kurtů v Dobřenicích, aktivním tenisovým hráčem, tajemníkem a předsedou tenisového oddílu. V posledních letech se aktivně věnoval především golfu, který naplňoval jeho sportovní založení. Všechny tyto činnosti, aktivní hráčské i pasivní funkcionářské, nesly vždy stejnou charakteristiku – stoprocentní nasazení a absolutní zodpovědnost. Pane Krátoška, děkujeme!

Václav Pilař (nar. 15. 10. 1935): Nedávno oslavil významné životní jubileum 80. narozeniny. Aktivně byl hráčem Sokola Lovčice, kde se také podílel na obnovení místního Sokola v poválečném období. Nositel Ceny Dr. Václava Jíry z roku 2001 je otcem tří synů fotbalistů (Petr, Pavel a Ivan), kteří přestoupili do SK Převýšov. Zde dlouhá léta působil ve výboru klubu, zejména jako vedoucí mužstva. Nezištná je jeho pracovitost a obětavost pro oddíl kopané, organizoval brigády na vylepšení sportovního areálu, oslavy a další klubové akce. Jeho vnoučata pokračují ve fotbalových šlépějích – Petr Pilař (I. A třída Nepolisy), Martin Pilař (Převýšov), Pavel Pilař (Chlumec) a Václav Pilař (Viktoria Plzeň a reprezentant ČR). Připomíná to vlastně legendární Klapzubovu jedenáctku.

Jaroslav Romportl (nar. 15. 4. 1948): S fotbalem začal v osmi letech za žáky Sokola Nový Hradec a zde také strávil celou kariéru coby dorostenec, hráč A a B mužstva, když s aktivním fotbalem skončil v 50 letech. Téměř třicet let působil jako rozhodčí fotbalu, od roku 1977, kdy si udělal 3. třídu, řídil soutěže Okresního fotbalového svazu Hradec Králové. V roce 1982 úspěšně absolvoval školení rozhodčích II. třídy a soudcoval mistrovské zápasy tehdejšího Východočeského kraje. Ve fotbale je činný dlouhá léta v mateřském klubu FC Nový Hradec, zde pracoval ve funkci sekretáře a v současné době se vzorně stará z pozice zaměstnance Technických služeb Hradec o travnaté plochy zvelebeného novohradeckého sportovního areálu.

Ladislav Škorpil (nar. 6. 6. 1945): Letos v červnu oslavil kulaté životní jubileum 70 let. Hráčská kariéra vedla přes RH Hradec či Duklu Žamberk. Dlouhá trenérská dráha v klubech Spartak a FC Hradec, Dunajská Streda, Dukla Praha či Liberec. Trenérská legenda československého a českého fotbalu vedla reprezentace do 21 let, dlouhá léta působí v trenérských a dalších funkcích v FC Hradec. V sezoně 2001/2, společně s Josefem Csaplárem, vyhráli se Slovanem Liberec český titul. Se Spartakem Hradec vybojoval titul mistra Československa dorostu (1985/6) a vyhrál v roce 1981 Československý pohár dorostu. Roku 2008 převzal od fotbalového svazu ČR prestižní Cenu Dr. Václava Jíry. Je patronem Hradeckého poháru mladších žáků pořádaném OFS Hradec, dříve založeném i pro kategorii starších žáků Jaroslavem Míchalem. Působí také v Trenérsko-metodické komisi OFS Hradec i jako lektor při školeních trenérů. Fotbalový filozof, proslavený svými neopakovatelnými bonmoty, dlouholetý hradecký zastupitel, žije stále naplno.

Josef Šolc (nar. 10. 7. 1956): V letošním roce dovršil 30 let dobrovolné práce funkcionáře a trenéra FK Černilov i funkcionáře OFS Hradec. Začal pracovat v roce 1985 jako mládežnický trenér TJ Sokol Černilov (později FK Černilov), postupně vedl kategorie dorostu, žáků a mladších elévů. Zároveň začal působit ve výboru tohoto oddílu a jeho zásluhou došlo k nárůstu členské základny, byly položeny základy kvalitního zabezpečení klubu a Černilov se stal vyhlášený pro svou práci s fotbalovou mládeží. Je znám též jako dlouholetý člen Sportovně-technické komise OFS Hradec (i zde 30 let činnosti) hlavně v oblasti v mládežnických kategoriích či mladších a starších elévů.

Lubomír Štěpán (nar. 21. 9. 1954): V minulém roce oslavil 60. narozeniny. V mládí nehrál soutěžní fotbal. Přesto v roce 1997 začal, jako zastupitel města Hradec Králové, prosazovat postavení nového fotbalového stadionu a aktivně se stále snaží o realizaci tohoto záměru. V roce 2005 přesvědčil zastupitelstvo, aby zakoupilo od doktora Vody druholigový fotbalový klub a tím přispěl k tomu, že zde zůstala profesionální soutěž. Před deseti lety vstoupil do fotbalového klubu na Novém Hradci a působí tam jako člen výboru. Pracoval a stále je činný jako vedoucí mužstva, hlavní pořadatel, hlasatel a také jako organizátor různých turnajů a soutěží. Zasadil se o postupné zvelebení novohradeckého fotbalového stánku. Spolupracuje s OFS a KFS v Hradci a podporuje zájmy fotbalu v městském a v minulosti i krajském zastupitelstvu.

Josef Trejbal (nar. 7. 11. 1945): Před několika dny oslavil 70. narozeniny. Pro mnohé je neviditelný činovník. Nejdříve trénoval v Hlušicích žáky a jak už to pak bývá, posléze vedl i dorost. Dlouhá léta působil jako hlavní pořadatel při utkáních dospělých. K fotbalu dovedl své tři syny, kteří hráli v Hlušicích a Novém Bydžově. V současné době vozí své tři vnuky, kteří také aktivně působí v kopané jako hráči a jeden na Liberecku ve funkci rozhodčího. Je to s p. Strýhalem taková duše hlušické kopané a asi i trochu novobydžovské. Ocenění je pro něj krásným dárkem k jubileu, vždyť fotbalem doslova žije.

Petr Vohralík (nar. 30. 11. 1955): Zanedlouho oslaví 60. narozeniny. Od roku 1973 se věnuje práci s fotbalovou mládeží, působil jako trenér výběrů a člen Trenérsko-metodické komise OFS Hradec. Jeho činnost lze rozdělit na tři oddílové etapy. Začínal v Sokole Malšovice (1973 – 1989), kde se mu spolu s dalšími trenéry podařilo vybudovat úspěšnou mládežnickou základnu patřící k nejlepším v tehdejším Východočeském kraji. Druhou etapou bylo působení v Olympii Hradec (1991 – 2006), zde ve spolupráci s trenérskou legendou Josefem Součkem starším vybudovali novou mládežnickou základnu v klubu a při ZŠ M. Horákové. Poté přesídlil do FC Hradec (2008 až dosud) jako vedoucí základny přípravek, s Květoslavem Holečkem založili tehdy projekt Fotbalové školičky pro předškoláky, což je dnes součást FC Hradec.

Osobnosti OFS Hradec Králové od roku 2007 do roku 2015

1. ročník: Josef Souček st. (Olympia HK), Antonín Kalina (Slavia HK), Josef Pražák (M. Lhota), Jaroslav Fejfar (Dohalice), Miroslav Musil (Myštěves), Jiří Ryba (Převýšov);

2. ročník: Ladislav Dlab (rozhodčí, In Memoriam), Zdeněk Krejčí (FC HK), Bohumil Novotný (Olympia HK), Václav Špina (DP – Liga amatérů), Miroslav Hopko (Předměřice), Jan Kolovratník (rozhodčí);

3. ročník: Jaroslav Brandýský (rozhodčí), František Rejchrt (Velichovky), Vladimír Komárek (rozhodčí), Václav Zezulka (Lovčice), Petr Prošvic (Slavia HK), Zdeněk Vávra (Kosičky), Jaroslav Beránek (rozhodčí);

4. ročník: Josef Černý (Červeněves), František Klíma (M. Lhota), Bedřich Klimt (Kobylice), Josef Michálek (Boharyně), Jaroslav Pavel (rozhodčí), Josef Pultar (Lhota p. L.), Josef Vích (Předměřice);

5. ročník: Jiří Budínský (Libřice), Jozef Karabinoš (funkcionář, rozhodčí, In Memoriam), Jindřich Klazar (Libčany), Vladislav Koudelka (Roudnice), Stanislav Strýhal (Hlušice), Václav Vyleťal (Kratonohy);

6. ročník: Karel Grulich (rozhodčí) , Pavel Kašpárek (Velichovky), Josef Kopecký (Lhota p. L.), Radoslava Kozlovská (Třebeš), Jaroslav Míchal (dlouholetý předseda OFS HK), Jaroslav Myška (Lovčice), Ladislav Tlučhoř (Libčany), Miroslav Větrov (Dolany);

7. ročník: Ivan Černík (dlouholetý funkcionář OFS HK), Václav Jilemnický (Lovčice), Bohumil Lemfeld (dlouholetý funkcionář OFS HK), Miroslav Melichar (Libčany), Miroslav Přibyl (dlouholetý funkcionář OFS HK), Otakar Rejfek (Hořiněves), Bohumil Rulf (M. Lhota);

8. ročník: Vojtěch Dlabáček (dlouholetý funkcionář OFS HK), Miloš Kittler (OFS HK), Vojtěch Kolář (Nový HK), Milan Kynos (Třebechovice), Ladislav Steklý (Převýšov), Ivo Tomeš (M. Lhota);

9. ročník: Miroslav Doubrava (rozhodčí, OFS HK), Jiří Krátoška (Dobřenice, In Memoriam), Václav Pilař (Převýšov), Jaroslav Romportl (Nový HK), Ladislav Škorpil (FC HK), Josef Šolc (Černilov), Lubomír Štěpán (Nový HK), Josef Trejbal (Hlušice), Petr Vohralík (FC HK).

Lubomír Douděra