Program FNL
II. LIGA – 18. kolo, pátek 
11. března, 18.00: Ústí nad Labem - Varnsdorf.
Sobota 12. března, 10.00: Sokolov - Vlašim, 10.15: Třinec - Znojmo, 14.30: Karviná - Frýdek-Místek, 15.00: Hradec Králové - Olomouc B, 18.00: Opava - Vyšehrad.

V tuhle chvíli měli mít „votroci" za sebou tři soutěžní utkání. Dvě v poháru s Mladou Boleslaví a derby s Pardubicemi. Neuskutečnilo se žádné. Rozmary přírody duely zrušily. Dvakrát kvůli silnému dešti, v úterý byl na vině sníh, který přikryl malšovický trávník mokrou peřinou. Hrát se nedalo, což uznali i rozhodčí, kteří na místo dorazili.

Tři dny poté už sníh na hřišti neleží. Hřiště vypadá dobře. Jen je ještě trochu podmáčené. „Sobotní zápas by to ale rozhodně ohrozit nemělo. Pokud se nestane něco nepředvídatelného, hrát se bude," tvrdí Milan Ptáček, ředitel Správy Všesportovního stadionu.

Je to paradox, ale počasí nyní kvalitě trávníku prospívá. V Hradci včera svítilo sluníčko, teploty byly bezpečně vzdálené od bodu mrazu. Hřiště vysychá.

„Doufám, že už podmáčené nebude. Trávník je v současné době kvalitní, tráva je zakořeněná, tudíž ani samotný zápas by neměl mít na stav hřiště fatální následky," odhazuje obavy z budoucnosti „trávníkář" Ptáček.

Bývalý výborný hradecký fotbalista a autor legendárního gólu přímo z rohu v ligovém zápase v Benešově se o malšovickou trávu stará už sedm let. Opečovává ji jako golfový green. Každý den na ní dohlíží. Hráčům chce poskytnout při utkáních stoprocentní podmínky. V minulých dnech měl proto hromadu práce.

„Dali jsme do toho velké úsilí, aby bylo hřiště v perfektním stavu. V minulých dnech to byl extrém. Sněžilo, pršelo… Bylo to vážně problematické, ale snad už je to za námi," doufá Ptáček.

Hráči za ním chodili, sondovali aktuální stav. V posledních dnech furt dokola odpovídal na jednu otázku: Jak vypadá hřiště?

„Kluky, a nejen je, to zajímalo. Někteří se byli i po hřišti projít. Ztížilo jim to tréninkový proces, hlavně když byla všechna hřiště pod sněhem. Pořád čekají na zápas, musí to být hrozně nepříjemné, ale aspoň se teď budou pořádně těšit a doufám, že Olomouc to pocítí," usmívá se.

Takže opravdu naposledy: v sobotu se hraje. Od 15 hodin s Olomoucí B.

FNL: V týmu Budějovic řádí příušnice!
České Budějovice - Fotbalisté Českých Budějovic bojují s epidemií příušnic, která po dorostu zasáhla i kabinu druholigového celku. Klub je proto v karanténě a až do konce března nesmí hrát zápasy Fotbalové národní ligy, dorostu ani juniorky.
Budějovice tak musely odložit zápasy na hřišti Táborska a doma se Sokolovem, které měly ve FNL sehrát před reprezentační pauzou. O náhradních termínech odložených zápasů se jedná.

Nejdřív sníh, teď los. Krejčího armáda dál stojí

Pardubice - Žádný Hradec. Hlavním nepřítelem fotbalových Pardubic jsou počasí a los.

Kvůli sněhu a dešti se před týdnem nekonalo na jejich hřišti derby. Teď mají svěřenci trenéra Jiřího Krejčího zase volný víkend kvůli rozpisu soutěže. Ostatní hrají, na Pardubice vyšlo kvůli 15 účastníkům ve Fotbalové národní lize prázdné okno.

„Ideální to zrovna není, snad nám tenhle odklad jara neublíží," přeje si především trenér. „Ve středu jsme si zahráli modelové utkání, snažíme se kluky udržet v nějakém režimu, i když každý z nás ví, že ostrý zápas nenahradíte," dodal Krejčí.

Mínus taky je, že se tým musel kvůli počasí zase přesunout na umělou trávu jako na začátku přípravy: „Tenhle týden to tak bohužel bylo, nedá se ale nic dělat. Modlíme se, aby nepřišlo nějaké zranění."

První jarní zápas by měl Pardubice čekat až příští sobotu proti Táborsku, které tou dobou bude mít odehrané dva zápasy FNL. Východočeši budou na nule. „Nemají šanci nás vidět v žádném mistráku, to by třeba malá výhoda být mohla. Na druhou stranu, u nás, ani tam se toho moc nezměnilo. Zůstal stejný trenér, týmy se znají dost dobře, hráli jsme spolu i v přípravě," nečeká Jiří Krejčí, že by Táborsko mohlo být na jaře „neznámými" Pardubicemi nějak dramaticky zaskočené.

Víc jasno už je aspoň v otázce  brankářů. Vyrovnaný souboj mezi Luďkem Frydrychem a Milanem Knoblochem skončil nejspíš volbou pro zkušenějšího Frydrycha. „Byl určen pro derby. Uvidíme ale jak to bude pro Táborsko, do zápasu zbývá ještě víc jak týden," jen naznačil trenér šestého celku FNL.