190, 189, 188 neboli zbraně hromadného ničení. Vysvětlení? Tolik měří jablonečtí habáni Tomáš Wágner, Michal Doležal a Luděk Pernica. Trio, jež se gólově podílelo na demolici Karviné (5:3) v úvodním kole ePojistění.cz ligy. Wágner zaznamenal hattrick, Doležal s Pernicou přidali po jedné brance.

Co z toho plyne pro Hradec, který na Severočechy narazí v sobotu v mladoboleslavském exilu? Hrozba jako hrom. Výšková převaha může hrát obrovskou roli.

Své o tom ví stoper Jakub Chleboun. V kariéře už hlídal řadu podobných ,,zabijáků". Na Bohemians byl se 194 centimetry nejvyšším hráčem ,,votroků" základní sestavy. Po něm ale zeje co se týče výškových parametrů mezera. ,,Proti Karviné jim to sedlo. Budou sebevědomí. Jsou silní v osobních soubojích, se svými kily dokáží dobře pracovat. Nebude to žádná sranda, ale musíme si s tím poradit," říká bez rozpaků jeden z nejzkušenějších hradeckých obránců.

Wágner, Doležal a Pernica rozhodně nejsou pouze elitní hlavičkáři. Umí i parádně zakombinovat. Důkazem budiž třetí branka do sítě Vysočiny. Stoper Pernica se vydává na útočný výlet, naráží si míč s Wágnerem 
a následně prudkou ranou zamíří přesně k tyči.

„Jsou to komplexní hráči. Míč si dokáží narazit nebo ho ideálně sklepnout pod sebe na záložníky. A to nemluvím o standardních situacích," zamýšlí se Chleboun.

Tady se zřejmě bude lámat chleba. Hradec nedisponuje výškově srovnatelnými fotbalisty. Najde kouč Pilný optimální řešení? Bude kvůli tomu míchat s vítěznou sestavou?

Nabízí se například zařazení urostlého Libora Žondry. Obrovitý ,,chasník", postavou připomínající legendárního Jana Kollera, souboje neprohrává a do vápna by se jeho 195 centimetrů náramně hodilo.

,,To je samozřejmě věc trenéra. Pro nás z toho plyne jediné. Být maximálně zodpovědní a koncentrovaní. Nelze podcenit ani jednu situaci. Jenom výška nerozhoduje. V týmu soubojové hráče máme," podotýká stoper ,,votroků".

,,Jablonci může dát gól každý. Naše pozornost musí být upřena na všechny. 
My ale jenom bránit nebudeme. Víme, že mají okénka v obraně a toho budeme chtít využít," doplňuje.

Pro řadu expertů bylo zařazení Chlebouna do stoperské dvojice s Markem Plašilem překvapivé. V přípravě toho spolu příliš nenahráli. V Ďolíčku si však oba vysloužili velice slušné vysvědčení. ,,Jsem rád, že nám to vyšlo a že jsem mohl nastoupit. U trenéra nemá nikdo nic jisté. Všichni jedeme v tréninku nadoraz, každý chce hrát. Pláša je ke všemu univerzál. Kam ho postavíte, tam vám to odehraje. To je velká výhoda."

Popasovat se úspěšně v soubojích ,,obrů" je leckdy obtížné. Chleboun by o tom mohl vyprávět. V kariéře hlídal třeba robustního Romana Bednáře či vytáhlého Libora Doška.

,,Je to vždycky na hraně. Hodně tam pracují i lokty. Rány rozdáváte i přijímáte. Občas to bolí, ale zákeřný je málokdo. Samozřejmě je potřeba být obezřetný. Něco jiného je přidržet někoho za dres na půlce hřiště nebo ve vápně, kde hrozí pokutový kop. Útočníci mají vůči nám v tomto ohledu výhodu."

Na sobotní duel s Jabloncem se hradecký stoper těší. ,,Potřebovali bychom zase vyhrát," směje se. ,,Doufám, že jsme fanoušky vítězstvím na Bohemce pořádně navnadili a dorazí i do Mladé Boleslavi. V Ďolíčku vytvořili parádní atmosféru, snad se to povede i teď."