Šestý pokus se blíží. Z prvních pěti duelů v této sezoně na stadionu v Malšovicích vydolovali hradečtí fotbalisté jen jeden bod. Před dvěma týdny remizovali se silnou Mladou Boleslaví, další čtyři utkání v rozlehlé aréně ztratili.

Proto jsou v tabulce domácích utkání jasně poslední, proto hrají o záchranu. V neděli však mohou konečně splnit přání trenéra Bohuslava Pilného, a to dostat se co nejdříve na metu dvaceti bodů.

Martan: „Musíme konečně zabrat"

Jenže to musí porazit ve 21. kole první ligy Brno. „Musíme konečně zabrat," nakazuje Ladislav Martan, jediný hradecký střelec úterního dohrávaného zápasu v Jablonci. On sám u toho nebude, je potrestaný za čtyři žluté karty.

„Pro body vede cesta pouze přes sebeobětování a musíme být také po celou dobu psychicky odolní," doplňuje ho jeden z trenérů Bohuslav Pilný. „Je to další ze zásadních zápasů. Výhra by nás dostala na dostřel k ostatním soupeřům, Brno nevyjímaje, a sami bychom si zvedli pošramocené sebevědomí, které po prohraných zápasech máme. Bodů jsme udělali opravdu málo. Na hřišti by to podle toho mělo vypadat," vybízí své svěřence.

Nasazení by mělo být samozřejmostí, vedle něj však musí Hradečtí také zahnat dva hlavní nešvary. Prvním je neproměňování šancí. Vždyť na jaře dali v pěti duelech jen dvě branky, a proto spadl jejich průměr vstřelených gólů pod jeden na zápas. Ve dvaceti kolech se trefili devatenáctkrát.

„Musíme se pokusit soupeře dostat pod tlak, přinutit ho k chybám, dotlačit co nejvíce míčů do jeho vápna a samozřejmě efektivně zakončit. To vše souvisí s aktivním herním projevem," nabádá Pilný.

Druhý nešvarem jsou chyby v defenzivě. V Jablonci to bylo patrné při obou brankách. Při první zkratoval krajní obránce Marek Plašil, při druhé nezvládli situaci stopeři Jakub Chleboun s Lukášem Hůlkou. „Chceme být pevní vzadu, což se nám v určitých pasážích zápasu daří, ale pak přijdou rozhodující chvíle, ve kterých jsme nedůrazní a nejsme schopni soupeře ubránit," ví kouč.

Výhodou Hradce je, že v brněnské sestavě nebude nejlepší střelec Zbrojovky Michal Škoda. Stejně jako Martan stojí za karty.

Další ztráty. „Martan hrál fakt dobře," lituje Pilný

Ladislav Martan.Zdroj: Deník/ Michal FantaHradec Králové - Znovu a znovu, před každým zápasem musí trenéři odepisovat další hráče. Fotbalový Hradec srážejí na jaře vedle fatálního neproměňování šancí a chyb v obraně také ztráty.

Pro duel s Brnem budou chybět dva muži, kteří byli na jaře nedílnou součástí základní sestavy. Kvůli čtyřem žlutým kartám nemohou nastoupit levý obránce Marek Plašil a pravé křídlo Ladislav Martan. Druhý z nich přitom v Jablonci perfektní ranou skóroval, ještě tak ve druhém poločase zajistil naději na bodový zisk.

Za Hradec se trefil v nejvyšší soutěži poprvé a zdálo se, že jde se svou formou nahoru.

„Budou hrát hráči, kteří jsou v kádru. Pevně věřím, že je nahradí," řekl trenér Bohuslav Pilný. Ale vzápětí zalitoval: „Martan hraje v poslední době fakt dobře, to je škoda!"

Martan s Plašilem tak přibyli ke zraněným fotbalistům. Mimo hru jsou samí členové podzimní základní jedenáctky. Po operaci kolena je Tomáš Holeš, Adam Vlkanova má přetržené vazy v kotníku. Roman Polom stále léčí bolavé koleno a Jiří Janoušek má šrámy z duelu v Příbrami.