„Votroci" jsou pohřbeni, hrobník jejich rakev zasypal hlínou. Ve fotbalovém zákulisí je jasno – Hradec Králové sestupuje. Naděje, jak ještě vyklouznout ze spárů zubaté, ale existuje. Sice je titěrná, ale pořád stojí za to se o ní porvat. Třeba už v sobotu proti Dukle. O co se bude od 15 hodin hrát?  Domácí o šanci na evropské poháry, Hradec o šanci na zázrak.

Východočeši v posledních dvou zápasech vždy vedli 2:0, ale ani jednou zápas nedovedli do vítězného konce. Mohou za to nadávat rozhodčím, kteří v obou utkáních napáchali skandální chyby. Ale především sobě. Jak proti Příbrami (2:3), tak v Českých Budějovicích (2:2) mohl Hradec odskočit do vedení 3:1, ale své velké šance nevyužil. Proto solidní naděje na záchranu zahučely do oblasti bláznivé teorie.

„Nálada byla hlavně ze začátku týdne odpovídající výsledku z Českých Budějovic. Snažíme se kluky zvednout, ale není to vůbec jednoduché. Víme, že máme do konce Synot ligy pět kol a v nich bychom chtěli udělat co možná nejvyšší počet bodů. Zároveň si uvědomujeme, že záchrana je v oblasti teorie," nevidí realitu růžovými brýlemi trenér Bohuslav Pilný.

Z druhé strany, dokud je naděje, budou „votroci" bojovat.

„Nic nebalíme. Budeme hrát až do konce – to můžu slíbit," uvedl Pilný v rozhovoru pro Deník.

Ligový fotbal
I. LIGA – 26. kolo, pátek 1. května: Brno – Jihlava 3:2 (1:1).
Sobota 2. května, 15.00: Dukla Praha – Hradec Králové, Liberec – Bohemians, Ostrava – Příbram, 17.30: Plzeň – Slovácko (ČT Sport).
Neděle 3. května, 17.00: Slavia Praha – České Budějovice, Teplice – Jablonec, 19.30: Mladá Boleslav – Sparta Praha (ČT Sport).

Do konce ligy zbývá ještě pět kol. Hradec ztrácí na čtrnáctou Slavii šest bodů, kterou v předposledním kole hostí na vlastním stadionu. Jenže Pražané hrají v neděli s Českými Budějovicemi, které na jaře získaly v devíti kláních jen bod a plácají se u dna s Hradcem. Je vysoce pravděpodobně, že „votroci" v sobotu musejí vyhrát, aby se bodová propast neprohloubila do extrémních rozměrů.

Jenže Východočeši na Julisce za favority rozhodně nebudou. V jejich neprospěch hovoří tabulkové postavení, aktuální forma a také děsivá vzájemná bilance. V české lize Hradec s Duklou prohrál všech pět utkání při tristním skóre 2:14!

„Dukla Praha je mužstvo, proti kterému se nám dlouhodobě nedaří. Je na čase to změnit," snaží se o burcování Bohuslav Pilný. Pro hru dnešního rivala má jen slova chvály. Vyzdvihuje také nezpochybnitelný rukopis kouče Luboše Kozla.

„Je to výborný trenér a jeho práce je na mužstvu jednoznačně vidět. Všichni chtějí hrát kombinačně již odzadu, každý hráč má na hřišti svoji roli a tým má celkově vysokou kvalitu," uznale kývá hlavou hradecký lodivod, který se na Julisce musí vypořádat s absencí vykartovaného záložníka Aleše Čermáka.