Oběma už teče pořádně do bot a jen vítězství v sobotním vzájemném duelu nabídne jednomu z nich ještě reálnou naději prát se dál o setrvání mezi českou fotbalovou elitou.

,,Votroci" míří do Budějovic. Další zápas pravdy je tu.

Co očekávat? Minulé kolo z pohledu Hradce jasně ukázalo, že jen výkon na hřišti nerozhoduje. Družina kouče Bohuslava Pilného ztratila nadějně rozehraný zápas s Příbramí. Za stavu 2:0 ji svým výrokem doslova zašmikl rozhodčí Zelinka. Následoval nesprávně nařízený pokutový kop, Plašilovo vyloučení a inkasovaný gól. Nepříliš zkušený tým se sesypal a všechny body ,,odevzdal" soupeři. ,,Chceme se z toho oklepat. Rádi bychom v souboji tabulkově nejhorších mužstev ukázali, že na poslední místo nepatříme," hlásil před zápasem Pilný.

Přát si lze jediné: hlavně, aby bylo všechno košer. K tomu si kouč říká své: ,,Je to fotbal. Jakýkoliv zákrok, který by třeba i nechtěně rozhodčí otočil proti nám, nesmí do našich řad přinést ukřivděvnost. Brečení není na místě. Ano. Naše mužstvo je svým způsobem křehké, ale i lehčí pochybení nesmí brát v potaz. Je potřeba koukat se hned dál."

Střelecký ostrov je pro Jihočechy na jaře zakletý. Prohráli na něm všechny bitvy. Stejně tristní bilanci mají i na hřištích soupeřů. Poslední domácí porážka od Bohemians věrně kopíruje tu hradeckou. Vedení 2:0, penalta, hra o deseti a ztráta cenného náskoku. Výsledek? Prohra 2:3. ,,Budějovice jsou rovněž ve složité situaci. Nechce se mi to nějak zásadně hodnotit, do jejich kuchyně nevidím. O to těžší to pro nás bude, protože nikdo nechce prohrávat do nekonečna. Víme, o co hrajeme," zdůraznil Pilný.

Do hry může opět zasáhnout Marek Plašil, jemuž disciplinární komise na čtvrtečním zasedání neudělila žádný trest vzhledem k tomu, že červenou kartu dostal neoprávněně. Vzpruhou by mohlo být i zařazení Davida Vaněčka, který pěti góly střelecky explodoval v pondělním utkání juniorské ligy a důrazně si řekl o místo v základní sestavě. Hradec tak pravděpodobně vsadí na hru s dvěma klasickými hroty. Scházet naopak bude zraněný Trubač (podvrtnutý kotník),  otazník visí nad Halilovičem (třísla).

Zajímavosti
– České Budějovice vyhrály 4 poslední vzájemné ligové souboje
– Hradec vyhrál v Českých Budějovicích jediné z 10 ligových utkání, a to v roce 1996
– České Budějovice prohrály všech 8 jarních kol při skóre 6:26
– České Budějovice ve všech 4 jarních domácích zápasech inkasovaly 3 góly
– Hradec i České Budějovice ztrácejí 5 bodů na nesestupová místa