Moderní fotbal, u kterého se tetelí fotbalová duše fanouška a uznale nad ním pokyvují experti. Jenže také nízká produktivita a s tím spojený menší příval bodů. To je nováček Gambrinus ligy – FC Hradec Králové.

„V Českých Budějovicích jsme měli pět gólových šancí, z čehož musíte vstřelit aspoň dvě branky. Jenže my nedali ani jednu. Jsme neproduktivní,“ uvědomuje si generální manažer klubu Richard Jukl.

Sedm kol, osm bodů a desáté místo v tabulce. Jste spokojený, nebo je tomu naopak?
Řeknu to takto: Kdybychom měli o dva body více, tak bych byl nadmíru spokojen. Takhle jsme zhruba na průměru našich představ.

Do ligy jste vstoupili senzačním vítězstvím nad Spartou. Nebolelo vás rameno z toho, jak vám ho všichni obdivně poklepávali?
(usmívá se) Byl jsem moc rád, že jsme Spartu porazili, protože před zápasem jsme měli oprávněné obavy ze síly soupeře. Nicméně jsem to bral obezřetně, jelikož v tu chvíli jsme před sebou měli ještě devětadvacet kol a záchrana soutěže byla daleko. Což je vlastně i nyní.

Tvrdíte, že jste měli mít o dva body více. Kde jste je měli získat?
V Příbrami. („votroci“ prohráli 0:1 – pozn. red.) To byl zápas, kde jsme body vyloženě promrhali. Tam jsme bodovat měli, protože soupeř je jedním z nejslabších v soutěži. Bohužel jsme deset minut před koncem dostali branku v době, kdy jsme si mysleli, že uhrajeme bod. My jsme tam však měli vyhrát.

Je to jediný zápas z dosavadních sedmi, který jste herně nezvládli?
Asi ano. Třeba výsledkově se nám nevydařil zápas s Plzní, ovšem náš výkon i přes porážku 0:3 nebyl špatný. Je třeba vidět, že Plzeň má v současné době v lize nejkvalitnější kádr. A stále to potvrzuje. Mrzí mě Příbram a zápas na Slovácku. Pokud bychom si tam nedali vlastní gól, tak jsme také nemohli prohrát.

Hradec zdobí ofenzivní pohledná hra, ale branek střílí žalostně málo. Zatím pouze pět. Čím to je? Absencí zkušeností či kvalitou útočné řady?
Je to propojení jednoho s druhým. V české lize všeobecně nepadá moc gólů. Nás sráží nízká produktivita. V Českých Budějovicích jsme měli pět gólových šancí, z čehož musíte vstřelit aspoň dvě branky. Jenže my nedali ani jednu. To samé s Jabloncem, kdy jsme si také vypracovali spoustu možností a skórovali jen jednou. Holt jsme neproduktivní, ale nechci vynášet soudy, jestli nemáme kvalitu nebo zkušenosti.

Přesto i přes nízký počet vstřelených branek těší vás pohledná hra, kterou
se snažíte praktikovat?
Samozřejmě. Jsem rád, že jsme navázali na fotbal z druhé ligy. Snažili jsme se a i nadále snažíme o útočný fotbal. Oceňují to i naši fanoušci. Na naše zápasy chodí v krásném hojném počtu. Za to jim děkuji. Přál bych jim vidět hru Příbrami, která brání v osmi lidech a pomalu nepřekročí vlastní polovinu. S takovým fotbalem by nás v Hradci vypískali.

K
dyž jsme spolu hovořili před sezonou, tak jste nebyl přesvědčený, že Všesportovní stadion na každý zápas zaplníte. Jenže vy šestitisícovou kapacitu dokonce přeplňujete. V řadách široké fotbalové veřejnosti jste vzbudili neobvyklý zájem o hradecký fotbal.
Jsem tím překvapený a hrozně spokojený. Vloni jsme hráli o postup, předváděli výborný fotbal a diváci nechodili. Z toho jsem byl zklamaný. Naopak nyní mi právě vysoké návštěvy dělají největší radost.

Zpátky na hřiště. Řada odborníků vás chválí za předváděné výkony. Berete to jako ocenění práce, kterou jste započali po příchodu kouče Kotala?
Určitě, ale zároveň jsem nohama na zemi. Jen pro to, že nás ostatní chválí, body nedostaneme. My si je musíme vydřít na trávníku. Doufám, že v nastoleném trendu budeme pokračovat a bodů budeme získávat víc.

Přesvědčili jste se, že získávat body je o patro výš složitější…
(skočí do řeči)… V druhé lize jsme věděli, že když neproměníme dvě šance, tak si vypracujeme třetí, čtvrtou. V tom je největší rozdíl. V první lize je v koncovce hrozně málo času a na opačné straně hřiště se každá sebemenší chybička trestá. Jinak nasazení je podobné, jiné je to v kvalitě hráčů a efektivitě.

V reprezentační jednadvacítce máte dva fotbalisty – útočníka Pilaře a brankáře Hanuše. Zvedá se i tímto způsobem kredit klubu?
Rozhodně. Nároďák je vyznamenání. Asi to v Hradci neděláme špatně. Tím, že jsme postoupili do první ligy, tak se třeba Venca Pilař dostal do reprezentace. Přitom výborně hraje už dva roky.

Vnímáte, jak český fotbal najednou objevuje výjimečné kvality Pilaře?
Tohle mě právě štve. Pokud se chce někdo považovat za odborníka na fotbal, tak musí sledovat i druhou ligu. Vašek podával takto kvalitní výkony i v minulých sezonách. Trochu musí přidat na soupeřových hřištích. Když cítí podporu doma, tak je vidět, že je to výjimečný hráč.

Je to v jeho případě stále ještě o nedostatku sebevědomí? Evidentně si před vlastními fanoušky více dovolí…
Může to být spojeno se sebevědomím. Zároveň mu však musí pomoct mužstvo.
Do poloviny září ještě máte prostor k doplnění kádru. Mluví se o příchodu Karla Pitáka, který má problémy v Jablonci. Může se ještě na podzim objevit v hradeckém dresu?
Není žádným tajemstvím, že jsme s Karlem jednali už na začátku sezony. On tehdy zvolil variantu Jablonec. I v průběhu soutěže jsme spolu v kontaktu. Zájem je oboustranný. Jenže Jablonec ho nechce uvolnit.

Když pomineme Pitáka, budete se snažit ještě kádr doplnit?
Už ho necháme tak, jak je. Jedinou výjimku představuje právě možný příchod Karla Pitáka.

A opačným směrem. Nezvoní vám v kanceláři telefon s nabídkami na Václava Pilaře?
(směje se) Ještě nikdo nevolal. Ono je to i tím, že jsme jasně deklarovali a s Vaškem jsme tak i domluveni, že letošní sezonu určitě odehraje u nás. To by musela přijít opravdu mimořádná nabídka.