Vaše přání bylo vyslyšeno. V prvním kole přivítáte Spartu. Co vám blesklo hlavou bezprostředně po losu?
Že to nebude žádná sranda (úsměv). Hezké představy jsou jedna věc a realita druhá. Los je opravdu těžký a to jak po sportovní, tak zejména po organizační stránce. I když je možná dobře, že tohle absolvujeme hned na začátku.Ajestli to zvládneme, tak podle toho se bude odvíjet celé naše účinkování v Gambrinus lize. Věřím, že senámto podaří, ale jednoduché to nebude.

Hned za týden přivítáte opět doma Bohemians 1905. O zajímavý úvod je tedy postaráno…
Čekají nás jedni z nejatraktivnějších soupeřů v lize. Sparta nejen po sportovní stránce slibuje obrovskou podívanou, zde můžemejen získat. Druhý zápas už je jiný. Myslím si, že Bohemka je výkonnostně na naší úrovni. Je to klub, s nímž bychom se měli rvát o stejné příčky v tabulce. Zvládnout dva zápasy v krátkém sledu doma není už samo o sobě lehké, natož s takovými soupeři. Znovu opakuji: Bude to těžké.

Oba pražské kluby na zápasy doprovází početná horda fanoušků. Jste na to připraveni?
Nafanoušky hostů se připravujeme. Je pravda, že divácká kapacita pro hosty bude omezená na dvě stě míst. Zde musím vyzdvihnout počínání PolicieČR i městské policie, s nimiž jsme jednali. Nejen na stadionu, ale i v okolí, potažmo celém městě by měla být bezpečnost zajištěna. Navíc jsme zástupcům Sparty i Bohemians předem avizovali, že je pro ně připravena jen kvóta dvě stě vstupenek. Kluby si je samy budou distribuovat, snad je dávají i na jméno. Každopádně myuž hostujícím příznivcům nebudeme před zápasem žádné vstupenky prodávat.

Kapacita stadionu tedy zůstane 4000 míst, jak jste dříve uvedli?
Kapacitu jsme zvedli na 6000 míst, takže se dostane na všechny domácí fanoušky. Pro hosty zůstává počet dvě stě míst.

Co když se přesto budou před duelem se Spartou u hlavní brány Všesportovního stadionu tísnit třeba dva tisíce lidí, kteří překročí i navýšenou kapacitu. Jak budete postupovat?
Myslím si, že se to nestane. Jsem přesvědčen, že se jistojistě dostane na všechny fanoušky.

Vyzval jste fanoušky, aby si kupovali permanentky. Jste v tomto směru spokojen?
Jsem. Hlavně v prvních týdnech po zahájení prodeje byl o permanentky enormní zájem. Nyní to poněkud klesá, nicméně celkově je zvýšený zájem patrný. Dále je třeba říci, že se našim fanouškům snažíme zlepšit pohodlí a výhled na fotbal. I samotný stadion už nabírá trochu lepších rozměrů. Doufám, že to lidé pochopí.

Přesto po oznámení pouze čtyřtisícové kapacity, to byl pro řadu příznivců šok. Zřejmě vám to někteří dali i najevo…
Určitě převládaly negativní ohlasy. Lidé si ale musí uvědomit, že klub za to nemůže. Jsou zde určitá pravidla a nařízení fotbalového svazu a za tak krátkou dobu opravdu není možné, abychom vybudovali desetitisícový stadion. Z tohoto důvodu námsvaz nechtěl povolit vůbec žádnou výjimku, proto jsme se snažili splnit alespoň základní požadavky pro Gambrinus ligu. Anyní to budeme postupně navyšovat.

Je stadion připraven na začátek soutěže. Stihli jste veškeré plánované úpravy?
Ano, ale trochuměmrzí, že jsme nedostali větší prostor a úpravy nemohli udělat ve větším rázu. Striktně je dáno, že do prvního zápasu musí být vše provedeno, a to jsme splnili. Už v týdnu mužstvo na trávníku trénovalo, sedačky jsou smontované, sektor hostů je předělaný. Základní věcimámehotové.

Vejdete se do finančního rozpočtu pro úpravy, který byl stanoven ve výši 6,7 milionu?
Stálo nás to o něco víc, protože jsme instalovali drenáže a zavlažování trávníku, dodělávali jsme kamerový systém, bylo toho víc. Celková částka na úpravy je tedy vyšší, než jsme předpokládali. Zaplaťpánbůh, ženámv tomto směru pomohlo město. Sami bychom toho nebyli schopni.

Jste opravdu přesvědčen, že se v příštím roce začne budovat nová fotbalová aréna?
Tento ročník se určitě odehraje na tomto stadionu. Podle harmonogramu to tak je. Postupně se začínají realizovat projekty, které jsme před třemi až čtyřmi lety rozjeli, viz přestavba areálu Bavlna. Ten se začne budovat letos na podzim a já pevně věřím, že se příští rok zahájí i stavba nového stadionu. Doklady k územnímu řízení jsou podány, jakmile to bude vyřízené i se stavebním povolením, nic výstavbě nebrání. Pokračování na straně

Pojďme ke sportovní stránce. Dopadlo letní posílení mužstva podle vašich představ?
Musímpřiznat, že úplně ne. Představoval jsem si, že ještě jeden či dva hráči přijdou. Počkáme, jak senámpovede vstup do soutěže, a podle toho budeme reagovat. Přestupové okno je otevřené do 30. září. Ale řekl bych to takhle:

Pokračujte…
Myjsme tým měli amámefakt kvalitní, nicméně už po skončení druhé ligy jsme věděli, že kádr je úzký. Mužstvo jsme chtěli doplnit tak, abychom měli konkurenceschopné hráče, ale zase ne tak, abynámto zasáhlo do osy týmu. Zastávám názor, že hráči, kteří si postup vybojovali, by měli dostat šanci zahrát si Gambrinus ligu.V případě, že by jejich forma nebyla dobrá nebo přišly karty a zranění, tak musíme mít adekvátní náhradu. To dříve nebylo.

Jaké posty byste chtěli ještě posílit?
Pořád si myslím, že ještě potřebujeme hráče do obrany a na místo gólmana.

Jednali jste s bývalými hradeckými hráči, kteří už mají fotbalové jméno, jako jsou například Klapka, Rolko či Jirsák?
Jednali jsme, ale nemá cenu jména konkretizovat. Oslovili jsme vícero hráčů, kteří mají vztah k tomuto regionu. Někteří z objektivních důvodů nemohli, ještě to nešlo, což jsem akceptoval. Uvidíme, jaký bude další vývoj. Fakt je ten, že z letních posil tady žádného odchovance nemáme, ale to nebylo prioritou.

Oslovili jste i svého odchovance Karla Pitáka, který z rakouského Salcburku zamířil do Jablonce. I když v jeho případě asi hrály roli finance, že?
S Karlem jsme kamarádi. Je to nejen výborný fotbalista, ale i člověk. Měli jsme spolu sezení, vyplynulo z toho, že oboustranně plánujeme do budoucna spolupráci. Nadruhou stranu Karel je pořád hráč, kterýmáambice hrát poháry. Přál si ještě setrvat v zahraničí, byť sehnat dneska angažmá v cizině není jednoduché. Jablonecmákvalitní zázemí, není to daleko do Hradce, bude hrát poháry, proto podle měpadla volba na něj. Přesto si myslím, že Karel tady jednou v budoucnu skončí.

Pociťujete už předstartovní nervozitu?
Přiznám se, že jsem byl v jednomkole, takže ani žádnou nervozitu nevnímám. Z přípravných zápasů jsem poprvé viděl až část utkání s Hlavicí (hrálo se ve středu 7. července – pozn. red.). Těch starostí spojených se vstupemdo Gambrinus ligy bylo tolik, že mi nezbýval čas sledovat sportovní stránku.

Kdo podle vás získá mistrovský titul?
Nebude to žádné překvapení, když řeknu, že hlavním aspirantem je Sparta Praha. Letenský klub v létě výrazně posílil, dorostli i mladí hráči, bude to velký favorit. Z mého pohledumávýborné mužstvo také Jablonec, který navíc přivedl již zmíněného Karla Pitáka.UOstravy je otázkou, co s týmemprovede řada změn. Vždycky je třeba určitý časový prostor, než se noví hráči sehrají. Můj okruh kandidátů na titul uzavírá Slavia,kamse vrátil trenér Karel Jarolím. Domnívámse, že loňský rok byl v jejich podání spíše ojedinělý výpadek, než trvalý ráz.

Jak tipujete duel se Spartou?
Přál bych si, abychom soutěž zahájili ke spokojenosti fanoušků. Aby přišli v co největším počtu a po utkání si řekli, žemá cenu na naše zápasy chodit.A když tomu bude ještě bodový zisk, tak budu spokojený. Vstup do ligy je důležitý, ačkoliv s prvním kolem celá soutěž nepadá. Už dříve jsem řekl, že bychom se rádi vyhnuli sestupovým starostem a v tabulce se pohybovali kolem desátého místa.

JAK SE CÍTÍ PŘED ZÁPASEM HRADEC KRÁLOVÉ - SPARTA? Komu dávají šance?

Přečtěte si rozhovory s "hlavami" klubu i hráči:

generální ředitel RICHARD JUKL:
Kapacita se zvýší na 6000 míst

trenér VÁCLAV KOTAL:
'Spartu se pokusíme překvapit'

kapitán týmu RADIM WOZNIAK: 'Sparta? Nesmíme se z ní podělat'
gólman JIŘÍ LINDR: Absence Řepky? Naše tykadla mají asi radost
bývalý hráč 'votroků' PAVEL ČERNÝ: Liga tým pořádně prověří, je to skok