Kopali tady bojovník Tomáš Čížek, rekordman v počtu ligových titulů Jiří Novotný, či exslávisté Adam Petrouš i Richard Dostálek. Ti oblékali dres Rubinu Kazaň v movité ruské superlize. Dres místních Ak Bars, hokejové chlouby města, natahovali šikula Patrik Martinec, rebel Radek Duda, šampion Petr Čajánek či současný reprezentant Jiří Sekáč.

Není divu, jde o lákavé místo. Z Moskvy jste tady letadlem za hodinu a půl, navíc město je opravdu zajímavé.

Stadion v Kazani, kde se čeští fotbalisté utkají s Běloruskem.
Trenér Šilhavý: Wales se nepovedl. Změny budou, Schicka musíme lépe doplňovat

Mešita, která se ční nad Centrálním stadionem, na němž se zápas kvalifikace koná, blízko ní Kazaňský Kreml. To jsou impozantní stavby. Tak trochu v ruském velikášském stylu. Nakonec i řeka Volha ohromuje svou šíří, v některých místech měří údajně od jednoho břehu k druhému šest kilometrů.

Pořádná zima

„Kazaň je krásné město. Je tam spousta restaurací. Řekl bych, že na ruské poměry je to jedno z lepších měst,“ vykládal Sekáč. V hospodách je vyhledávané například koňské maso. „Člověk se může projít, ale je tam taková kosa, že se nikomu nikam nechce. V zimě teplota nešla pod mínus patnáct a drží se to takhle pomalu dva měsíce,“ upozornil však.

Ano, i na začátku října není úplně teplo. Večer při zápase by měly být nějaké dva stupně.

HC Sparta Praha - PSG Berani Zlín (1.3.2020)
Vnadné krásky mají pech. Manželky hokejistů řekly ne, roztleskávačky skončily

Nejen to však bylo pro českou výpravu mírně nepříjemné. Mnohem větší dopad přineslo zhoršení covidové situace a také nynější politické vztahy mezi Českem a Ruskem.

Ty jsou zmrazené, proto vůbec nebylo jisté, zda nebudou potíže se ziskem víz. „Tlačil jsem trenéra Šilhavého, aby mi seznam hráčů řekl co nejdřív,“ prozradil manažer reprezentace Libor Sionko.

U hráčů problém nebyl.

Výlet bez fotbalu

Zato zbytek výpravy, osazenstvo druhého letadla, si užil své. Lhůta na vyřízení dokumentů napovídala, že se vše nemusí stihnout. Poté se šibovalo časem odletu, Rusové měnili podmínky, ještě den před cestou nebylo prakticky nic potvrzené.

A do toho se objevil strašák poslední doby: covid.

Na příkaz ruských úřadů se kvůli nákaze musí hrát pondělní duel bez diváků. Co s tím, vždyť na zápasy národního mužstva cestují také zástupci partnerů asociace, novináři, příznivci, členové fanklubu?

Utkání skupiny E kvalifikace mistrovství světa ve fotbale: Česko - Bělorusko, 2. září 2021 V Ostravě. (zleva) Tomáš Souček z ČR a Vladislav Klimovich z Běloruska.
Kapitán fotbalistů Souček hlásí z Ruska: Vracíme se do korona doby

Ti všichni se v sobotu dozvěděli, že je dost pravděpodobné, že se na stadion nedostanou. U žurnalistů se nakonec (pokud se něco nepokazí) podařilo vyjednat výjimku. Další účastníci zájezdu vyrazili vstříc nejistotě. „Spíš počítám s tím, že fotbal uvidíme někde v hospodě. V Kazani jsem ještě nebyl, beru to jako výlet,“ říkal zástupce jednoho z fotbalových sponzorů. Usmál se u toho - tak trochu hořce.

Tak snad měl nakonec radost aspoň z výsledku.