Oba chtějí chytat, ale do branky se může postavit jen jeden. Nevděčné řemeslo je to brankářské. Jiří Lindr (26) i Tomáš Koubek (19) svedli v přípravě válku o post jedničky.

Kdo se postaví mezi tři tyče v Plzni proti Horváthově armádě? „Já nebo Koubas," směje se starší z vyrovnané dvojice. „Bude to překvapení," culí se Koubek.

Pánové, jak vnímáte konkurenci?
Lindr: Ta je ve všech týmech. U nás je to specifické tím, že jsme se na jaře po třech zápasech střídali, což je ve fotbale dost nezvyklé.
Koubek: Jsem ještě mladý a konkurenci beru normálně. S Lindrosem vycházím bezproblémově. Myslím, že budu mluvit za nás oba, když řeknu, že si navzájem fandíme.

Dva kohouti na jednom smetišti se nesnesnou. U vás to neplatí?
Lindr: Ne. Problémy nejsou mezi ostatními hráči v kabině, ani mezi námi.

Je role brankáře nevděčná? Do branky se může postavit jen jeden…
Lindr: Už jsme si zvykli. (oba se smějí) Je to tak dané a nikdo z nás s tím nic neudělá. Chytat může jen jeden.
Koubek: Hráčů v poli je deset, někteří kluci mohou hrát i na více postech. Z tohoto pohledu mají výhodu. My jsme tři a musíme se prát o jeden flek.

Každá chyba v přípravě může mít pro vás fatální následky. Je to psychicky vyčerpávající?
Koubek: Je fakt, že příprava hrála velkou roli. Obzvlášť když přišel nový trenér.
Lindr: Všichni stojíme na stejné startovní čáře. To si uvědomujeme, ale snažím se tím nestresovat. V opačném případě by to byla jistá cesta do pekel. Jít se strachem do přípravného zápasu nejde.
Koubek: Uvidíme, jak to dopadne. Nervy nemám, rozhodnutí trenéra přijmu, ať bude jakékoliv. Osobně si myslím, že větší šanci má Jirka, protože jsem byl na začátku přípravy zraněn.
Lindr: Nemyslím si, že jsi v horší pozici. Loni jsem naskočil až do posledního přípravného zápasu a  hned šel chytat ligu. Tohle nehraje roli.

Tomáš je mladý perspektivní brankář, člen reprezentační jednadvacítky. Hradec ho může zanedlouho slušně zpeněžit. Klubové vedení by asi chtělo, aby chytal, on ne?
Lindr: V Tomášově pozici jsem byl před lety také. Chytal jsem ve dvojici s Karlem Podhajským (nyní trenér brankářů – pozn. aut.), byl jsem tak v jednadvacítce. V přípravě jsem byl zraněný, naskočil jsem až dva týdny před soutěží a chytal jsem. Karel to musel nést daleko hůř. Cítil jsem, že klub chce, abych chytal já. Takové uvažování je normální. Hradec žije z prodeje hráčů typu Venci Pilaře nebo právě Tomáše.
Koubek: Těžko se mi o tom mluví. Je mi jasné, že by mě v budoucnu rádi za dobré peníze prodali. Tudíž je v zájmu klubu i v zájmu mém, abych chytal a posunul se v kariéře výš. I přesto si však myslím, že naše pozice je totožná.

Tak kdo bude chytat v Plzni?
Lindr: Já nebo Koubas. (rozesměje se)
Koubek: Bude to překvapení.

Gólman Hradce Králové Tomáš Koubek v utkání proti Mladé Boleslavi.

Souboj gólmanů očima Richarda Jukla

Richard Jukl, generální ředitel FC Hradec Králové: „Jsou to někdy příjemné, někdy nepříjemné starosti. Tohle necháváme na Karlovi Podhajském. Vždycky jsem si taky myslel, že by měla být určená jednička, která bude cítit podporu. Nicméně naši dva kluci jsou celkem vyrovnaní. Jirka Lindr už má zkušenosti, Koubas je zase perspektivní. Je to těžká otázka. Karel si to musí rozhodnout a my pak budeme řešit co dál, abychom nezabrzdili vývoj jednoho nebo druhého."