První poločas na kočku, ten druhý diametrálně odlišný. Hradci Králové stačilo kvalitních pětačtyřicet minut hry, aby otočil ostře sledované derby s Pardubicemi a vyhrál 2:1. V tabulce Fotbalové národní ligy se poprvé v sezoně dostal na první místo. Druhé Znojmo ztrácí na „votroky" jeden bod, ale má zápas k dobru.

„Byl to náš nejhorší poločas v sezoně," kroutil hlavou obránce Tomáš Holeš, když si před očima promítal úvodních pětačtyřicet minut regionální bitvy.

„Derby jsme hráli až od druhého poločasu," všiml si i trenér Bohuslav Pilný. „Pardubice byly všude dřív, byly hladovější, agresivnější."

Přitom Hradec moc dobře věděl, co od Pardubic čekat. Fotbal plný důrazu a napadání mají pod kůží. Přesto se s tím nedokázal vyrovnat. V závěru poločasu se dostal pod tlak a po sérii chyb inkasoval z hlavy Michala Petráně.

„Nic lepšího se nám stát nemohlo," zvolil překvapivou rétoriku Pilný. „Uvědomili jsme si, že takhle v Pardubicích rozhodně neuspějeme."

O přestávce sáhl k razantnímu řešení. Vymetl střed pole (Janoušek, Schwarz) a do zápasu vypustil hladové „žížalky" Krátkého s Trubačem. Defenzivní linii zúžil ze čtyř na tři.

A Pardubice byly v koncích. Nevěděly, jak reagovat.

„Střed hřiště jsme zahustili hráči menšího vzrůstu, co jsou ale velmi fotbaloví. Do toho jsme přešli na tříobráncový systém, přičemž kraje měly více pomáhat dozadu. Vyšlo to. Pomohl nám také rychlý gól ze standardky," těšilo Bohuslava Pilného.

Ten vstřelil v 53. minutě Tomáš Holeš. Byla to klasická „haluz", ale i takové branky platí. „Chtěl jsem jen nastavit nohu a prodloužit to do vápna, aby to kluci mohli ještě tečovat. S klikou to zapadlo na zadní tyč," culil se nejlepší hráč zápasu.

O devět minut později se po dokonalém centru Krátkého prosadil svým patnáctým gólem v ročníku nejlepší střelec FNL Jan Pázler a Pardubice dohrály. Větší šanci kromě trestného kopu v nastavení si už nevypracovaly.

„Naopak my jsme mohli vyhrát větším rozdílem," konstatoval Pilný.

Hradec zvládl dost možná pět nejtěžších dní v sezoně. Vyhrál v Českých Budějovicích (3:0) i v Pardubicích. Minimálně do víkendu bude sedět na první pozici. V sobotu od 11 hodin bude trůn hájit proti Opavě.

Tři důvody, proč Hradec zvládl derby
1. Tahy Pilného. Co musí mít kvalitní trenér kromě odborných znalostí? Intuici! Nebo ještě jinak: vědět, jak se zachovat, když na trávníku něco nefunguje podle jeho představ. Bohuslav Pilný tenhle dar má. Není to poprvé, co mu na jedničku vyšlo střídání, případně změna systému. 
V Pardubicích sáhl do týmu už o poločase. Udělal dvě změny, zvolil 
způsob hry se třemi obránci a Hradec prestižní mač otočil.

2. Výtečný Holeš. Nepříjemné zranění a prakticky nulová zimní 
příprava se na jeho formě nepodepsala. Druhou ligu svými schopnostmi převyšuje. V derby to jen dokázal. Bezchybnou hrou i důležitým gólem.

3. Facka od Petráně. Kdyby skončil poločas bez branek, Pilný by asi 
i přes hanebný výkon nebyl při střídání tak aktivní. Gól Petráně ale 
odstartoval změny, které Hradec dovedly k otočce.

Hodnocení hráčů FC Hradec po vítězství v Pardubicích (2:1)

Pardubice – Hradec Králové 1:2Jiří Lindr - 6: Derby zvládl bez zaváhání. Na gólový centr a následnou střelu dosáhnout nemohl.

Tomáš Holeš - 8: Hradec v něm má poklad. Absolutní oporu. Pardubice se o něj rozbily, navíc je srazil gólem na 1:1.

Pavel Krmaš - 6: Šlapákem zajel do Fuska, vypadalo to ošklivě, ale jinak neměl problém. Dostal čtvrtou žlutou…

Jakub Chleboun - 6: Záskoky zvládá precizně, umí prodat zkušenosti. Kraloval ve vzduchu. Solidní džob!

Petr Mareš - 6: V první půli chybující na kraji obrany, po změně stran skvělý ve středu zálohy. Pomohl k obratu.

Petr Schwarz - 4: Po parádě v Českých Budějovicích se od něj čekaly velké věci, ty ale nepřišly. Byl ztracený.

Jiří Janoušek - 3: Zápas mu nevyšel. Na hřišti vydržel jen poločas. Chyboval před trefou Petráně.

Adam Vlkanova - 5: Mizerný v úvodní polovině, pak se výrazně zlepšil. Škoda, že na konci místo zbytečné nahrávky nestřílel.

Filip Zorvan - 6: Co si budeme povídat, taky byl na vystřídání, ale dobře, že na hřišti zůstal. I on zvedl tým.

Tomáš Malinský - 5: V derby mu to dopředu moc nevonělo, k brejkům se skoro nedostal. A když už, byl lapen. 

Jan Pázler - 7: Klobouček, pane kanonýre! V pološanci se dovedl výtečně zorientovat a derby 15. gólem rozhodl.

STŘÍDALI: Marek Krátký (7): Výborný! Nahrál na rozdílový gól. Daniel Trubač (7): S míčem kouzlil, moc pomohl. Jiří Bederka: Důrazem přispěl v závěru.

STUPNICE: 10 - nejlepší, 1 - nejhorší