Třešničkou na dortu byla obhajoba vítězství v Poháru KFS Královéhradecka. Nejen o tom hovořil František Bárta, vedoucí mužstva a sekretář klubu.

František Bárta.Jaké pocity ve vás převládají po právě skončené sezoně?
Celá sezona začala nešťastně. Po moji největší životní chybě ve fotbale, kdy jsem v hradeckém derby se Slavií pětkrát střídal, jsme prohráli kontumačně 0:3. Na trávníku jsme soupeře jasně přehráli a vysoko zvítězili. Kluci z toho byli zpočátku hodně špatní, ale zároveň je tahle tříbodová ztráta náležitě semkla. V dalších zápasech chtěli dokázat, že umí hrát pěkný kombinační fotbal a jsou schopni porazit i největšího favorita. Po podzimu jsme byli ve středu tabulky, ale jaro bylo parádní. Dařilo se nám skoro ve všech utkáních, i když musím přiznat, že drobných výkyvů jsme se nevyvarovali. To vše ale ke sportu patří. Se třiatřiceti body jsme se stali nejlepším týmem jara. Celkově vzato, převládají ve mně pozitivní dojmy.

Úvodních devět jarních kol bylo famózních a zisk 25 bodů vám dával šanci bojovat o postup…
Máte pravdu. Chci ale zdůraznit, že fotbal v Kuklenách děláme v amatérských podmínkách. Nemůžeme si ukázat na hráče, kterého bychom do týmu chtěli. Finance na to prostě nemáme a tak si musíme vystačit z vlastních zdrojů. V tuhle chvíli smekám před stávajícím kolektivem. Je tu skutečně skvělá parta, která táhla za jeden provaz a po fotbalové stránce chtěla něco dokázat. Kluci šli do každého zápasu s tím, že chtějí vyhrát a vždy se snažili potěšit svými výkony naše věrné fanoušky. Cením si toho, že v sezoně dokázali svým soupeřům nastřílet 73 branek, což je velmi pozitivní. Navíc hrají prakticky zadarmo. Nakonec jsme skončili třetí, což rozhodně není špatné. Sponzora, který by do klubu přinesl peníze, prostě nemáme a tak to musíme brát.

Vystřízlivění přišlo v Rychnově. Tam hráči podali asi nejhorší jarní výkon, viďte?
Zcela určitě. Vůbec nám nevyšla první půle. Kluci si asi mysleli, že se soupeř porazí sám. Opak byl ale pravdou. Domácí dali do hry kromě bojovnosti i srdíčko a jezdili jak se říká po zadku. To v našem případě neplatilo. Prohráli jsme poločas zaslouženě 0:2 a nakonec byli rádi, že jsme v závěru srovnali na 2:2. Tady se kluci přesvědčili, že pokud nehrají naplno od úvodní minuty, pak těžko mohou uspět.

Klíčové zápasy s Jičínem a Týništěm jste rovněž nezvládli. Jediný získaný bod, to bylo strašně málo na to, abyste ještě mohli myslet na postup…
V Týništi se hrálo v hrozných podmínkách. Před zápasem byla průtrž mračen, terén byl podmáčený. Paradoxně jsme byli lepším týmem a měli na vítězství, i když někteří experti byli jiného názoru. Nakonec duel skončil 1:1. O domácím zápase s Jičínem se mi strašně špatně mluví ještě teď. Moc jsme chtěli vyhrát a ukázat soupeři i divákům vše, co umíme. Dopadlo to ale jinak. I když jsme nehráli vyloženě špatně, přišli jsme o tři body po porážce 0:1. Je to sport a i prohry k němu patří.

V závěrečných třech kolech jste nejprve deklasovali Jaroměř 7:0, vyhráli v Kratonohách 3:1, ale nevyšla vám domácí derniéra s Červeným Kostelcem…
Jaroměř odpadla po druhé inkasované brance a pak už to byla jen otázka skóre. V Kratonohách jsme měli hru rovněž pod kontrolou a zaslouženě zvítězili. Poslední zápas doma s Červeným Kostelcem se nám výsledkově nevydařil. V první půli jsme byli jasně lepší, ale neproměnili šance, nastřelili jsme tyč a břevno. Totéž se nám podařilo po přestávce a pak jsme inkasovali laciný gól. Ve snaze vyrovnat jsme otevřeli ještě více hru a soupeř nás podruhé potrestal.

V jedné chvíli se proslýchalo, že postoupíte do divize ze třetího místa. Jak to vidíte nyní?
Můj názor je, že bychom měli postupovat po vítězství v soutěži. Co se týká situace v klubu, tak se všechno odvíjí od ekonomiky. Už jsem to říkal na podzim a zopakuji to i teď. Pro nás je prioritou práce s mládeží. Proto se maximum finančních prostředků snažíme nasměrovat do této kategorie. Divizní soutěž znamená vyšší ekonomické nároky. I když v současné době jednáme se sponzory, tak finance na divizi zatím nemáme.

Krajský přebor vyhrálo Týniště. Překvapilo vás to?
Překvapuje mne něco úplně jiného. Tím nenarážím na Týniště, ale na celkový obraz našeho fotbalu. Existují mužstva, která si koupí kvalitní cizí fotbalisty a hrají s nimi divizi nebo ČFL. Na vlastní odchovance kašlou, což je chyba. Jak potom mají vyrůst noví Kollerové, Nedvědové či Haškové? To je bohužel dlouhodobý trend. Co se týká Týniště, tak mne jeho postup nepřekvapil. Kádr na divizi určitě má. Osobně mu přeji, aby se mu ve vyšší soutěži dařilo.

Hráčský kádr v Kuklenách kvalitu také rozhodně má a kdyby tu přece jen byla divize, hrál by v ní důstojnou roli. Mám pravdu?
Určitě. Řada hráčů absolvovala mládežnickou kariéru v FC Hradec a jak všichni víme, pracuje se tu na profesionální úrovni. Současný kádr Olympie by v divizi podle mě obstál se ctí. Má nejen sportovní nadání, ale i neuvěřitelnou morální sílu. Jak jsem předeslal, kolektiv je vynikající a pro dobré výsledky by udělal maximum. Ale znovu říkám, že vše je závislé na financích.

Třešničkou na dortu byla obhajoba prvenství v Poháru KFS, že?
Jak jsme měli napsáno na dresech, stáváme se tradičním vítězem Poháru hejtmana Královéhradeckého kraje. Byla to samozřejmě nadsázka, ale vítězství nás těší. Do finálového boje s hradeckou Slavií šli kluci s tím, že chtějí za každou cenu vyhrát a já jsem nesmírně šťastný, že se jim to povedlo. Jsem na ně hrdý.

Na Olympii se rovněž daří mládežnickým celkům. Starší dorost skončil v České lize šestý, což je rozhodně úspěch, ne?
Jak jsem řekl, snažíme se vychovat do týmu mužů hráče z vlastních zdrojů. Jsem velmi rád, že Pavel Matějka převzal A starší dorost, protože jeho trenérská práce je na vysoké úrovni a mladí kluci se mají od něho co naučit. I když byl rozjezd pomalejší, konečné šesté místo je velkým úspěchem klubu. Podle informací, které mám, jsme se dostali do jediné skupiny ČLSD, která bude mít v kategorii U19 osmnáct účastníků. I když budeme nastupovat proti týmům, které mají lepší ekonomické zázemí a fungují jako sportovní centra mládeže, tak ve druhé nejvyšší dorostenecké soutěži chceme hrát důstojnou roli. Kromě A dorostu se dařilo i dalším mládežnickým celkům, takže to byla opravdu úspěšná sezona. Velký dík patří všem trenérům za odvedenou práci.

Dojde přes léto ke změnám v hráčských kádrech?
Určitě. Konkrétní jména ale po mně v tuto chvíli nechtějte. Jasno bude v půlce července. Do přípravy s áčkem půjdou čtyři dorostenci, další hráče máme vytypované. Uvidíme, jak to dopadne.

Máte ještě něco na srdci?
Chtěl bych poděkovat všem hráčům i trenérům za to, že uplynulá sezona dopadla v Kuklenách na jedničku. Myslím, že všichni soupeři v krajském přeboru mužů museli uznat, že jsme hráli pěkný kombinační fotbal, na který se dalo koukat.

Jan Skalička