Oddechový čas skončil. Po volnějším úvodu týdne se hradečtí fotbalisté opět vrhli do tvrdé práce. Na další prvoligový duel, který je čeká 4. dubna na Slavii, se hodlají pečlivě přichystat. Poslouží k tomu i dnešní přípravné utkání se Slaskem Wroclaw (14.00 v Zabkowicích). ,,Venku jsme v lize na jaře dvakrát prohráli, z Edenu už chceme nějaké body odvézt,“ říká odhodlaně kouč VÁCLAV KOTAL, který navíc zítra absolvuje s částí mužstva modelový trénink na hřišti Sokola Hejtmánkovice (od 10.30) v rámci nového projektu na podporu regionů Kopeme za fotbal.

Hráčům jste dal po zápase s Příbramí dvoudenní volno. Jak jste regeneroval vy? Dramatický průběh druhého poločasu vás jistě musel stát hodně nervů…
(směje se) Jo, jo. Už ale myslím na Slavii.

Takže ji nosíte v hlavě, kudy chodíte?

V Edenu chceme uspět. Tím pádem k tomu směřuje naše příprava. Rádi bychom zopakovali výkon z první půle proti Příbrami. Nálada se po vítězství zvedla, všichni budeme dělat maximum, abychom na Slavii bodovali.

Jistě k tomu poslouží i dnešní přátelský duel se Slaskem Wroclaw, šestým celkem polské ligy…

Každopádně by se mělo jednat o užitečnou přípravu. V zimě jsme s nimi remizovali 0:0. V kádru mají velmi dobré fotbalisty. Třeba šikovného záložníka Sebastiana Milu jsme kdysi chtěli do Sparty.

V sobotu pak absolvujete v rámci akce Kopeme za fotbal modelový trénink na hřišti Sokola Hejtmánkovice, účastníka okresního přeboru. Půjde z vaší strany o vítané zpestření?

Beru s sebou asi dvanáct hráčů. Nemám s tím žádný problém. Propagace fotbalu je potřebná.

Jistě si nenecháte ujít dnešní kvalifikační duel se Španělskem. Co očekáváte od českého týmu?
Nás musí zajímat hlavně bodový zisk. Z hlediska umístění a postupu na evropský šampionát bude každý bod dobrý. Ale co si budeme povídat, Španělé jsou velmi dobří. Naši reprezentaci čeká abnormálně těžký zápas.

Takže v překvapení na úkor mistrů světa příliš nevěříte…
Jedině mimořádný výkon našeho mužstva a nějaká indispozice Španělů by pro nás mohly znamenat naději na dobrý výsledek.

Souhlasíte s názorem médií, že naděje Čechů spočívají v rukách gólmana Petra Čecha?
Někde jsem slyšel hovořit Tomáše Sivoka, že tým chce praktikovat hluboký blok. No nevím. Proti Barceloně s tím třeba londýnská Chelsea uspěla, jenže hluboký blok se musí umět hrát. Jde o kvalitní zajišťování a zdvojování. Uvidíme. Třeba Kodaň vsadila v Barceloně na aktivitu, a taky hvězdného soupeře svým způsobem dokázala eliminovat. Vždycky záleží na souhře mužstva, které proti tak vyspělému protivníkovi nastoupí. Velmi zjednodušeně řečeno: jde o precizně naučené systémové věci.

Jak to dnes večer tipujete?
Favotitem jsou jednoznačně Španělé. Měli by asi vyhrát. Jedině náš mimořádný výkon a trocha fotbalového štěstí by nám dávaly jistou naději.