Tak tak. Bývalý trenér hradeckých fotbalistů VÁCLAV KOTAL dorazí na Všesportovní stadion už coby šéf jablonecké lavičky. V pátek večer půjde do tuhého. Zápas slibuje vysokou prestiž, soucit nebude na místě. ,,Na to se v lize nehraje," přitakává devětapadesátiletý kouč.

V Hradci jste odvedl velký kus práce. Bude to jistě zvláštní návrat. Těšíte se?
Samozřejmě. Návrat do místa, kde se dařilo, je příjemný. Těším se jak na utkání, tak na setkání s fanoušky, s nimiž jsem měl vždycky dobrý vztah.

Půjde zřejmě o emotivní setkání. Jste připraven?
(směje se) Už je to zkrátka minulost. Každá vzpomínka fanoušků každého trenéra těší. Pokud je tedy pozitivní. Já jsem teď na lavičce Jablonce, moje maximální koncentrace směřuje k tomu, abychom v Hradci dokázali uspět.

Bydlíte v Hradci. Jste určitě pod palbou dotazů na páteční zápas…
Byl jsem tu jen v úterý dopoledne, jinak jsem celý týden mimo. Trochu jsme to probírali s kamarády u kafe, ale řeč se spíše točila kolem olympiády, kde se našim zástupcům zatím moc nedaří.

Co jste vůbec říkal výkonu ,,votroků" v Plzni?
Pro každý tým je utkání v Plzni velice těžké. Západočeši jsou silní v kombinaci, v níž málo chybují. Pro soupeře je těžké dostat se k míči. A pokud se mu to povede, musí přijít kvalita v protiútoku a ve vytváření šancí. Hradec měl několik velmi dobrých založení protiútoků, ale ztroskotal v předfinální či finální fázi, což se pak samozřejmě na výsledku projeví.

Vy jste naopak absolvoval výsledkově vydařenou premiéru, přestože jste utkání s Ostravou (2:0) rozhodli až v závěru. Asi jste si oddechl, protože jste konstatoval, že tři body byly spíše za vůli…
Věřím, že se kluci poučí a chyby, které přišly s Baníkem, už nebudou opakovat. Nemuselo by se nám to vyplatit. Je vždycky otázka soupeřovy kvality, zda je dokáže využít nebo ne. Šance Ostravy vychytal Roman Valeš. On byl strůjcem nuly na obdržených gólech. V závěru jsme si za vůli po vítězství tři body zasloužili.

Jak se vám zatím celkově líbí v Jablonci? Mám na mysli nejen zázemí, ale práci s novým mužstvem…
Stadion je hezký a útulný. Je tu zkrátka mnohem fotbalovější prostředí než v Hradci. Diváci vidí chybu hodně zblízka, takže jsou i kritičtější. S tím se hráči musí vypořádat. K tréninkovým podmínkám nemám žádné výhrady. Využíváme plochu, která je určena pouze pro áčko, což je velmi důležitý faktor z hlediska kvality tréninku. Přístup kluků je výborný, jenom čekáme, až se trochu povede vylepšit kvalitu hry. Hlavně obranná fáze a zakládání útoků je malinko dlouhodobější proces. S tím je potřeba se co nejrychleji vypořádat.

Společně s asistentem Michalem Šmardou a záložníkem Karlem Pitákem tvoříte v Jablonci jakousi hradeckou kliku. Vypíšete za případný dobrý výsledek nějakou odměnu?
(usmívá se) Už nějaké náznaky od kluků byly. Přejí si to obě strany. Zatím přemýšlíme, co to bude. Možná tréninková úleva spojená s občerstvením do kabiny. To bylo běžné i v Hradci. Speciální motivace každopádně přijde.

A jak zápas skončí?
V lize se na soucit nehraje. Hradec nastoupí poprvé doma, očekávám velkou podporu fanoušků. My chceme potvrdit body s Ostravou, výkon ale musí být mnohem lepší. Chci věřit tomu, že Hradec bude hrát ofenzivněji než Baník a budeme mít mnohem větší příležitost dostávat se do protiútoků a zakončovat je.