Nová Paka – Svitavy 2:0

Petr Ježek, sekretář 1. FK Nová Paka: „Na umělé trávě v Chudonicích se hrálo před poměrně slušnou diváckou kulisou. Náš tým začal aktivně a hosty přehrával především ve středu hřiště. S přibývajícími minutami však přicházelo stále více nepřesností. Těsně před přestávkou se ze skrumáže po rohu prosadil Faitl. Po změně stran se obraz hry nijak nezměnil. Po hodině jsme přidali druhou branku. Svitavští se poté zlepšili, ale nebezpeční nebyli. Vítězství je zasloužené, ale do ideálního podzimního výkonu to mělo daleko."

Zbyněk Zbořil, trenér TJ Svitavy: „Proti jasně vedoucí Nové Pace jsme neodehráli špatný zápas, ale na body to nestačilo. Utkání rozhodl závěr první půle, kdy se zranil Brůna, který musel odstoupit ze hry, a potom jsme inkasovali. Po druhém gólu a vyloučení Ptáčka domácí zápas zkušeně dohráli a vítězství si pohlídali. Vyhráli zaslouženě, hrozili pouze z centrů ze standardek, ale v tom měli obrovskou sílu a dvakrát míč do naší branky doslova dotlačili."

Živanice –  Ústí nad Orlicí 1:0

Josef Košátko, trenér TJ Sokol Živanice: „Vstupní zápasy vždy bývají velmi nervózní, což se potvrdilo. Navíc jsme narazili na soupeře, který hrál hodně zezadu a čekal na brejkové situace. Do utkání se promítly další faktory. Hráli jsme  první zápas, ještě ke všemu doma a v naší sestavě nastoupilo mnoho nových hráčů. Proto mě strašně těší, že jsme vyhráli. I když si uvědomuji, že to žádná krása nebyla. Kluci zaslouží poděkování, protože vítězství vydřeli."

Vladimír Chudý, trenér Jiskry Ústí nad Orlicí: „Odehráli jsme velmi vyrovnané utkání na půdě, dle mého názoru, velkého favorita. V první půli byli domácí více agilnější, měli více ze hry, ale po přestávce jsme byli rovnocenným soupeřem. Bohužel dopředu jsme nebyli tolik nebezpeční, jak jsme si představovali. Nepodařilo se nám vstřelit gól, naopak rozhodl šťastný gól Živanic."

Dvůr Králové –  Letohrad 1:2

Miroslav Chalupa, trenér TJ Dvůr Králové: „Hrstka diváků v Náchodě viděla klasický remízový zápas. V prvním poločase jsme byli lepším týmem, z několika šancí jsme ale bohužel vytěžili jen jeden gól. Po pauze hosté zvýšili aktivitu, ale nebýt našich velkých chyb, nemuseli jsme je pustit k vyrovnání. Bohužel jsme ale brzy inkasovali a v 73. minutě přišlo z ničeho nic nedorozumění, jehož hosté využili k vítězné brance."

František Dvořák, trenér FK OEZ Letohrad: „Toto utkání moc krásy nenabídlo, ale na to jsme byli připraveni. Podle mého názoru se utkání lámalo na konci prvního poločasu. Domácí se dostali do vedení po perfektně zahraném trestném kopu. Nás tato branka rozhodila natolik, že domácí mohli ještě do přestávky přidat pojistku, ale Kilevník mířil pouze do břevna. Do druhého poločasu jsme nastoupili s větším odhodláním a snahou vstřelit vyrovnávací branku. To se nám povedlo hned na jeho začátku. Rozhodnutí přinesla 73. minuta, kdy Kabourek vstřelil vítězný gól do prázdné branky."

Trutnov – Kutná Hora 3:1

Miloš Dvořák, trenér MFK Trutnov: „Na úvod jarní části jsme si připsali velice cenné a hlavně zasloužené vítězství. Bohužel jsme brzy inkasovali zcela zbytečnou branku, i za stavu 0:1 jsem ale o přestávce věřil, že kluci zápas zvládnou. O přestávce jsme si řekli, že musíme být víc aktivní, nebát se hrát a prosadit se jeden na jednoho. To se povedlo a odměnou nám byly tři góly během posledních 25 minut."

Vysoké Mýto – Jablonec nad Jizerou 3:0

Roman Oliva, trenér SK Vysoké Mýto: „První utkání se nám povedlo a myslím, že můžeme být spokojeni. Podali jsme dobrý výkon, akorát mě trochu mrzí, že jsme měli několik neproměněných šancí, kterých bylo na můj vkus poměrně hodně."

Pardubice B – Dobrovice 1:0

Kamil Řezníček, trenér FK Pardubice B: „Od úvodního hvizdu se hrál kvalitní, moderní fotbal s vysokým nasazením obou mužstev. My jsme byli lepší v držení míče a soupeř hrozil z rychlých protiútoků, které má skvěle zvládnuté a byl z nich hodně nebezpečný. Vstup do druhé půle jsme měli lepší. Využili jsme jednu z mnoha pěkných kombinačních akcí. Soupeř se tlačil za vyrovnáním a v závěru nás stejně jako po celý zápas podržel brankář Ptáček. Za přístup k utkání a odvedenou práci musím tým pochválit."

Rapid Liberec – Náchod 1:4

Radovan Hromádko, trenér FK Náchod: „Jsem spokojen s předvedou hrou i s nasazením. Výsledek však nemůžeme nijak přeceňovat, přece jen to byly tak trochu povinné body."

Fotbalová divize C

Hvězdy kola

1. Jan Plšek (Náchod): Nezbývá než smeknout. Vsítit hattrick za pouhých pět minut je unikum. A to je náchodskému mladíkovi teprve devatenáct let! V Liberci si jeho jméno budou určitě hodně dlouho pamatovat.

2. Tomáš Kabourek (Letohrad): Přenesl si střeleckou potenci i do jarní části. Situaci měl ulehčenou v tom, že dával do prázdné branky. Na to se historie ptát ale nebude. Letohradu zajistil tři body.

3. Josef Ptáček (FK Pardubice B): Čarodějův učeň. Pokud exligoví hráči Dobrovice nahlásí do bývalých klubů, jak  proti nim chytal domácí mladík, vedení FK Pardubice se ocitne pod palbou telefonátů.

Vítěz

Fotbalisté Vysokého Mýta: Fantastický vstup. Svěřenci Romana Olivy předvedli velmi dobrý výkon a zároveň sehráli svůj nejlepší poločas v soutěži. Posílený tým tak hned v prvním utkání naznačil, že  se nechce zdržovat ve spodních patrech dlouho.

Smolař

Vojtěch Mareček: Neviděl? Ústecký gólman inkasoval v Živanicích sice jen jednou, ale byl to rozhodující okamžik. Krajské derby bylo sterilní na brankové příležitosti. Ani při gólu se nedá mluvit jako o šanci. Radek Gorol to prostě z dvaceti metrů zkusil.

Střelci

II. liga a ČFL: 1. Holub (Chrudim, ČFL) 16 branek; 2. Vaněček (Hradec Král., II. liga) 14.
Divize C: 1. Belej (Svitavy) 14 branek; 2. – 3. Bastin (Nová Paka), 2. – 3. Kabourek (Letohrad) oba 9.
Pozn.: Pouze hráči východočeských týmů.

Střípky z fotbalového víkendu

Nováček prohrával, pak předvedl obrat

Trutnov – Drtivý obrat! To byla hlavní příčina úvodního jarního vítězství trutnovských fotbalistů. Ti v neděli od třetí minuty prohrávali v souboji s Kutnou Horou 0:1 a vlastní střelecké představení jako by si schovávali na závěrečných 25 minut. Pak ale během chvilky připomněli slova kouče Miloše Dvořáka, jenž před jarní premiérou tvrdil, že jeho tým doma body ztrácet nehodlá. V 65. minutě Martin Křižovič, v 77. Petr Holubec a nakonec v 86. minutě Michal Kamitz dokonali zvrat v zápase a Trutnovu se v boji o záchranu hned dýchá o trochu lépe.

Z remízového duelu vyšli vítězně hosté

Náchod – Úvodní jarní kolo dalo dohromady fotbalisty Dvora Králové a Letohradu. Zápasy mezi tradičními účastníky divize přinášejí často parádní bitvy, jímž nechybějí ani góly. Tentokrát ale nešlo o nijak skvělý fotbal. „Domácí" šli před pauzou do vedení a směřovali k vítězství. Brzy po přestávce ale Letohrad srovnal a zdálo se, že  utkání nemůže skončit jinak než remízou. Byla by i zasloužená. Jenže v 73. minutě vyrobila defenzíva v čele s gólmanem Ulrychem hrubku a útočník Kabourek nabídku s radostí využil.

Každá ze tří tref nesla jiný scénář

Náchod – Sebevědomě vstoupil do jarní části divize C Náchod, který na půdě posledního Rapidu Liberec vyhrál vysoko 4:1. Pod třemi náchodskými góly byl podepsán devatenáctiletý mladíček Jan Plšek. Pro svou první trefu si našel místo mezi třemi bránícími hráči domácího týmu, když si zpracoval Simonův centr a přesnou ranou srovnal na 1:1. Druhou přidal po parádní Novotného kolmici a brejku, který vyřešil jako zkušený mazák a ke své třetí brance se náchodský útočník propracoval po kombinaci se Simonem.