Nářky se opakovaly: Hradecký fotbalový tým nemá rabiáty, srdcaře, muže, kteří jedou na hraně. Změnit by to měl na jaře ve druhé lize Jan Kvída, za pár dnů sedmadvacetiletý urostlý obránce, který přichází z Příbrami.

V čem je Hradec lepší angažmá než Příbram? Kluby jsou na tom podobně.
Jsem odchovanec Příbrami, působil jsem tam odmala. Chtěl jsem změnit klub, prostředí, kabinu. Zkusit si taky zahrát někde jinde. Věřím, že to vyjde a v létě se moje hostování změní v přestup.

Co by mělo v Hradci vyjít?
Očekávám, že se budeme prát o postup. Hradec patří do první ligy, měl by ji hrát.

Ale po podzimu je desátý a má značný odstup.
Když postupoval do ligy Zlín, měl obrovskou ztrátu. A také se tam dotáhl. Když já jsem hrál proti Hradci, nikdy jsme neměli šanci. Věřím, že to budeme válcovat, a o postup se ještě popereme.

Kouč Karel Havlíček vás chtěl do týmu, protože nesnášíte prohry. Je to tak?
Asi nikdo nemá rád porážky, ale já si je beru možná ještě víc, než bych měl. Neumím prohrávat, snažím se bojovat do poslední minuty, i když už je to ztracené. Nikdy se nevzdávám. Na hřišti dokážu vybouchnout, i když bych to měl kočírovat. Není dobré, abych řval na všechny okolo.

Mluvíte hodně na hřišti?
Snažím se mluvit dost. Hraju stopera, tam je to nutné. Umím organizovat obranu. Myslím, že i kvůli tomu mě trenéři a ředitel klubu Jirka Sabou oslovili. Budu se snažit podávat co nejlepší výkony.

Dokážete být šéfem týmu?
Minulý rok v Příbrami mě do té role trenér pasoval. Byl jsem i kapitán, ale samozřejmě tam byli další zkušenější kluci.

V červeném Ondřej Prášil, asistent trenéra hradeckých fotbalistů.
Šmardova nástupce doporučil Sabou