A udělali to velice rádi, protože první čtyři se kvalifikovali na turnaj Ligy mistrů do Slovinska.

Jistota Ligy mistrů

Základní skupinou se pardubický celek prohnal jako uragán. Ve čtyřech zápasech získal plný počet bodů a měl skóre 19:1.

„Každý výsledek nebyl jednoznačný. Pomohl nám vstup do turnaje, když jsme nadělili protivníku osmičku. Další soky jsme přehrávali kvalitou, když na letošní ročník jsme přijeli opravdu v plné palbě. Posíleni o Berana a Slováčka,“ okomentoval účinkování v „základu“ hrající trenér Luděk Hanč.

Postupem z prvního místa si zajistila Laguna přímou účast ve čtvrtfinále. Navíc jeho vítěz si zajistil vstupenku do Ligy mistrů.

„Do cesty se nám postavil ostravský Zábřeh. Tedy tým, který se v loňském roce, stejně jako my, probojoval do Ligy mistrů. Byl to velmi tuhý boj. Díky brance v závěru utkání jsme soupeře udolali 2:1. A tím jsem si prodloužili pobyt v Brně,“ podotkl také vedoucí týmu.

Ach ty penalty…

Ano, třetí ročník Českého národního poháru byl poprvé dvoudenní. Jenže neděle už Laguně tolik nesvědčilo a nejen to.
„Hrálo se na jiném povrchu, který nebyl úplně optimální. Potýkali jsme se s tím a nevyrovnali jsme se několika kiksů,“ předesílá pardubický lodivod.

V semifinále narazili jeho svěřenci na pražský celek Restaurace U Pecků. Finalistu nakonec musel určit penaltový rozstřel. A ten Laguně stejně jako ve čtvrtfinále loňské Ligy mistrů nevyšel.

„K penaltám nemuselo dojít. Vedli jsme 2:0 a měli hru pod kontrolou. Ovšem na začátku druhé půle jsme darovali soupeři vyrovnání. Pak dokonce Pražáci otočili stav, ale rychle jsme se vzpamatovali. Po vyrovnání jsme zahodili pět tutovek. No a penalty nám v poslední době nějak nejdou,“ kroutil hlavou Hanč.

Ve hře tak zůstala Pardubicím jediná varianta bronz.

„V souboji o třetí místo nás čekal nadupaný Most a protivník také byl kvalitou daleko výše než ten v semifinále. Prohrávali jsme sice v poločase 1:3, ale pak jsme dotáhli zápas až k obratu a výhře 6:4,“ konstatoval potěšitelně trenér.

„Beru to jako velmi úspěšný turnaj. Být třetí v republice v takové konkurenci je paráda. Navíc Matěj Slováček se stal s osmi góly nejlepším střelcem turnaje. Hodně týmů šlo kvalitou nahoru. Navíc se nám kromě medaile podařilo znovu postoupit do Ligy mistrů,“ uzavřel Luděk Hanč.

Vítězové
Polabinští šachisté finišovali jako Usain Bolt!