Změna majitele, nový trenér Radoslav Látal a nehynoucí touha uchovat si ligovou příslušnost i pro další ročník Gambrinus ligy. V Baníku Ostrava neskládají zbraně. Naopak. V neděli chtějí vyhrát v Hradci Králové a odpíchnout k jízdě za záchranou.

„Všichni v Ostravě v záchranu věří. Po odchodu bývalého majitele Petery se atmosféra pročistila. Klub se stal daleko komunikativnější vůči veřejnosti,“ tvrdí Radim Wozniak, odchovanec Baníku a bývalý kapitán Hradce Králové, v současnosti hráč  třetiligového Frýdku-Místku.

Wozniak si hodně slibuje od  příchodu kouče Látala, který po 21. kole nahradil Pavla Maluru. „V Sokolově si udělal jméno. Od kluků z Frýdku, kde také trénoval, vím, že je to schopný kouč. Má zkušenosti. Je to ikona českého fotbalu. K záchraně pomůže,“ sype ze sebe.

Baník se sice topí v krizi, na  čtrnácté Bohemians ztrácí pět bodů a v pondělí prohrál doma s Plzní 2:3. Přesto nepůsobil odevzdaně.

„Vůbec to od nich nebyl špatný výkon. Mají na čem stavět, ale musí se vypořádat s absencí Václava Svěrkoše. Když se jim to podaří, zvládnou to,“ nepochybuje Radim Wozniak.

Fotbal na Moravě je v krizi. Baník a Brno vždy určovaly směr, z mládežnických základen vypouštěly do světa hromady talentů.

„Proto by byla hrozná škoda, kdyby po Brnu spadla i Ostrava. Pro region by to mělo vážné následky,“ uvažuje ligou ostřílený stoper.