Při mistrovském zápase Hradecký Votrok okresního přeboru mužů Lovčice vs. Kosičky se po předchozím souboji zranil brankář hostů a zůstal ve vápně ležet. Rozhodčí utkání nepřerušil a hráč domácích Vojtěch Tůma mohl do prázdné branky skórovat a tím vyrovnat stav zápasu na 1:1. Místo toho míč sportovně zakopl do zámezí a umožnil soupeři ošetření. Velmi příkladný sportovní čin hodný ocenění Fair play.

Vojto, jedním „nekopnutím“ jste se stal nejen regionální mediální hvězdou. Jak tuto roli zvládáte?
Doufám, že dobře. Lidé mě na ulici o podpis nežádají, jen v kabině na toto téma občas vznikne nějaký žertík, takže nic nového.

Za svůj fair play čin jste byl oceněn na všech úrovních. Ocenil vás OFS a na základě jeho nominací i KFS a FAČR. Kterého ocenění si nejvíce ceníte? Jak na vás působily způsoby předání? Která cena je nejhezčí?
Všechna ocenění jsem dostal za stejný čin, proto pro mě mají stejný význam. Je pravdou, že každé předání bylo jiné, ale zároveň každé mělo své kouzlo. První předání na Žofíně pro mě bylo královské, neboť jsem se ocitl mezi hvězdami fotbalu a mediálně známými osobnostmi. Na druhou stranu jsem byl ze všeho hodně nesvůj. Na galavečeru KFS jsem se v tomto směru cítil lépe, protože jsem osobně znal některé oceněné aktéry i zúčastněné. Předání od OFS na domácím hřišti bylo krásné v tom, že jsem se mohl o cenu podělit s fanoušky, spoluhráči i rodinou. Byla to pověstná třešnička na dortu. Ceny jsou krásné všechny. Za jednu z nejhezčích považuji tu, kterou jsem dostal od klubu. Tímto bych za ni chtěl poděkovat.

Jak jste se cítil na Žofíně mezi hvězdami a osobnostmi českého fotbalu?
Popravdě řečeno z počátku nepříliš dobře. Nevěděl jsem, co mám očekávat,  a byl jsem nervózní. Ale v průběhu večera se situace měnila a galavečer jsme si s přítelkyní náramně užili. Budeme na to jistě dlouho vzpomínat.

Zpět ke všední realitě. Jak proběhla zimní příprava a jak jste připraven na jarní odvety?
Příprava probíhala obvykle. Zpestřením bylo kondiční soustředění. Bohužel v prvním přípravném utkání jsem se zranil a provázely mě další lehké zdravotní problémy. Proto jsem nemohl absolvovat přípravu tak, jak bych si přál. Doufám, že manko doženu v prvních mistrovských utkáních.

Jaké máte hráčské cíle a čeho byste chtěl ve fotbale dosáhnout?
Podobně jako každý fotbalista si chci zahrát Ligu mistrů. (směje se) Ale teď vážně, chtěl bych se stát oporou týmu a se spoluhráči z Lovčic třeba jednou nakouknout do krajské soutěže.   (ld)