Hradec padá. V jakém jste rozpoložení?
Nemluví se mi moc dobře, víme, že jsme druholigoví. Bohužel jsme naši třízápasovou misi společně s realizačním týmem a hráči nezvládli. Ale po tomhle zápase se nemáme za co stydět. Je obrovsky těžké honit záchranu na Spartě.

Co sestup znamená pro vaše mužstvo?
Ještě je brzy to hodnotit. Posledních čtrnáct dnů jsem vsadil na hráče, kteří jsou naši, kteří nejsou v Hradci na hostování. Chtěl jsem nechat dohrát ligu kluky, kteří tady budou chtít pokračovat.

Vy osobně chcete pokračovat v roli kouče? Jste také šéftrenérem mládeže a vedete dorostenecký tým do devatenácti let.
Zase, je to hrozně brzy. Úplně upřímně, zatím nevím. Kdyby šlo o první ligu, tak by to bylo jasné, ale musím to zvážit vzhledem k práci, kterou dělám.

A když zůstanete?
Trénuju dorostence, proto bych se je – samozřejmě – snažil dostat do kádru, do sestavy. Nevím, jak jste to viděli vy, ale stoper Fanda Čech, který je ročník 1998, na Spartě vůbec nepropadl. Řekl bych spíš naopak. Dokonce na něj měla být v prvním poločase penalta, byl stažen. Ale to nebrečím, Sparta byla v první půli lepší. Ve druhém poločase přišel Jakub Šípek, ročník 1999, kterého jsme dali z dorostu do prvního mužstva už v zimě. Dal gól, odehrál výborný poločas, zlobil obranu Sparty.

Šípek skóroval stejně jako další střídající hráč Adam Vlkanova.
Nevím, jestli jsme ve druhé půli přidali, nebo Sparta ubrala, ale rozhodně jsme víc hýřili aktivitou. Věděli jsme, jak to vypadá na jiných stadionech, proto jsme dali sestavu daleko víc do ofenzivy. Celkem se to vydařilo, ale nakonec to, bohužel, nestačilo.

Vrátí se mužstvo hned příští rok do první ligy?
Hradec to v poslední době vždy zvládl. Věřím, že najdeme sílu a možnosti, ale hlavně bych byl rád, aby se konečně postavil stadion. Na první ligu je ten náš nedůstojný. Chceme vyhrávat doma, a proto potřebujeme podporu fanoušků.

„Votroci" mezi sestupovými rekordmany

Praha - Už kolo před koncem je jasné, kdo sestupuje z fotbalové ligy. Vedle Příbrami je to také Hradec Králové, který se tak v historii samostatné české ligy dotáhl na smutné rekordmany.

„Votroci" spadli celkem pětkrát – stejně jako Bohemians a České Budějovice. Sesun o patro níž přišel v letech 2000, 2003, 2013, 2015 a 2017. Příbram si do statistiky připsala druhý fatální neúspěch.

Počet sestupů: 5 – Bohemians 1905, České Budějovice, Hradec Králové, 3 – Plzeň, Opava, Žižkov, 2 – Karviná, Zlín, Olomouc, Příbram, 1 – Vítkovice, Dukla, Benešov, Uherské Hradiště, Lázně Bohdaneč, Drnovice, Jihlava, Blšany, Slovácko, Most, Kladno, Bohemians Praha, Brno, Ústí nad Labem, Znojmo, Ostrava.