Když teď přijde na hradecký stadion, řekne si: „Vždyť se tady nic nezměnilo." Přitom už je to dvacet let, co fotbalista Ivo Ulich zmizel do světa. Nejprve do Slavie, poté do bundesligy. Udělal si velké jméno, vydělal peníze.

Dnes je ve dvaačtyřiceti letech úspěšným podnikatelem, který s bratry vlastní velkou firmu v Dobrušce. A rozhodl se pomoci hradeckému fotbalu.

„Ale pozor, ještě není podepsaná smlouva," upozorňuje, ač městské zastupitelstvo schválilo vstup jeho skupiny do klubu. Od léta by měla mít dvacet procent akcií, po roce by měla získat majoritu.

Kolik lidí vás od vstupu do fotbalu zrazovalo?
Skoro všichni. Občas někdo napsal, že gratuluje a přeje hodně úspěchů, ale nevím, zda to bylo upřímné. (směje se) Víte, u nás je myšlení strašně negativistické, neskutečným způsobem negativistické. Někdy mi připadá , že myšlení některých lidí se zastavilo v devadesátých letech, kdy bylo vše „cinklé" a domluvené.

Už je to lepší?
Nechci být naivní, ale když takto budeme přemýšlet, nikdy se neposuneme dál. Proto chci ukázat, že dobrou práci umíme udělat i v regionech. Hradecký kraj je natolik silný, aby se jeden prvoligový klub dovedl dobře etablovat a stabilně fungovat na vyšší úrovni.

Co to znamená?
Chceme hrát stabilně první ligu. Ale nezaměřujeme se jen čistě na sport. Jde také o práci s fanoušky, s rodinami, služby pro ně, odpovídající prezentaci pro partnery v rámci sponzorského poolu. To vše spolu souvisí.

Fanoušci vás berou pomalu jako spasitele. Cítíte se tak?
Nikdo si nemůže myslet, že přijde Ulich a v Hradci se bude hrát Liga mistrů. Je to o dlouhodobé práci. Zatím se jí tady moc neudělalo. Možná se čekalo na miliardáře a vizionáře, kteří budou slibovat světlé zítřky. Tak to ale nefunguje. Klub si to musí celé odpracovat. Pak se může zvednout, vyhrát například pohár jako se to povedlo naší generaci v roce 1995.

Gól! Jan Kalabiška (v bílém) překonává hradeckého brankáře Radima Ottmara a gólem na 3:2 rozhoduje o výhře Karviné.
Komentář Jiřího Fejgla: Musíme zabrat, opakují. Plané řeči k ničemu

Říkáte, že jdete do klubu s optimismem. Co vás k tomu vede?
Některé kluby už přišly na to, že se nedá žít a fungovat jako v 90. letech. A proč by měl být Hradec tím, který se bude jen koukat, jak se ostatní činí, a nebude nic dělat. Klub na tom není špatně ohledně rozpočtu a mládeže. Co mu chybí, je adekvátní stadion, tam se zastavil čas. To je alfa a omega všeho. Mládež musí mít motivaci se někam posunout. Jako tomu bylo za mých dob. Nová aréna je základ.

Start stavby jste si prý dali jako podmínku vstupu do klubu. Je to tak?
Asi rok jsem sondoval nějaké možnosti, jak se zapojit. Společně s mými partnery chceme dát impuls zdejšímu regionu, že všechno není jen špatné. I na zdejší poměry se dá sport dělat velmi dobře. Máme jasno, jakým způsobem to chceme dělat. Nevidím rozdíl mezi vedením firmy a fotbalového klubu. K tomu ale máme dvě podmínky. Finance, které do klubu plynou od města, zůstanou ve stejné výši. Druhou zásadní věcí je výstavba nové arény. Nebuďme naivní. Bez odpovídajícího stadionu Hradec nemůže fungovat na vyšší úrovni. Kdo říká, že ano, tak lže.

Byl by problém, kdyby Hradec spadl?
Nebyl. Samozřejmě bychom rádi, aby liga v Hradci zůstala, ale budu se opakovat: Primární věc je výstavba nové arény. Všichni si přejí první ligu, ale pokud se to nepovede, musíme to vzít pozitivně, zase se vrátit a nejlépe se začínající stavbou nového stadionu.

Karviná (v bílém) se po výhře nad Hradcem téměř jistě zachránila.
Krátí se to, cítí 'votroci'

Zavázali jste se, že navýšíte i jako minoritní akcionář rozpočet o 6 milionů. Jaké další kroky chystáte?
Nás teď čeká pozorovací, zkušební období. Zaprvé musíme nastartovat obchodní stránku věci. Uvidíme, jestli přijde do obchodního oddělení posila nebo se tím budeme zabývat my jako fyzické osoby. V klubu jsou nějaké provozní náklady, těžko je teď navýšíme o deset, dvacet milionů. V rámci možností se musíme podívat, co se dá zlepšit. Změny připravujeme, můžou přijít i rychle , po obchodní stránce by měl následovat marketing.

Počítáte s dosavadním ředitelem Richardem Juklem?
Nebudeme chtít měnit kompletně celé vedení. Takhle to nefunguje. Bude to postupné. Určitě ale navrhneme nějaké změny. Vím, že fanoušci chtějí po Richardovi, aby odstoupil z funkce. Je potřeba jim ale vysvětlit, že takhle se to nedělá. Chápu, že na věc mají svůj názor, ale ten je trochu okopírovaný od jiných týmů. Dobře, ať se vymezí proti vedení, ale zároveň jsou svoji. Je důležité komunikovat, ale věcně. Ne na základě emocí.

Kdo by mohl přijít do vedení klubu?
Máme vytipované některé lidi, kteří by měli posílit management. Byli osloveni někteří bývalí reprezentanti se vztahem ke klubu, které bychom rádi přitáhli zpátky. Máme od nich pozitivní ohlas. Hradci mají co dát. Z naší strany může velmi rychle dojít k návrhu personálních změn nejen ve sportovním managementu.

A co vy osobně. Necítíte se na funkci ředitele? Nebo se stanete tváří klubu?
Že bych byl prezident? To asi ne. (směje se) Osobně bych se viděl jako člen představenstva nebo dozorčí rady.

Jukl nemůže mít jen přátele
Richard Jukl, generální ředitel FC Hradec Králové.Zdroj: Deník/ Ondřej LitteraHradec Králové - Spolu byli u největšího úspěchu hradecké novodobé historie. Ivo Ulich byl stejně jako nynější ředitel klubu Richard Jukl členem týmu, který v roce 1995 ovládl tuzemský pohár.

Teď se potkají v černobílém klubu jako stavající šéf a budoucí majitel. „Byli jsme spoluhráči. Žádný osobní problém s ním nemám. Byl jsem dlouho pryč, nejsem v tomhle směru úplně spjatý s Hradcem. Proto to beru s nadhledem. Ale uznávám, že pro lidi tady to může být složitější. Richard něco dělá, a proto nemůže mít jen přátele," říká Ulich.

Bude jejich kooperace klapat.

Tak by měl vypadat nový svatostánek hradeckých fotbalistů.
Fotbal má kupce, ale ne stadion