Přítomni zde byli mimo jiné primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink, trenérská legenda Ladislav Škorpil, předseda Královéhradeckého KFS Václav Andrejs, předseda OFS Hradec Martin Zbořil, místopředseda OFS Hradec Vladan Haleš, předseda STK OFS Hradec Marcel Tuček, sportovní redakce týdeníku GÓL, Hradeckého Deníku, Fotbalu v kraji a další.

Slavnostní setkání zahájil a moderoval Bohumil Lemfeld, za výkonný výbor OFS Hradec Králové přivítal všechny účastníky předseda Martin Zbořil, který oceněným poděkoval za odvedenou práci pro fotbal v rámci OFS Hradec Králové. Poděkování se dostalo manželkám a rodinám za podporu i toleranci, protože bez toho by fotbal nebylo možné dělat. Následoval slavnostní přípitek a kulturně sportovní program, kde vystoupili několikanásobný mistr světa ve footbagu Tomáš Tuček s Patrikem Černým, zpěvák Michal Horák na kytaru a klávesy, kouzelník Miloš Malý, což orámovalo slavnostní předávání pamětních plaket, výpravné knihy Zlatý míč, týdeníku Fotbal v kraji a poukázky Futurum. Tečku vydařeného setkání obstarali pěveckým vystoupením všichni ocenění za doprovodu Michala Horáka.

Všem oceněným jsme na slavnostním večeru položili stejnou otázku: Co pro Vás znamená dnes obdržené ocenění?

Jiří Hruška: „Když pominu hráčskou historii, tak trenérskou a funkcionářskou činnost či rozhodčího dělám přes 40 let, což určitě nějakou stopu zanechá. Jsem nesmírně rád, že jsem se dostal mezi osobnosti, které zde byly přede mnou a že OFS Hradec ocenil moje dlouholeté působení ve fotbale.“

Stanislav Libřický: „Ocenění si hodně vážím, je povzbuzením do další práce a chtěl bych proto poděkovat OFS Hradec. Jsem rád, že jsem se zde mohl setkat se svými vrstevníky, se kterými máme mnoho společných vzpomínek a zážitků jako hráči či funkcionáři.“

František Novotný: „V rámci svého zdraví a věku se snažím udržovat fotbalový kolektiv v Roudnici, protože si myslím, že podmínky pro fotbalovou činnost jsou zde jedny z nejlepších. Je na nás tento stav udržet, přivést další mladou generaci, která v tom bude pokračovat.“

Vojtěch Obst: „Za tátu bych chtěl poděkovat OFS Hradec za ocenění jeho dlouholeté činnosti. Průběh večera se mi velmi líbil a bylo příjemné setkat se zde s dalšími oceněnými a řadou fotbalových osobností. Určitě to bude povzbuzení do jeho další fotbalové činnosti.“

Miroslav Píša: „Je evidentní, že je stále potřeba dělat propagaci fotbalu i v nižších patrech fotbalu, kde je jeho největší podhoubí v bezpočtu klubů. Tato akce pořádaná OFS Hradec Králové se dotýká řady obětavých funkcionářů, kteří každodenně vyvíjejí činnost, aby fotbal vůbec mohl dále existovat.“

Josef Pleskot: „Samozřejmě, že touto cestou děkuji OFS Hradec, který zhodnotil moji celoživotní lásku k fotbalu. Stále mne kopaná nabíjí, navíc působím v překrásném areálu Slavie v Orlické kotlině. Akce se mi velmi líbila a měla vydařený průběh.

Jaroslava Široká: „Tento večer se mi velice líbil, panovala zde přátelská atmosféra a celý průběh se nesl ve slavnostním duchu, což bylo doplněno velmi příjemným programem. Chtěla bych poděkovat OFS Hradec za ocenění, kterého se mi dostalo.“

Představujeme sedmičku osobností oceněných Okresním fotbalovým svazem Hradec Králové za letošní rok:

Hruška Jiří (nar. 12. 9. 1947):
Letos oslavil kulaté jubileum 70. narozeniny. Téměř celý svůj život věnuje fotbalu. Od roku 1973 je rozhodčím, kdy vedle okresních a krajských soutěží rozhodoval i zápasy republikových soutěží Divize a Národní ligy. V roce 1987 „zběhl“ kvůli dceři od kluků k dívkám v TJ Slavia Hradec. Ujal se trenérského postu u žen a hned s nimi slavil postup do 1. ligy. Dalších 20 let vedl ženský tým jako hlavní trenér a v roce 1994 stál u jediného prvoligového bronzového medailového úspěchu. Podílel se na výchově bezpočtu reprezentantek a za jeho vedení ženy nikdy nesestoupily z 1. ligy. Už v roce 1990 převzal řízení ženské části a v roce 1999 po osamostatnění pod DFC Slavia Hradec se stal jejím předsedou. Funkci vykonává dosud i po tom, co se ženy staly v roce 2008 samostatným subjektem v FC Hradec ženy. Posledních 10 let trenérsky převážně působí u mládeže.

Libřický Stanislav (nar. 27. 4. 1948):
Jeho sportovní kariéra v kopané začala v Malšovicích, ale záhy přešel do Spartaku Hradec Králové, kde strávil žákovská a dorostenecká léta. Do mužstva dospělých se vrátil zpět do TJ Sokol Malšovice, kde aktivně hrál cca 20 let. Dalších cca 20 let nastupoval za odboráře. V souběhu s kopanou hrál ještě aktivně lední hokej převážně za Lázně Bělohrad a později za odboráře. Další jeho činnost byla vysokohorská turistika provozovaná převážně po ukončení aktivní činnosti dominantních sportů. Mimo jiné se účastnil expedice v Tádžikistánu. Jinak doplňkově rád jezdil na kole, na lodi sjížděl naše řeky a v zimě běhal dálkové běhy na běžkách.
Kopané nakonec věnoval nejvíce času. Po ukončení aktivní činnosti a v souběhu s provozováním dalších citovaných sportů začal pomáhat v administrativní práci, protože klub to potřeboval. Situace se měnila každý rok, tak ho to postupně vcuclo a byl z něj funkcionář samouk. Těch čím dál míň a zdá se mu, že to je čím dál složitější. Potřeboval by to veslo někomu předat, ale není komu. V současné době zastává funkci předsedy TJ Sokol Malšovice (Statutár), administrátora kopané, je předsedou turistiky a účetním. A navíc se pere s počítačem. Neumí to a nepřirostl mu k srdci. Nejraději by chodil jen na brigády. Z toho je patrné, že nestihá a občas něco zapomene, nebo neví jak na to. Doma mu je stále prezentováno, že není jenom fotbal, ale jsou i jiné povinnosti a zájmy.

Novotný František (nar. 25. 10. 1946):
Loni oslavil kulaté životní jubileum 70 let. Hlavním důvodem nominace Františka Novotného je jeho dlouhodobá aktivní činnost ve  Sportovním klubu Roudnice (dříve TJ Sokol Roudnice). Stál při obnovení fotbalového oddílu v obci Roudnice v 80. letech minulého století. Od té doby až do dnešních dnů přispívá svým dílem k neustálému zlepšování podmínek k činnosti v roudnickém klubu. Nejprve jsme ho vídali jako aktivního hráče, poté předával své zkušenosti jako trenér a následně se stal členem výkonného výboru SK Roudnice, kde se podílí na jeho fungováni dodnes. Dle  názoru vedení SK Roudnice jeho oceněni Hradeckou fotbalovou osobností spravedlivou odměnou za jeho celoživotní činnost v klubu SK Roudnice.

Obst Ladislav (nar. 27. 7. 1949):
Dlouholetý hráč Smiřic, Lokomotivy Hradce Králové a Rasošek. Po ukončení hráčské kariéry ve 42 letech se věnoval v tehdejším Dynamu Smiřice trenérské práci. V roce 1991 se stal předsedou oddílu již s novým názvem SK Smiřice a tuto funkci vykonával do roku 1999. Za jeho předsednictví se podařilo zrenovovat hřiště, opravit kabiny, postoupit do 1. B třídy, zřídit občerstvení pro návštěvníky fotbalových utkání. Dále se podílel na plynofikaci areálu SK Smiřice. V současné době věnoval hodně sil na vybudování závlahy hlavního hřiště a nového tréninkového hřiště. V dnešní době pracuje v SK Smiřice s mládeží a vykonává funkci sekretáře spolku.

Píša Miroslav (nar. 30. 10. 1954):
Duši kopané ve Vysoké nad Labem charakterizuje dlouholetá aktivní fotbalová činnost. Kariéru hráče začínal v dnes již neexistujícím „Polabí Vysoká nad Labem“. Dále pokračoval na Novém Hradci a následovalo 10 let nepřetržitě v 1. A třídě za nedaleké Libišany. Jako funkcionář si spolu s dalšími Vysočáky splnil sen a je nedílnou součástí novodobé historie FK Vysoká nad Labem. Právě před 10 lety v roce 2007, kdy se FK Vysoká přihlásil do mistrovských soutěží OFS Hradec Králové, začal dělat vedoucího mužstva a pokračuje v této funkci dodnes. Je tedy pamětníkem všech postupů od nejnižší soutěže 4. třídy až po krajský přebor.

Pleskot Josef (nar. 23. 6. 1952):
Bývalý výborný fotbalový brankář letos oslavil 65. narozeniny. Mezi třemi tyčemi působil v klubech dorostenecká liga Spartak Hradec Králové, na vojně Dukla Žatec (3. liga), poté AŠ Mladá Boleslav, TJ Náchod (2. národní liga), Lokomotiva Borohrádek (hrající trenér) s historickým postupem do 1. A třídy. Působil i jako fotbalový sudí a s píšťalkou to dotáhl až na rozhodčího 1. třídy tehdejšího Českomoravského fotbalového svazu. Více ho to táhlo k trenéřině a mimo jiné vedl kluby RH Hradec, Borohrádek, Choceň, Rychnov a Slavia Hradec. V letech 1989 až 1992 působil ve funkci sekretáře hradeckých Votroků, následně byl ředitelem SK Chrudim. V současné době je členem výkonného výboru FC Slavia Hradec Králové, hlavním trenérem A mužstva v krajském přeboru a členem trenérsko metodické komise Okresního fotbalového svazu Hradec Králové. Nespočet hodin tráví na nově zrekonstruovaném sportovním areálu Slavie Hradec v Orlické kotlině.

Široká Jaroslava:
Letos oslavila kulaté životní jubileum. Bývalá členka SK Libčany, kde v letech 2000 až 2013 vykonávala funkci sekretářky oddílů. Od roku 1995 je se dvěma krátkými přestávkami stále aktivní členkou disciplinární komise Okresního fotbalového svazu Hradec Králové v níž působí i v současnosti. V předchozích letech byla členkou výkonného výboru OFS Hradec, disciplinární komise tehdejšího Východočeského krajského fotbalového svazu a Revizní komise OFS Hradec. Aktuálně je rovněž členkou Revizní komise Královéhradecké české unie sportu Hradec Králové.   (ld)

Osobnosti OFS Hradec Králové 2007 - 2017:
2007 - 1. ročník:
Souček Josef st. (FC Olympia Hradec Králové),
Kalina Antonín (FC Slavia Hradec Králové),
Pražák Josef (Sokol Malšova Lhota),
Fejfar Jaroslav (Sokol Dohalice),
Musil Miroslav (Sokol Myštěves),
Ryba Jiří (SK Převýšov)

2008 - 2. ročník:
Dlab Ladislav (rozhodčí, In Memoriam),
Krejčí Zdeněk (FC Hradec Králové),
Novotný Bohumil (FC Olympia Hradec Králové),
Špina Václav (DP – Liga amatérů),
Hopko Miroslav (Slavoj Předměřice),
Kolovratník Jan (rozhodčí)

2009 - 3. ročník:
Brandýský Jaroslav (rozhodčí),
Rejchrt František (TJ Velichovky),
Komárek Vladimír (rozhodčí),
Zezulka Václav (Sokol Lovčice),
Prošvic Petr (FC Slavia Hradec),
Vávra Zdeněk (Spartak Kosičky),
Beránek Jaroslav (rozhodčí)

2010 - 4. ročník:
Černý Josef (Sokol Smidary-Červeněves),
Klíma František (Sokol Malšova Lhota),
Klimt Bedřich (FC Spartak Kobylice),
Michálek Josef (Bystřice Boharyně),
Pavel Jaroslav (rozhodčí),
Pultar Josef (Sokol Lhota p. L.),
Vích Josef (Slavoj Předměřice)

2011 - 5. ročník:
Budínský Jiří (SK Slavia Libřice),
Karabinoš Jozef (funkcionář, rozhodčí, In Memoriam),
Klazar Jindřich (SK Libčany),
Koudelka Vladislav (Sokol Roudnice),
Strýhal Stanislav (SK Čechie Hlušice),
Vyleťal Václav (Sokol Kratonohy)

2012 - 6. ročník:
Grulich Karel (rozhodčí),
Kašpárek Pavel (TJ Velichovky),
Kopecký Josef (Sokol Lhota p. L.),
Kozlovská Radoslava (Sokol Třebeš),
Míchal Jaroslav (dlouholetý předseda OFS Hradec),
Myška Jaroslav (Sokol Lovčice),
Tlučhoř Ladislav (SK Libčany),
Větrov Miroslav (TJ Dolany)

2013 - 7. ročník:
Černík Ivan (dlouholetý funkcionář OFS Hradec),
Jilemnický Václav (Lovčice),
Lemfeld Bohumil (dlouholetý funkcionář OFS Hradec),
Melichar Miroslav (Libčany),
Přibyl Miroslav (dlouholetý funkcionář OFS Hradec),
Rejfek Otakar (Hořiněves),
Rulf Bohumil (Malšova Lhota)

2014 - 8. ročník:
Dlabáček Vojtěch (dlouholetý funkcionář OFS Hradec),
Kittler Miloš (OFS Hradec Králové),
Kolář Vojtěch (Nový Hradec),
Kynos Milan (Třebechovice),
Steklý Ladislav (Převýšov),
Tomeš Ivo (Malšova Lhota)

2015 - 9. ročník:
Doubrava Miloslav (rozhodčí, OFS Hradec),
Krátoška Jiří (Dobřenice, In Memoriam),
Pilař Václav (Převýšov),
Romportl Jaroslav (Nový Hradec),
Škorpil Ladislav (FC Hradec Králové),
Šolc Josef (Černilov),
Štěpán Lubomír (Nový Hradec),
Trejbal Josef (Hlušice),
Vohralík Petr (FC Hradec Králové)

2016 - 10. ročník:
Bajer Josef (delegát, OFS Hradec),
Dejnožka František (FK Vysoká n. L.),
Kalenda Jiří (SK Slavia Libřice),
Krejčík Karel (FC Hradec Králové),
Krenčík Jiří (FK Chlumec n. C.),
Novák Vilém (delegát, OFS Hradec),
Růžička Václav (SK Klamoš)

2017 - 11. ročník:
Hruška Jiří (FC Hradec Králové),
Libřický Stanislav (Sokol Malšovice),
Novotný František (SK Roudnice),
Obst Ladislav (SK Smiřice),
Píša Miroslav (FK Vysoká n. L.),
Pleskot Josef (FC Slavia Hradec),
Široká Jaroslava (členka RK, DK OFS Hradec)