Na hlavičku Kopřivy, kterou zlikvidoval brankář Ottmar, odpověděli hosté akcí, při které Vlkanova našel Pázlera, ale ten mířil jen do tyče. O pár minut později již těžil z přihrávky za obranu Schwarz, který prostřelil Knoblocha a poslal Hradec do vedení.

Domácí mohli srovnat ještě v první půli, ale Ottmar vytáhl důležité zákroky proti střele P. Černého a hlavičce Fouska.

Po přestávce hosté drželi těsný náskok, který mohli ještě z nebezpečných brejků zvýšit. V 80. minutě přihrál Vlkanova Pázlerovi, jenže ten před odkrytou brankou trefil jen břevno. Na druhé straně nevyšlo zakončení Kopřivovi, pojistku Hradce nepřidal ani Vlkanova.

Dvě party chuligánů se proti sobě rozeběhly na travnatém plácku u křižovatky Anenská. Policejní těžkooděnci však střetu zabránili.
VIDEO: Policisté překazili bitku po fotbale

"Chleba se lámal v prvním poločase. Neproměnili jsme dvě gólové šance, které Ottmar výborně zlikvidoval. Po přestávce už jsme neměli takové nebezpečné příležitosti, které by mohly vést ke gólu. Snažili jsme pak hrát na riziko, Hradec nás trápil z rychlých proitúoků, kdy mohl vítězství pojistit. Souhlasím, že tady vyhrál zaslouženě," uvedl pardubický trenér Jiří Krejčí.

"Po Žižkovu jsme sem nejeli v dobrém rozpoložení, ale s pokorou. Myslím, že rozhodující momenty v prvním poločase byly dva. Nejprve Ottmar chytil dva góly, když střílel Černý a hlavičkoval Fousek. Tam jsme to přežili. Ve druhém poločase už toho tolik nebylo, my jsme naopak mohli přidat pojišťovací gól. To se nepovedlo. Bereme tři body, za více šancí na naší straně jsou zasloužené," hodnotil Karel Havlíček, trenér Hradce Králové.

PARDUBICE – HRADEC KRÁLOVÉ 0:1
Fakta – branka: 28. Pázler. Rozhodčí: Lerch – Vlček, Vlasjuk. ŽK: Čelůstka – M. Černý, Urma. Diváci: 1710. Poločas: 0:1.
FK Pardubice: Knobloch – Prosek, Kopřiva, Šejvl, T. Čelůstka – Jeřábek – Fousek (62. Mužík), Řezníček, P. Černý, Sokol (62. D. Novák) – Petráň (72. Kašiar).
FC Hradec Králové: Ottmar – M. Černý, Čech, Kvída, Urma – Martan (84. Súkenník), Janoušek, Schwarz, Funda (64. Zorvan) – Vlkanova, Pázler (90. Plašil).

Další víkendové výsledky:
Táborsko - Sokolov 5:1, Opava - Ústí 2:0.  

Čelo aktuální tabulky:

1. Opava 19 50:25 40
2. Příbram 17 29:17 32
3. Třinec 18 24:16 32
4. Pardubice 18 22:14 29
5. Č.Budějovice 18 25:14 28
6. Hradec Kr. 19 24:22 28

Chytil dva góly: Derby bylo super  

V prvním poločase východočeského derby zaválel. Bezesporu. „Chytil dva góly,“ pochválil svého kapitána trenér Votroků Karel Havlíček.

Fotbalový Hradec i díky brankáři Radimu Ottmarovi ovládl druholigové derby v Pardubicích. V sobotu vyhrál 1:0.

Radime, byly to hodně těžké zákroky?
Byly. (usměje se) Pavel Černý dostal zpětnou přihrávku, bylo štěstí, že jsem byl rychle rukou dole a vytlačil to mimo tyč. Při Fouskově hlavičce po rohu jsem se přesouval a byla klika, že jsem zareagoval.

Jak vám bylo během druhé půle, kdy jste zahodili několik šancí?
Závěr byl hektický, bylo to těžké. Je škoda, že z toho děláme takové nervy. Mohli jsme jít do vedení 2:0 a bylo by to bez nervů. Takhle jsme se klepali do konce.

První poločas byl celkem klidný, ale emoce se stupňovaly, že?
Jak se blíží konec zápasu, tak to jde nahoru.

Měli jste tam i roztržku s bývalým spoluhráčem Pavlem Černým.
Bylo to v klidu, žádné nadávky nic. Rum jen po jednom zákroku něco říkal. (usmívá se)

Před týdnem jste prohráli na Žižkově po velmi špatném výkonu. Co se změnilo?
Celý týden jsme se na to chystali. Museli jsme dát do hry to, co nebylo na Žižkově. V kabině jsme si říkali, že když přidáme, derby zvládneme. A tady to tak bylo od první minuty.

Například oproti prvním domácímu zápasu s Českými Budějovicemi byl znát také herní posun. Viděl jste to podobně?
Nevyhodili jsme tolik balonů. Předtím jsme ho získali a hned byl pryč. Potřebujeme se dostat aspoň do třetí přihrávky, měnit těžiště hry.

Útočník Jan Pázler, říkal, že tomu pomohl hodně záložník Jiří Janoušek, který se vrací po zranění. Je to tak?
Je to tak, Fun udrží míč, otočí hru. Ale dneska všichni skvěle pracovali. Krajní hráči toho naběhali mraky. Kdybychom hráli každý zápas s takovým nasazením a obětavostí, vůbec bych neměl strach o výsledky. Derby bylo super.

V závěru na riziko. Nic jiného už nezbývalo

Odehrál již celé utkání v Ústí nad Labem, v derby se po dlouhém zranění představil i pardubickým fanouškům. „Hrálo se mi dobře, ale z výsledku jsem samozřejmě zklamaný. Chtěli jsme derby vyhrát,“ řekl stoper FILIP KOPŘIVA.

Rozhodl jediný gól. Co se stalo v této situaci?
Hradecký hráč střílel na bránu, ale míč mu sjel. Jeden z našich obránců se tam zřejmě zapomněl, protihráč tam zůstal a uklízel míč prakticky do prázdné brány. Byl to pro ně šťastný gól.

Ještě v první půli jste mohli stav srovnat…
Měli jsme tam šance, i já jsem hlavičkoval. Adam Fousek taky, střílel Honza Řezníček. Škoda, že to tam nespadlo. I Hradec měl příležitosti, Pázler dával tyčku. Mohli jsme dát gól, ale hosté ze stoprocentních šancí taky.

Pramenily jejich šance i z toho, že jste s přibývajícími minutami mysleli více 
na podporu útoku?
Určitě, na posledních deset minut jsem se i já vysunul z obrany nahoru. Hráli jsme na riziko, pak utekli dva hráči Hradce, ale Pázler sám před bránou přestřelil. Nezbývalo nic jiného, než abychom to otevřeli a pokusili se vyrovnat.

V závěru utkání jste taky zakončoval, vyšlo to na levou nohu…
Přesně tak. Škoda, nejsem útočník, ale mohl jsem to trefit lépe. Spíše 
na zadní tyč.

Nyní konečně najedete na pravidelný zápasový rytmus. Je to pro vás plus po předchozích odkladech?
Je pravda, že zápasy teď už půjdou po sobě. Budeme dost vytížení. K fotbalu prohry patří, teď to chceme zlomit zase na naši stranu. V příštím kole hrajeme 
v Sokolově, tam bychom to chtěli změnit. Musíme se ještě více tlačit do vápna, být tam agresivní.