O nadcházejícím víkendu se totiž bude konat už 25. ročník. Klub C.K. Fugas, který založila parta bývalých studentů hradeckého gymnázia jednoho slunného zářijového odpoledne deset let předtím, se rozhodl uspořádat turnaj 
v malé kopané v době, kdy akce podobného druhu rozhodně nebyly běžné.

Sekačka na laně

Stěžery Cup si však během krátké doby díky perfektní organizaci a příjemnému prostředí získal vysoké renomé a jeho termín se stal součástí kalendářů řady špičkových týmů. V 90. letech turnaj míval až šedesát  účastníků včetně týmů z Německa, Itálie, Holandska, Belgie a samozřejmě Slovenska.

Turnaj za tak dlouhou dobu prošel samozřejmě vývojem. V prvních ročnících areálu dominoval obrovský vojenský stan pro přenocování hráčů, hřiště se sekalo několik desítek kilogramů těžkou sekačkou, která se tahala na laně a mezi organizační úkoly patřilo i nakládání utopenců nebo pečení koláčů pro vlastní stánek s občerstvením.

Na začátku tisíciletí se turnaj vrátil ke komornějšímu formátu čtyřiceti účastníků a areál prošel kompletní rekonstrukcí. Přibylo dětské hřiště, hospůdka s padesáti místy i kurty na tenis a beach volejbal. Díky tomu turnaj vždy bodoval i bohatým doprovodným programem. A tak se účastníci mohli bavit buď na večerním koncertě, elektrickém býkovi nebo si nechat změřit rychlost střely.

Kouzlo turnaje spočívá i v jeho termínu. Mnoho profesionálů využilo letní přestávky k tomu, aby si zahrálo s kamarády. Návštěvníci Stěžery Cupu tak mohli vidět prvoligové hráče Ladislava Vízka, Jana Klímu, Milana Frýdu, Patrika Holomka, Davida Šimona a další v konfrontaci s futsalovými reprezentanty Miroslavem Semerádem, Michalem Střížem, Danem Rajnochem i amatéry.

Italové v županech

Za čtyřiadvacet ročníků si všichni užili své i s počasím. Hrálo se v úmorném horku, kdy u hřišť byly připraveny barely s vodou. Hrálo se 
v chladném podzimním počasí. Hrálo se po tropické bouřce, kdy vítr shodil hlavní stan, voda stála na hřištích a místa před brankami se musela vysypávat pilinami.

Vzpomínka na italský tým, který v bílých županech napochodoval na rozbahněné hřiště, vyvolává úsměvy i po více než dvaceti letech.

Pokaždé se ale turnaj, i díky tolerantnímu přístupu všech, dohrál. A to je to, co dělá Stěžery Cup svým způsobem vyjímečným. Že všichni měli stejný cíl – hezky si zahrát a pobavit se u toho. A po vyhlášení   výsledků si říct: Tak zase za rok!

Toto historické bilancování berte jako pozvánku na další ročník turnaje, který proběhne ve dnech 13. a 14.července 2013 ve stěžerském fotbalovém areálu a přijďte se podívat na vlastní oči, kdo se stane vítězem jubilejního 25.ročníku.

Martin Šádek