V 19. minutě napřáhl zpoza šestnáctky a jeho rána zatřásla levou tyčí. Chybělo pár centimetrů a míč skončil v horním rohu plzeňské branky. Hradecký útočník Václav Pilař tak nezopakoval svoji gólovou trefu z úvodního utkání v lize se Spartou. „Té střely je škoda,“ zalitoval dravý forvard. Měl proč. Zanedlouho totiž fotbalisté Viktorie skórovali poprvé a po přestávce ještě dvakrát.

Porážka 0:3 v pondělní dohrávce 4. kola první ligy je pro „votroky“ krutá, leč asi spravedlivá. „Vyškolili nás,“ přiznal po utkání Pilař. „Mám z toho špatný pocit, strašný…, protože si nemyslím, že bychom byli ze začátku horším týmem. Zápas byl vyrovnaný, měli jsme i nějaké možnosti, sice ne vyložené, spíše po vápno. Pak ta moje střela do tyče. A vzápětí jsme ještě do poločasu dostali gól z hloupé standardky. To se pak vždycky hraje hůř, když musíte dohánět manko,“ říkal jednadvacetiletý fotbalista.

Po změně stran byl však rozdíl ve hře markantnější. Plzeňští byli rychlostně i kombinačně lepší. „Druhý poločas jsme také vůbec nezvládli. V kabině jsme si řekli, že na ně vletíme a pokusíme se vyrovnat. Jenže ono to bylo skoro naopak. My jsme hráli, ale kazili jsme hodně balonů. Plzeň šla mnohokrát do protiútoku. Dva z nich využila a vyhrála 3:0. Je to hořké, ale my jsme dneska nehráli dobře,“ poznamenal Václav Pilař.

Hradečtí oproti předchozím domácím utkáním se Spartou a Bohemians 1905 působili ustrašeným dojmem bez patřičného sebevědomí. S tímto tvrzením Václav Pilař souhlasil. „Také mi to tak přišlo. Hodně balonů jsme hráli na risk a často dozadu, místo toho, abychom si míč převzali směrem k brance soupeře a snažili se něco vymyslet. Naše hra postrádala málo finálních přihrávek. Když už se nějaká povedla, tak jsme skončili ve vápně,“ hledal příčiny nezdaru.

Jak z toho ven? „Votroky“ nyní čeká duel v Českých Budějovicích. „Musíme zase hrát poctivě a hlavně nedostávat tak hloupé branky, jako byla ta první ze standardky. A také se musíme ve větším počtu tlačit dopředu. Ne jako proti Plzni, když přiletěl centr, tak tam nikdo nebyl,“ poukázal Pilař.

Oproti spoluhráčům bude mít týden zpestřený reprezentačním duelem. Tým do 21 let vedený koučem Jakubem Dovalilem se dnes (18) na pražské Julisce utká v kvalifikaci o postup na ME se San Marinem a Václav Pilař je v nominaci. „Těším se už na samotný sraz, že se zase uvidím se známými kluky. A jestli budu hrát? Vzhledem k tomu, že mám v nohách pondělní zápas, což jsou ani ne dva dny odpočinku, tak nepočítám, že bych byl v základní sestavě. Věřím ale, že když mě tam trenér vzal, tak mě na hřiště alespoň na pár minut pošle,“ doufá.