Téměř oběma nohama už byl pryč. Jenže vše nabralo opačný směr a devětadvacetiletý fotbalista Jiří Poděbradský nakonec zůstal v Hradci Králové.

Odchovanec východočeského klubu v pondělí zahájil přípravu pod novým koučem Jiřím Plíškem.

„Už to bude moje několikátá příprava v Hradci, ale zase na druhou stranu přišel nový trenérský sbor. A vždycky když přijde nový trenér, tak každý se chce ukázat a dostat se do základní sestavy. To už je motivace sama o sobě," říká technicky i rychlostně dobře vybavený hráč, který by měl patřit k tahounům „votroků".

Ještě nedávno v rozhovoru pro Deník jste prohlásil, že váš odchod z Hradce je jistý. Jak se vše seběhlo, že jste nakonec zůstal?
Měl jsem konkrétní nabídku z jednoho českého klubu, ale minulý týden se znovu otevřela jednání s Hradcem. Kontaktoval mě Ríša Jukl (generální ředitel hradeckého klubu – pozn. red.), že trenér Plíšek se dozvěděl, že jsem ještě nikam neodešel, a přál by si, abych tady zůstal. Proběhla jednání, dohodli jsme se na podmínkách, a tak jsem se rozhodl, že zůstanu.

Můžete prozradit jméno českého klubu, do něhož jste měl nakročeno?
Myslím si, že teď už je zbytečné hovořit o tom, kam to bylo. Podstatné je, že jsem se dohodl s Hradcem, a už bych to dál nerozebíral.

Jste rád, nebo naopak zklamán, že jste nakonec nikam neodešel?
Vždycky jsem si přál zkusit nějaké zahraniční angažmá. Měl jsem rozjednaný odchod do Kazachstánu, abych vydělal nějakou tu korunu, ale po dohodě s rodinou a podle mého pocitu jsem se rozhodl, že konkrétně do Kazachstánu nepůjdu a zůstanu v Čechách.

V Hradci jste vyjma několika krátkodobých hostování strávil prakticky celou svoji kariéru. Máte dál motivaci pokračovat ve stejném klubu?
Je pravda, že už to bude moje několikátá příprava v Hradci, ale zase na druhou stranu přišel nový trenérský sbor. A vždycky když přijde nový trenér, tak každý se chce ukázat a dostat se do základní sestavy. To už je motivace sama o sobě. Takže člověk musí jet dál naplno. Motivaci určitě mám.

Mluvil už s vámi trenér Plíšek o vaší roli v mužstvu?
Ještě ne. Začali jsme v pondělí a individuální pohovory teprve přijdou. Trenér Plíšek si ke každému řekne svoje, s kým počítá a podobně. Až potom se uvidí.

Ale asi i sám cítíte, že vzhledem k věku a předváděným výkonům v uplynulých dvou prvoligových sezonách byste měl být tahounem hradeckého mužstva. Ponesete větší odpovědnost za výsledky týmu?
Určitě. Letos mi bude třicet let, takže se staršími spoluhráči, jakými jsou   Milan Fukal či Filip Klapka, bychom měli být těmi, kdo pomohou mladším hráčům a budou mužstvo táhnout.

Je ještě brzy na srovnání, ale přesto: Jak cítíte výměnu na trenérském postu, kde Václava Kotala nahradil Jiří Plíšek?
Všechno ukáže až čas. Jestli hráči, co přišli, budou posilami, a to samé platí o trenérech. V Hradci už jsem zažil spoustu trenérů. Někdy se změna povedla, jindy to tak nevyšlo. Věřím, že kouč Plíšek naváže na dobrou práci Václava Kotala a budeme pokračovat v úspěšných výsledcích. A v první lize budeme hrát důstojnou roli a pohybovat se v klidném středu tabulky.

Pojďme k mistrovství Evropy. Co říkáte na výkony českého týmu a zejména vašeho nedávného spoluhráče Václava Pilaře?
Vašek se mi moc líbí, spolu s Jiráčkem hraje fantasticky, perfektní výkony podává i Limberský. Celý tým se herně zvedl. Věřím, že formu potvrdí i proti Portugalsku a zápas zvládne. I když je pravda, že první zápas proti Rusku zahrálo celé mužstvo špatně a moc jsem nevěřil tomu, že bychom ještě postoupili ze skupiny. O to víc jsem rád, že kluci všem ukázali, že fotbal hrát umějí a kvalitu mají. Ukázalo se to v utkáních proti Řecku a Polsku. Teď to jen potvrdit proti Portugalcům.

Co by podle vás mělo ve čtvrtfinále platit na soupeře v čele s hvězdným Cristianem Ronaldem?
Myslím, že ten samý způsob hry, co na Poláky. Portugalci jsou také dobře technicky a rychlostně vybavení. Samozřejmě zvláštní pozornost by měli věnovat Cristianu Ronaldovi, který je společně s Messim nejlepším fotbalistou na světě. Uhlídat ho, to je jeden z klíčů k postupu. Nizozemcům dal dva góly a tvořil celou hru Portugalců.

Právě Nizozemci naopak končí. Kde vidíte příčiny toho, že jeden z největších favoritů turnaje předčasně balí kufry?
V týmu asi něco bylo špatně, vůbec nepůsobil kompaktním dojmem. Těžko říci, co se tam dělo, zápasy z jejich strany nebyly moc dobré. Je to velké překvapení, ale na druhou stranu na mistrovství Evropy už nejsou lehcí soupeři. Hraje se vabank a pro Nizozemce bohužel. Byli tam lepší, porazili je a oni jedou domů.

Na Euru končí boje v základních skupinách. Co vám nejvíce utkvělo v paměti z dosavadního průběhu?
Jednoznačně výkony Němců, hrají hodně dobrý fotbal a těžkou skupinou „smrti" prolétli hladce bez zaváhání. Zaujal mě Gomez, je to skvělý útočník, což potvrdil už třemi vstřelenými góly.

Evropský či světový šampionát vždycky naznačí trend, kam bude fotbal směřovat. Jaký poznatek nabízí letošní Euro?
Znovu se jen potvrzuje, že fotbal je čím dál rychlejší a tímto směrem se bude také ubírat. Člověk si na to musí zvyknout. Poučení by to mělo být hlavně pro mladé kluky. Dneska by každý chtěl hned hrát co nejvýše, ale také pro to musí něco udělat. Tím chci říct, že aby se mladí dostali na takovou úroveň, musejí pro to udělat daleko víc.

Kdo podle vás patří k favoritům mistrovství Evropy?
Pořád to jsou Německo a Španělsko. To jsou dva největší aspiranti na titul. Podle mě  i čtvrtfinále hladce zvládnou a půjdou dál.  Mohli by se klidně potkat až ve finále. To by bylo pravé vyvrcholení mistrovství Evropy.

Na zkoušce stoper Jaška ze Slovenska

Prvoligový fotbalový klub z Hradce Králové zkouší slovenského stopera Jána Jašku z Dolného Kubína. „Přijel společně s útočníkem Dušanem Uskovičem na testy. Vyzkoušíme je a teprve potom se rozhodneme, zda s námi zůstanou," uvedl trenér Jiří Plíšek. Novým tvářemi v týmu jsou zatím záložník Tomáš Strnad a bosenští ofenzivní hráči Haris Harba a Asim Zejc. Hradečtí fotbalisté včera absolvovali zdravotní testy v Ústí nad Labem a zítra ve Lhotě pod Libčany sehrají od 17 hodin přípravné utkání s Mladou Boleslaví.