„Zbláznil ses?" ptali se mnozí nového hradeckého trenéra Karla Havlíčka, když se provalilo, že do superdůležitého zápasu o záchranu ve fotbalové lize nasadí echt zelenáče.

Je to logické, vždyť kouč se rozhodl poslat do hry osmnáctiletého Františka Čecha, jenž zatím za první tým nikdy nehrál. Jenže tenhle kluk ohromil, sebejistým a výborným výkonem přispěl k výhře 2:1.

„Pro Feryho prst nahoru," pochválil Havlíček mladíčka po vítězství. V tu chvíli byl spokojený, že naději z dorostu poslal do hry. Před duelem v něm však bobtnaly (celkem pochopitelně) pochybnosti.

„V den zápasu byl takový bělejší. Nervozita tam byla. My jsme o něj měli obavu, abychom ho nezničili. Nejsme zrovna v situaci, kdy můžeme zkoušet mladé kluky, ale měli jsme kliku, že to vyšlo. Ta je ale podpořená především tím, že je dobrej," říkal kouč.

To se potvrdilo. Čech byl výborný, v kontextu situace by se dalo použít i slovo fantastický. Vždyť hrál poprvé ligu, a to ve chvíli, kdy je Hradec na hraně. Nemohl si dovolit zaváhat. On to zvládl. Jednu z mála krušných chvil zažil chvíli po přestávce, kdy tečoval střelu, jež nakonec zapadla do sítě. Slovácko vyrovnalo, Hradec však udeřil hned o minutu později a šel zpět do vedení.

Řekl o Hradci
„Překvapilo mě, jak hrál Hradec defenzivně. Ale v jeho situaci se mu ani nedivím."
(Stanislav Levý, trenér Slovácka, po prohře na východě Čech)

Čecha nešťastný moment nepoznamenal. „Ctěli jsme jít do druhé půle aktivně, ale oni hned vyrovnali. Naštěstí jsme to rychle otočili," oddychl si.

Druhá rána však přišla vlastně ve stejný moment. Zranil se totiž druhý stoper Martin Nosek a do hry musel Jiří Bederka, stejně jako Čech ligový novic. „On tomu pak šéfoval. Myslím, že jsme hráli výborně," řekl Čech.

Dvojice se vypořádala is tím, že trenér Slovácka poslal do hry Franciska Koného, urostlého útočníka z Toga. Především Čech je přitom sporé postavy.

„Koné je skvěle rychlpostně vybavený. Ale kousli jsme se, i když mě od sedmdesáté minuty strašně bolely nohy," přiznal.

I přest tuto potíž se přenesl, a tak jeho premiéra vyšla. „Dívali jsme se na zahraniční ligy i na hokejové týmy, kde dostávají šanci osmnácti, devatenáctiletí kluci. I proto jsme si řekli, že tam Feryho dáme," vysvětloval Havlíček.

V sobotu však přijde mnohem ostřejší test. Hradec jede na Spartu, kde by potřeboval bodovat. A říká se, že vítězná sestava se nemění. Co kdyby Čech nastoupil na Letné? „To by bylo dobrý," usmál se.