Nikdo neměl po utkání na Slavii (0:3) tak zdrchaný výraz jako brankář Jiří Lindr. Sestup do druhé ligy s ním pořádně zacloumal.

„Je to strašný," ulevil si.

V Hradci Králové je osm let, považuje se za patriota, na klubu mu hodně záleží.

„Budeme se snažit co nejrychleji zase vykopat první ligu, ale na příští rok je potřeba dát dohromady tým, který bude pravidelně vyhrávat," plánuje šestadvacetiletý gólman.

Co nyní prožíváte?
Je to strašný. Strašný… (odmlčí se) V Hradci jsem dlouho bojoval o to hrát ligu a teď z ní padáme. Myslím, že všichni příští rok uvidíme, že druhá liga je úplně jiná soutěž. Je to obrovská škoda.

Je pro vás, coby hradeckého patriota, o to těžší sestup přijmout?
Doufám, že je to těžké pro každého. Ale je pravda, že jsem v Hradci dlouho. Čtyři roky jsem byl ve  druhé lize, pak se podařilo postoupit, byla to obrovská euforie. Městu i klubu to hrozně pomohlo. A teď? Zase druhá liga. Budeme se snažit co nejrychleji vykopat tu první, protože je to vážně úplně jiná soutěž, a k Hradci jednoznačně patří.

V čem je největší rozdíl mezi první a druhou ligou?
První liga je kvalitnější, techničtější. Ta druhá je především o bojovnosti. Ale největší rozdíl je, když se podíváte tady na stadion… (rozhlíží se kolem sebe v útrobách slávistického stadionu). V druhé lize je pěkný stadion na Bohemce, která postupuje. Pak ve Zlíně, který možná postoupí a v Českých Budějovicích. Všechno je prostě jiné. Co se týče zázemí, sledovanosti a mediálního zájmu, tak je to nebe a dudy.

Dokážete si vůbec představit, že místo na Letnou vyrazíte do Vlašimi, nebo do Varnsdorfu?
Ale jo. Jezdil jsem tam dost dlouho, takže si to dovedu představit. Ale je to diametrální rozdíl a kluci, kteří to ještě nezažili, tak asi budou pořádně koukat.

Zlomila vám vaz série jarních domácích zápasů, kdy jste ani jednou nedokázali zvítězit?
Ano, tam ležel klíč k záchraně. Pokud na jaře uděláme z domácích utkání dva body, tak je to strašně málo. S mužstvy, která se pohybovala v tabulce okolo nás, se nám nedařilo vítězit a nepomohli jsme si ani výhrou nad nějakým favoritem. To se třeba povedlo Brnu, které porazilo jak Plzeň, tak Spartu. Pak se zachraňuje snáz.

Myslíte, že je potřeba tým výrazně obměnit?
Těžko říct. Tohle je spíš otázka na někoho jiného. Trenér Prokopec dostane prostor na to, aby svoje plány zrealizoval. Snad se to podaří. Já tomu věřím. Je normální, že někdo přijde a někdo odejde. Na druhou ligu je potřeba dát dohromady tým, který bude pravidelně vyhrávat. Pokud chceme postoupit, tak se nám to musí dařit třikrát do měsíce.

Budete mít chuť Hradci pomoct i v druhé lize?
Jednoznačně. Nic jiného mě ani nenapadlo. Je naší povinností pokusit se hned při první příležitosti vrátit nahoru. Jiný cíl ani mít nemůžeme.