Nováček fotbalového krajského přeboru má za sebou poměrně vydařenou první polovinu sezony. Fotbalisté Vysoké nad Labem okupují šestou příčku se ziskem pětadvaceti bodů. V létě převzal tým kouč Karel Vítek a s podzimem může být spokojen. Tým již začal zimní přípravu, s níž však trenér zatím být spokojený nemůže. „Účast hráčů je velmi slabá," poukazuje.

Karel VítekPo dlouholetém působení v Kratonohách máte za sebou první půlrok ve Vysoké, jaký byl?
Začátek nebyl ideální, ale postupem času se vše zlepšilo, za což bych rád všem aktérům poděkoval. Oproti předchozím ročníkům byl kádr Vysoké najednou bez devíti až deseti hráčů, nehledě na to, že někteří z nich mají i na krajský přebor nadstandardní fotbalovou kvalitu. Takže i když jeden hráč na přestup a čtyři na hostování přišli, tak jsme byli co do počtu celý podzim na mínus pěti kusech. Museli jsme se s tím vypořádat. Podle dosaženého bodového zisku a předvedené hry se to v rámci možností snad povedlo.

Odpovídá šestá příčka výkonům mužstva?
Pokud bychom porovnávali jen herní týmový výkon našeho mužstva ve vzájemných střetnutích s podzimními soupeři, pak jsme mohli být v tabulce i výše. Pouze v prvních dvou kolech byli naši soupeři herně lepší, ale soutěž je vyrovnaná a mezi třetím a desátým místem jsou minimální bodové rozdíly.

S čím jste byl spokojen a s čím naopak nebyl?
S herním projevem mužstva a s tím, že jsme alespoň po většinu podzimu dokázali udržet tréninkovou morálku na solidní úrovni i při třech tréninkových jednotkách týdně, jsem byl spokojen.  Ke konci podzimní části soutěže, tedy po zahájení futsalové sezony, nás pak poznamenala i absence gólmanů na tréninkových jednotkách. Co se týče dosaženého bodového zisku, tak v tomto ohledu převládá spíše spokojenost, stejně jako v počtu nastřílených a obdržených branek, kdy jsme v tabulce na třetím, respektive druhém místě. Některé zápasy jsme sice mohli zvládnout lépe, ale vzhledem k úzkému kádru jsme to bohužel nedokázali.

Osvědčila se podle vás varianta pokutových kopů v případě remízy?
Už před zahájením soutěže jsem na stejné téma odpovídal, že bychom se měli držet mezinárodních pravidel UEFA a pokutové kopy ponechat pouze na vyřazovací boje typu pohárů a mládežnických soutěží, jak je ostatně zvykem v jiných evropských zemích. Varianta pokutových kopů navíc ovlivňuje tabulku a vzhledem k tomu, že teprve v jarních bojích se rozhoduje o konečném umístění jednotlivých týmů, pak v tomto kontextu to vnímám jako problém především v případě bojů o sestup ve všech soutěžích od ČFL níže.

Kdy jste začali zimní přípravu? Jak probíhá?
Začali jsme 9. ledna halou jedenkrát týdně a nyní od 19. ledna trénujeme v týdenním cyklu pondělí – středa – pátek. Střídáme halu, umělku, spinning a trampolínky. K tomu přibudou přípravná utkání o víkendech, která máme naplánována od 8. února. Bohužel s účastí hráčů A týmu na rozdíl od podzimu nemůžeme být spokojeni, je velmi slabá. Opakuje se tak situace z předchozích let. Ti, co se dosud nezapojili, si zřejmě neuvědomují, že krajský přebor z voleje neodehrají. My tak dobré hráče v kádru prostě nemáme, navíc v současné době bychom díky počtu trénujících odehráli maximálně futsalové utkání.

Plánujete nějaké změny v kádru?
Podzimní kádr čítal zhruba patnáct jmen. Bohužel minimálně na půl roku až rok jsme přišli o Hejzlara a Kalaše, neboť oba čeká plastika předního zkříženého vazu v koleni. Pro jarní část sezony by udržení všech zbývajících hráčů s příchodem dvou nových za dlouhodobě zraněné bylo nezbytným minimem. Dle informací z vedení klubu však v tomto směru nemůžeme být optimisty, tedy alespoň prozatím. Je to škoda, protože ani hráči by nechtěli zopakovat výsledkově a herně nepovedené jaro před dvěma lety v I. A třídě, kdy po celkem solidním podzimu pak se ziskem šesti jarních bodů málem spadli o soutěž níž.

Budete se chtít na jaře posunout v tabulce ještě výš?
To bychom sice rádi, ale vzhledem k výše uvedenému to je v tuto chvíli nereálné. Zatím se až na čestné výjimky nemůžeme v rámci probíhající zimní přípravy opřít o tréninkovou morálku hráčů, ani o případné kvalitní doplnění kádru.