Slavia se ujala vedení zásluhou Milana Škody, rozhodnutí pak přišlo během tří minut druhé půle, kdy se prosadili Jaromír Zmrhal a Antonín Barák. Hradci tak nevyšel návrat na vlastní stadion, který v úvodu sezony procházel rekonstrukcí.

„Jsem rád za takový výsledek. Během reprezentační pauzy jsme měli osm hráčů mimo, někteří dojeli až včera. Nebyla to taková příprava, jakou bych si představoval. Výsledek mluví za vše. K zápasu jsme přistoupili zodpovědně," těšilo trenéra Slavia Jaroslava Šilhavého.

Hradec mírně zrekonstruoval svou stařičkou arénu, vrátil se z dočasného domova v Mladé Boleslavi a hned uvítal atraktivního soupeře. Hned od úvodu bylo vidět, kdo je favoritem. Aktivní byl především reprezentant Zmrhal.

Slušné šance měli na začátku Mingazov, Škoda a Hušbauer, ani jeden však netrefil bránu. Hradec byl od začátku zakřiknutý a až příliš opatrný. Paradoxně ve chvíli, kdy se mírně zvedl, pomohl obří chybou k vedení Slavii stoper Chleboun. Ve 24. minutě otálel s nahrávkou brankáři Ottmarovi, dostal se před něj důrazný Škoda, který poté Ottmara přehodil šikovným obloučkem.

Uběhla jen minuta a Chleboun svou chybu zčásti odčinil. Z prázdné brány vykopl Barákovu střelu a zabránil jistému gólu. „Při mé chybě jsem to chtěl nejprve odkopnout, ale pak jsem se rozhodl, že dám míč brankáři. Měl jsem to urvat do autu, dát balon někam pryč. Byl to hrozný pocit, i když jsem chvíli potom zabránil jistému gólu. Do té doby jsme nehráli nic moc a navíc dostaneme takový gól," litoval Chleboun.

Hradec poté ukázal, že jeho dosavadní poměrně dobré výkony po návratu do ligy nejsou náhodné. Jenže v koncovce se neprosadil. Přitom velmi slušnou pozici měl například Polom, jenže po centru z přímého kopu hlavičkoval nad.

Druhý poločas začal superzákrokem hradeckého brankáře Ottmara při Frydrychově jasné příležitosti. Poté měli domácí asi nejvýraznější možnost, když pálil ze sedmnácti metrů Vlkanova, ale jeho střelu k tyči Pavlenka vyrazil.

Klíčové momenty přišly přibližně dvacet minut před koncem. V 72. minutě se v šestnáctce individuálně prosadil Hušbauer a přesným centrem našel Zmrhala, který zvýšil na 2:0.

„Druhý gól byl pro nás hodně důležitý. Ve vápně jsme předtím byli hodně zbrklí," řekl po utkání Josef Hušbauer. „Teď si víc věříme, což se v posledních zápasech projevilo. Výsledkově je to o něčem jiném. Našli jsme nějakou tvář, hrajeme pořád v jedné sestavě, což je také přínosné. Ale teď je důležité, abychom to udrželi," dodal.

O dvě minuty později se ranou z levé strany prosadil šikovný Barák, který střelou na přední tyč zaskočil gólmana Ottmara. V tu chvíli bylo o vítězi jasno.

„Chtěli jsme Slavii potrápit daleko víc. O poločase jsme si řekli, že to takhle dál nejde, že to musí být válka, musíme se prát o každý metr hřiště. Výkon byl lepší, ale pak dala Slavia v rychlém sledu dva góly a bylo rozhodnuto," hodnotil kouč Hradce Milan Frimmel.

Hradec Králové - Slavia Praha 0:3 (0:1)

Fakta - branky: 24. Škoda, 72. Zmrhal, 75. Barák. Rozhodčí: Julínek – Blažej, Wilczek. ŽK: 2:1 (Holeš, Schwarz – Ngadeu). Diváci: 4500.
FC Hradec Králové:
Ottmar – Holeš, Chleboun, Polom, Mudra – Janoušek, Schwarz (46. Pázler) – Martan (88. M. Černý), Vlkanova (69. Trubač), Malinský – Žondra. Trenér: Pilný.
SK Slavia Praha:
Pavlenka – Frydrych, Bílek, Deli, Bořil – Ngadeu – Mingazov (60. Švento), Hušbauer, Barák (84. Ščuk), Zmrhal – Škoda (77. Mešanovič). Trenér: Šilhavý.