Historického úspěchu dosáhli v poslední sezoně fotbalisté Libčan, kteří dokázali vyhrát krajský přebor. Navíc se probojovali do finále krajského poháru a B tým postoupil ze IV. třídy o patro výš, do III. třídy.

„S výsledkem v minulém ročníku jsme byli nadmíru spokojeni. Dosáhli jsme klubového maxima,“ mne si ruce Jan Schejbal, předseda libčanského SK.

„Určitě bychom se i v další sezoně chtěli pohybovat v popředí tabulky, i když to bude mnohem těžší,“ přibližuje klubový šéf cíle do dalšího ročníku krajského přeboru.

Jan Schejbal.Zdroj: archiv SK LibčanyVraťme se nejprve k úspěšné sezoně 2016/2017. Určitě můžeme hovořit o velké spokojenosti, že?
S výsledkem v minulé sezoně jsme byli určitě nadmíru spokojeni. Dosáhli jsme klubového maxima, navíc náš B tým postoupil. Ještě jednou za tento počin děkuji hráčům, trenérům, realizačnímu týmu a našim fanouškům.

Přestože jste měli nesmírně kvalitní a zkušený celek, dovedl jste si před začátkem ročníku představit, že krajský přebor vyhrajete?
Byli jsme nováčkem soutěže, chtěli jsme hrát v první polovině tabulky. Věřil jsem, že mužstvo má na umístění v první pětce, ale vyhrát přebor? Tak o tom určitě nikdo nepřemýšlel.

Které hlavní faktory vás dovedly až na samotný vrchol?
Těch bylo několik. Trenéři Hofman s Bitnarem se snažili s týmem co nejvíce trénovat, což se jim do jisté míry po celou sezonu dařilo. Dobře jsme zvládli zápasy ze všemi týmy ze špičky tabulky, s nimiž jsme měli aktivní bilanci. Ve větším počtu se nám vyhýbala zranění, což je vždy velmi důležité. A protože nebyl v soutěži úplně jasný favorit, který by ostatní týmy převyšoval, hrálo se o krajský titul až do posledního kola, pro nás s famózním koncem.

Sahali jste i po pohárovém triumfu, o který vás připravil až ve finálovém souboji Červený Kostelec…
To pro nás byla další premiéra. Tak, jako vyhrát přebor, ani ve finále poháru jsme nikdy nebyli. Ve finále asi rozhodl fakt, že Červený Kostelec byl v něm již potřetí za sebou a konečně tuto trofej chtěl získat. Třeba se nám to povede někdy jindy.

Coby vítězi krajského přeboru vám byl nabídnutý posun do divize. Proč jste ho odmítli? Uvažovali jste alespoň na chvilku o postupu?
Ani chvilku jsem o této možnosti neuvažoval, stejně jako celé vedení oddílu. Faktorů pro odmítnutí této soutěže je mnoho. Zázemí oddílu, absence mládežnické základny, ze které by se dalo čerpat, finanční prostředky adt.

Příprava na další sezonu je již v plném proudu. Od kdy trénujete a co vás všechno do startu nového ročníku krajského přeboru čeká?
Letní příprava začala v pondělí 10. července, trénujeme třikrát týdně společně s B týmem. V loňské sezoně jsme přišli o zdroj vody pro zalévání trávníku, což dost poznamenalo kvalitu nebo spíše nekvalitu našeho trávníku. Proto se snažíme před sezonou uvést trávník do hratelného stavu, což se nám zatím daří.

Přibližte změny v hráčském kádru. Kdo tým posílil a kdo ho naopak opustil?
Tým opustili Mašek s Karanským, kteří si chtěli zahrát divizi, proto odešli do Kratonoh. Do Německa odešel Ježek. Do mužstva naopak přišel brankář Rolejček z Kostelce nad Orlicí a Blažej z Nového Bydžova. Mužstvo bychom chtěli doplnit ještě o další tři hráče, zatím probíhají jednání s hráči a oddíly.

S jakými ambicemi půjdete do další sezony, ve které budete obhajovat prvenství?
Naše ambice jsme si určili loňským úspěchem. Určitě bychom se dál chtěli pohybovat v popředí tabulky, i když to bude mnohem těžší jak vloni. Soupeři už na nás budou koukat trochu jinak. Navíc se soutěž zkvalitní novou trojicí Náchod (spadl z divize C), Vrchlabí a Třebeš (obě mužstva postoupila z krajské I. A třídy).