Dvaadvacet let v Liberci nevyhráli, naposledy v roce 1994. V tom roce se, jen tak mimochodem, narodil Adam Vlkanova, který se v posledním utkání ocitl minimálně ve třech možnostech, z nichž mohl skórovat.

Nestalo se, i proto Hradec  padl 0:2. Důvod porážky je zřejmý. „Celkově nedáváme góly. Už nevím co k tomu říct," klopil Vlkanova oči po zápase, po němž tým spadl už na čtrnácté místo v tabulce. Poslední, které by na konci ročníku zajistilo setrvání v elitní soutěži.

„Přestože jsme v Liberci prohráli 0:2, dovolím si tvrdit, že jsme tu měli vyhrát. Ale k tomu bychom museli dát gól na 1:0. Vytvořili jsme si za stavu 0:0 poměrně dost příležitostí z brejkových situací. Kdybychom dali gól, mužstvu by to ještě víc pomohlo," pojmenoval trenér Bohuslav Pilný hlavní slabinu svého mužstva.

Hradec se prostě neprosazuje střelecky. Tým skóroval v jedenácti utkáních devětkrát. To jej řadí na čtvrté místo od konce. Poslední dva jsou prozatímní otloukánci Jihlava a Příbram. Třetí od konce Liberec, jehož forma posledních utkání (sedm bodů za tři kola) naznačuje, že z ofenzivního bahna brzy vyklouzne.

Řekl o Hradci
„Přežili jsme dvě gólovky Hradce. Jednu dokonce tisíciprocentní. Pro Hradec to bylo kruté, že nedal branku."
(Jindřich Trpišovský, trenér Liberce)

Východočechy trápí především úspěšnost střelby. S necelými osmi procenty jsou třetím nejhorším mančaftem ligy.

V pořadí střelců rovněž nikdo z týmu nezáří. Pouze Jan Pázler, v minulé sezoně nejlepší kanonýr druhé ligy, dal více než jednu branku – a to konkrétně tři. Přesto mu tahle bilance nezajišťuje místo v základní sestavě. 
V Liberci kouč Pilný upřednostnil v útoku kapitána Pavla Černého, v předešlých utkáních sázel především na  obra Libora Žondru. Pázler chodí do utkání až jako střídající.

Černý však v Liberci zazdil největší hradeckou možnost. Pokazil únik,
při němž šel s Vlkanovou sám na brankáře Martina Dúbravku. „Hradec nám pomohl i svojí nemohoucností," uznal střelec libereckých branek Daniel Bartl.

Přesně trefil důvod, proč Východočeši po slušném úvodu ligy padají níž a níž.

Dva na nula. Už jsem myslel, jak dávám gól, řekl Vlkanova. Jenže nic

Adam Vlkanova.Zdroj: Deník/ Michal FantaHradec Králové - Byla to šance sezony. Akce, která by prostě měla skončit gólem. Navíc za bezbrankového stavu, k tomu v důležitém utkání. Hradecký kapitán Pavel Černý šel v první půli prvoligového duelu v Liberci společně se záložníkem Adamem Vlkanovou sám na domácího brankáře Martina Dúbravku. Fotbalisté takové situaci říkají: Dva na nula.

„Z úvodního tlaku, který trval nějakých pětadvacet až třicet minut, jsme branku nevytěžili a potom jsme přežili dvě gólovky Hradce. Jednu dokonce tisíciprocentní, možná ještě více," promluvil i domácí trenér Jindřich Trpišovský o nezvykle jasné příležitosti.

Jenže také on sledoval hradecký zmar. Černý, což bylo jasně vidět, čekal na nejvhodnější chvíli, kdy pošle míč na Vlkanovu. V momentě, kdy tak učinil, bylo jasné, že je to průšvih. Míč šel příliš dopředu, ani maličký štírek ho nemohl dostihnout. Vlkanova ještě zkusil zoufalý skluz, ale pak zůstal ležet na zádech.

„Už jsem si myslel, že dávám gól," přiznal záložník, který na první branku v nejvyšší soutěži čeká od začátku sezony. „Už se to opravdu nedalo stihnout," připomněl, že míč šel příliš dopředu.

Černý, mnohem zkušenější fotbalista než Vlkanova, se po zápase nevymlouval. Stejně jako jeho spoluhráč mluvil pomalu, smutně a uznal, že v tuhle chvíli pochybil. „Celou dobu jsem přesně veděl, co chci udělat, ale přihrávka měla být přesnější," přiznal.

Nestalo se, Hradec přišel o možnost jít do vedení. Ve druhém poločase pak dvakrát inkasoval a prohrál počtvrté v řadě.