Nová Paka – Živanice 1:1

Petr Ježek, sekretář 1. FK Nová Paka: „Tým soupeře, jenž je vedený exbydžovským Josefem Košátkem, má ve svém středu hned čtyři fotbalisty, kteří v minulosti působili v týmech našeho sloučeného mužstva (Ottmar, Pavlásek, Gorol, Hamák). Zápas měl tedy správný náboj. Sice jsme dali rychlý gól, ale pro další vývoj to nic neznamenalo. Oba celky se snažily o ofenzivní fotbal, byť se jen těžko dostávaly do zakončení. Vyrovnání přišlo v 80. minutě po nedorozumění Faitla s Bartalským. Pro náš celek to byla první letošní domácí ztráta."

Josef Košátko, trenér TJ Sokol Živanice: „Utkání pro nás začalo tím nejhorším scénářem. Propadli jsme po dlouhém výkopu gólmana a Labík s Bastinem to sehráli v naší šestnáctce výborně. Najednou nastala jiná situace. Domácí  začali hrát zezadu, zahustili prostor před velkým vápnem a my jsme museli dobývat.  Přestože jsme častěji drželi míč na kopačkách, umě kombinovali, ale prokousat se obranou soupeře  bylo strašně těžké. Enormní snaha vyrovnat se naplnila deset minut před koncem, kdy Kakrda přehodil brankáře. Hráči zaslouží obrovskou pochvalu za mimořádnou vůli utkání neprohrát. Stínem duelu je vážné zranění, které utrpěl Mocanu. Na druhou stranu velkým plusem byla korektnost a určitá kultura domácích diváků k naší výpravě."

Dvůr Králové nad Labem – Vysoké Mýto 1:3

Miroslav Chalupa, trenér TJ Dvůr Králové: „V prvním poločase hosté vycházeli ze zajištěné obrany a snažili se využít každé příležitosti přejít do rychlého protiútoku. My jsme byli aktivnějším mužstvem, vytvořili si několik brankových příležitostí, bohužel však bez gólového zakončení. Naopak fotbalisté Vysokého Mýta využili jediné nebezpečné příležitosti k získání vedení. Poté, co hosté v úvodu druhého poločasu vsítili druhou branku, si bez větších problémů pohlídali vítězství."

Roman Oliva, trenér SK Vysoké Mýto: „Podali jsme výborný výkon a zaslouženě jsme vyhráli. Zápas jsme měli prakticky od desáté minuty pod kontrolou. Na začátku jsme měli sice trochu problémy, ale pak se to ustálilo, hráli jsme dobře takticky, čekali jsme na chyby soupeře, které jsme dokázali potrestat. Za výkon patří dík celému mužstvu."

Náchod – Svitavy 3:0

Radovan Hromádko, trenér FK Náchod: „Stoprocentní to rozhodně nebylo, protože zvlášť v prvním poločase jsme udělali několik chyb a ten nahoře při nás několikrát stál. Ve druhém poločase, kromě několika pasáží, jsme už měli víc šancí, takže je naše vítězství podle mého soudu zasloužené. Pro nás je to ale jen jeden stupínek v cestě za záchranou."

Oldřich Palla, vedoucí družstva TJ Svitavy: „Zápas opět rozhodly naše střelecká nemohoucnost a hrubé chyby v obraně. Opakuje se to v každém utkání. Dostaneme hloupý gól, potom zapneme, vytvoříme si šance, které neproměníme, přijde další zaváhání a druhá branka v naší síti. Zase zvýšíme úsilí, vypracujeme si i možnosti, znovu bez efektu, vyčerpáme se, odpadneme fyzicky a soupeř nás dorazí. Stále ale věřím, že pokud se v dalších zápasech dokážeme těchto chyb vyvarovat a dát konečně z vytvořených šancí gól, tak jsme schopni vybojovat potřebné body pro udržení divize ve Svitavách."

Dobrovice – Ústí nad Orlicí 0:0

Vladimír Chudý, trenér TJ Jiskra Ústí nad Orlicí: „Podali jsme výborný kolektivní výkon. Kluci dřeli, poctivě makali a odvedli podle mě téměř stoprocentní defenzivní činnost. Držel nás i skvěle chytající Vojta Mareček, a když se k nám přiklonilo i štěstí, odvezli jsme si hodně cenný bod z Dobrovice, neboť domácí mají velmi kvalitní mančaft."

Kutná Hora – Letohrad 1:0

František Dvořák, trenér FK OEZ Letohrad: „První příležitost měli v tomto utkání domácí, konkrétně ve čtvrté minutě. To bylo z jejich strany vše a po celý první poločas jsme byli aktivnějším týmem, ale své šance jsme také neproměnili. Ve druhém poločase se hra vyrovnala a rozhodnutí přinesl rohový kop domácích a laciná branka v naší síti. Byla to další zbytečná ztráta bodů, ale fotbal se nehraje na krásu, ale na body, a ty mají domácí."

Pardubice B – Turnov 5:2

Kamil Řezníček, trenér FK Pardubice B: „Zápas s velice těžkým soupeřem jsme zvládli, a to jak herně, tak i výsledkově. Hráči plnili stanovenou taktiku a utkání poctivě odpracovali. V první půli jsme se snažili soupeře aktivně napadat na jeho obranné polovině, což nám přineslo zasloužené tříbrankové vedení. Do druhého poločasu jsme šli s tím, že budeme hrát dále aktivně, ale bohužel se nám nevyhnula hlušší pasáž. Turnovu jsme dovolili vstřelit dvě kontaktní branky. Kluci však zabrali a opět jsme protivníku odskočili o tři góly a poté jsme utkání již v klidu dohráli. Za přístup a předvedený výkon zaslouží pochvalu celý tým."

Trutnov – Jablonec nad Jizerou 5:1

Miloš Dvořák, trenér MFK Trutnov: „Soupeř přijel hodně posílený, ale vyhráli jsme naprosto zaslouženě. Klobouk dolů před tím, jak kluci zápas odjezdili. Myslím, že tentokrát to od nás bylo i fotbalové. Právě předvedená hra mě těší ještě víc než výsledek, i když vítězství 5:1 jsme určitě nečekali. Pro nás je to zřejmě klíčový skok k záchraně. Kluci si toho před zápasem byli vědomi a bylo to na nich vidět. Hráli zodpovědně. Myslím, že teď by čtyři body ke stoprocentní záchraně mohly stačit."

Divize C

Hvězdy kola

1. Martin Klátil (Pardubice B): Pardubický dlouhán vede svůj tým za záchranou. Farmě ligového Liberce zasadil tři smrtelné rány. První branku do sítě Turnova poslal z otočky, druhou hlavou a hattrick zkompletoval po brejku.

2. Martin Kejzlar (Trutnov): Trutnovský král jara. Stále častěji a hlavně pravidelně si urostlý univerzál užívá přesun z obrany do útoku. Tentokrát to dvěma góly odnesl nováček z Jablonce nad Jizerou.

3. Nicolas Šumský (Vysoké Mýto): Potvrdil, že jeho schopnosti a fotbalovost jsou na mnohem vyšší úrovni, než je divizní soutěž. Mýto táhl za vítězstvím, navíc brzy po přestávce vstřelil důležitý druhý gól.

Vítěz

Fotbalisté Trutnova: Domácí tvrz trutnovských fotbalistů znovu ukázala svoji sílu. Svěřenci trenéra Miloše Dvořáka měli v záchranářském duelu právo na nervozitu, ale tu zahnali skvělým sebevědomým výkonem.

Smolař

Fotbalisté Letohradu: Nesehráli na půdě Kutné Hory špatné utkání, dokonce byli zejména v první půli lepším týmem. Jenže fotbal se hraje na góly a ty Letohradští tentokrát nevstřelili.

Střelci

II. liga a ČFL: 1. R. Holub (Chrudim, ČFL) 20 branek; 2. Vaněček (Hradec Králové, II. liga) 17; 3. – 4. Sedláček (Převýšov, ČFL), Vácha (Chrudim, ČFL) oba 9; 5. Hundák (Pardubice, II. liga) 7.

DIVIZE C: 1. I. Svoboda (Svitavy/Vysoké Mýto) 18 branek; 2. – 3. Belej (Svitavy), Klátil (Pardubice B, Živanice) oba 16; 3. J. Černík (Dvůr Králové) 14.

Pozn.: Pouze hráči východočeských týmů.

Střípky z fotbalového víkendu

Košátko a čtyři hráči se vrátili na místo činu

Nový Bydžov – Divizní lídr z Nové Paky hostil ve svém domácím útočišti v Novém Bydžově jeden z nejlepších jarních týmů Sokol Živanice (1:1). Utkání provázel i jeden pikantní fakt. Hostující kouč Josef Košátko a čtyři jeho svěřenci se totiž vrátili na místo činu. Současný živanický trenér v Bydžově bydlí a několikrát již vedl tamní tým. Gólman Radim Ottmar a bek Vojtěch Pavlásek hráli na bydžovském trávníku ještě na podzim (za Novou Paku). Záložník Radek Gorol byl v Bydžově loni na jaře a David Hamák tam strávil několik let především v mládežnických kategoriích.

Za umělecký dojem se body nedávají

Náchod – Kdyby se ve fotbale udělovaly body za umělecký dojem, musely by Svitavy v Náchodě naplno bodovat. Jenže ve fotbale rozhodují góly a ty na rozdíl od Náchoda hosté v sobotu nedávali. Může za to však pouze a jen jejich střelecká nemohoucnost, protože zvlášť v prvním poločase větrali náchodskou obranu takovým způsobem, jakým to nedokázal žádný z předních celků divizní tabulky. Svým sobotním výkonem Svitavy rozhodně potvrdily, že do divizní soutěže patří, jenže k uměleckému dojmu potřebují přidat i nějaké body.

„Koller" na hrotu? Proč ne hned dva!

Pardubice – Pán prstenů: Dvě věže. Ne, teď si nebudeme povídat o díle Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Teď si budeme povídat o díle trenéra pardubického béčka. Kamil Řezníček vyslal do utkání proti Turnovu hned dva „Kollery". A výsledek? Zásluhou dvou obrů na hrotu zachraňující se tým odzbrojil třetího v tabulce. Martin Klátil nepřispěl do mlýna troškou, nýbrž  hattrickem. Radim Fikejz zařídil penaltu, ze které domácí otevřeli skóre a další dva góly první půle připravil. Chybělo mu jediné, aby se při dalších dvou šancích trefil do sítě.