„Každý si ale musí uvědomit, že nám v létě odešlo dvanáct hráčů, budujeme nový tým. O tom už nikdo nemluví," zaráží Luboše Prokopce, kouče vedoucího celku Fotbalové národní ligy.

Své hráče brání. Ostré výpady proti jeho svěřencům, jako třeba po překvapivé porážce 0:1 s Bohemians Praha, vůbec nechápe.

„Myslím, že není fér po výpadku na Střížkově poslouchat nějaké řeči o ostudě a tragédii. Jednou prohrajete a hned jste špatní? To přece ne," koulí očima Prokopec.

Náladu mu aspoň spravilo rozhodnutí Odvolací a revizní komise, která zrušila kontumaci utkání Pardubic s Karvinou a ponechala v platnosti původní výsledek 2:1.

Potěšilo vás rozhodnutí ORK?
Nebudu zastírat, že jsem rád. A nejde jen o to, že Karviná je náš konkurent v boji o postup. Původní rozhodnutí disciplinární komise by mohlo zapůsobit jako nebezpečný precedens. Je správně, že platí původní výsledek.

Karvinou máte najednou pod sebou o sedm bodů. Dýchá se vám lépe?
Musíme vidět, že je za námi s tříbodovým odstupem Ústí nad Labem, nedaleko České Budějovice (5 bodů). Víte, nevnímal jsem celou záležitost ohledně kontumace kvůli nám, abychom měli větší  náskok. Vůbec ne. Mně vadilo, že tímto způsobem se mohly ovlivňovat zápasy. Trest pro Pardubice byl jednoznačně přemrštěný a Karviná oproti ostatním naopak velmi zvýhodněná.

V neděli jste porazili Zlín 2:0, potvrdili jste pozici lídra Fotbalové národní ligy. Jaký jste měl pocit z výkonu mužstva?
V první poločase náš výkon dobrý nebyl. Soupeř nás zaskočil, napadal nás, měli jsme problémy s rozehrávkou. O poločase jsme hráče museli uklidnit. To se podařilo, najednou jsme zlepšili pohyb, vyhrávali víc osobních soubojů a dali důležitý první gól, který zápas zlomil.

V poslední době vás trápí herní i výsledkové výpadky. Co se za tím skrývá?
Myslím, že to není tak  černobílé. S Mostem jsme odehráli výborný zápas, ve Vlašimi jsme také hráli velmi dobře, ale pak přišlo vyloučení Kuliče. Přesto i v deseti jsme byli domácím minimálně vyrovnaným soupeřem. Další zápas byl s Frýdkem-Místkem. Zase jsme byli lepší. Na Střížkově to bylo z obou stran špatné utkání. Teď přišel i zlý poločas proti Zlínu. Každý si ale musí uvědomit, že nám v létě odešlo dvanáct hráčů, budujeme nový tým. O tom už nikdo nemluví! Aktuálně nám chybí Šisler s Kučerou. Ke všemu Zlín přijel s novým trenérem a kvalitou rozhodně nepatří na 14. místo.

Možná jste si na sebe skvělou sérií sedmi vítězných zápasů ušili pořádný bič. A když jím nepráskáte, je zle…
(přikyvuje) Je to logické. Fanoušci od nás očekávají nadále výhry. Je ale potřeba být objektivní a vidět všechny strany mince. U nás může za všechno trenér. Zodpovědnosti se nezříkám, ale zároveň musím chránit své hráče. Myslím, že není fér po výpadku na Střížkově poslouchat nějaké řeči o ostudě a tragédii. Jednou prohrajete a hned jste špatní? To přece ne.

Rozumím vám. Ovšem i v Deníku jsme poukazovali na to, že někteří hráči nejsou v top formě. Nemůže za to spokojenost, že mají jisté místo v základní sestavě?
Určitě ne. Pokud dobře pracují, tak musí důvěru cítit a dostat ji.  Někdy to vyjde lépe, někdy hůř. Odmítám demonstrativní zásahy do sestavy. Ti kluci musí cítit naši důvěru. V týmu je spousta mladých hráčů, musíme být trpěliví. Herní výpadky k mládí patří.

Je to i případ Jaroslava Zeleného?
Ano. O poločase utkání se Zlínem jsme nechali rozcvičovat dva hráče. Dali jsme si limit deset minut, abychom se zvedli. Kdyby k tomu nedošlo, Jarda by šel ze hřiště a nahradil by ho Tomáš Malinský. Naštěstí se povedla akce, byl na něj faul a z trestného kopu jsme šli do vedení. Za chvíli udělal další skvělou práci u gólu Vaněčka. Vyplatilo se nám chvíli počkat, a ne ho o poločase vyndat.

V sobotu dopoledne hrajete na trávníku posledního Vltavínu. Byla facka na Bohemians dostatečným varováním, že ani proti slabším týmům nejde hrát lehkovážně?
Je to poučení. Nebude to lehký zápas. Nikdo nám nedá nic zadarmo. Soupeř bude bojovat, zdržovat hru, válet se po faulech, zdržovat mohou i podavači balonů. Na to všechno musíme být připraveni. Když vyhrajeme, budeme mít po patnácti kolech dvaatřicet bodů.  To by byl velký úspěch.