Je tomu přesně padesát let, co stáli fotbalisté tehdejšího hradeckého Spartaku na prahu sezony, která se do historie klubu zapsala zlatým písmem. V ročníku 1959/60 dobylo mužstvo okolo Hledíka, Pičmana či Zikána doposud jediný mistrovský titul

Nyní je situace jiná. V Hradci se první liga nehraje už několik let, navíc v poslední sezoně skončil tým v druhé lize až na nelichotivém 13. místě. „Do nové sezony jdeme s jednoznačným cílem, a tím je náprava předešlého ročníku,“ uvedl hned v úvodu tiskové konference FC Hradec Králové ředitel klubu Richard Jukl. „V létě jsme udělali vše pro to, aby se taková sezona už neopakovala,“ do­dal.

Z hostování v Jablonci se vrátil odchovanec Pavel Černý, uzdravil se také další útočný hrot Václav Pilař, střed zálohy vyztužil zkušený Radek Hochmeister. Toto trio by se mělo také objevit v základní sestavě v premiérovém duelu proti Jihlavě (neděle 17 hodin). „Předpokládáme, že se ofenzivní síla zvýší. Ale pro útočníky je důležité, aby hrála záloha. Ta by měla připravovat příležitosti takové, které se dají realizovat. Tím, že přišel Hochmeister, se zvýšila konkurence ve středové řadě, a tak doufám, že i proto se budou útočníci více prosazovat,“ přeje si hradecký trenér Václav Kotal.

Mužstvo čeká zapeklitý úvod druholigové sezony. Nejprve v neděli ambiciózní Jihlava, pak daleká cesta na horkou půdu do Karviné. „Los jednoduchý není. Proto musíme ke každému zápasu přistoupit s maximální koncentrací. Začátek soutěže bude velice důležitý. Prvních pět utkání považuju za test našich možností a schopností,“ přiznal Kotal.

Oproti minulým letům jsou předsezonní cíle poněkud skromnější. V první řadě jde o nápravu předešlého roku. „Naším hlavním záměrem bylo mužstvo konsolidovat. Snad se nám to i daří. Výsledky v přípravě byly opravdu dobré. Chceme být v první polovině tabulky, řekl bych do šestého místa,“ vytyčil plán sportovní ředitel klubu Luboš Kubík a dodal: „Těžko můžeme mluvit o postupu. Nemáme stadion, navíc posunout se z třináctého místa na první či druhé není jednoduché. Chtělo by to velké změny,“ soudí Kubík. S tím tak úplně nesouhlasí Richard Jukl. „Když jsme tady loni seděli, tak nikoho z nás nenapadlo, že Čáslav skončí druhá. Soutěž je hrozně vyrovnaná. Proto výrazný tabulkový posun není nereálný.“

V neděli se v hradeckých podmínkách odzkouší revoluční novinka. Za brankou blíže k Orlici je namontována tribuna, která pojme necelou tisícovku fanoušků, kteří tak budou mít poprvé na Všesportovním stadionu přímý konktakt s hráči. „Úvodní kolo bude pro nás prubířským kamenem. Uvidíme, kolik permanentkářů změní svoje letité místo a přesune se blíže k hřišti,“ je v očekávání Jukl.

Kontakt s fanoušky kvitují i samotní fotbalisté. „Jsme moc rádi, že k tomu došlo. Snad lidé uvidí, že na hřišti makáme.“ usmál se kapitán „votroků“ Radim Wozniak.

Po vzoru především anglických stadionů nebude mezi hřištěm a tribunou napnuta síť. „Proto apeluji na diváky, aby pozorně sledovali hru, a nedošlo tak k úrazům po zásahu balonem,“ varuje sektretář klubu Martin Černík.