Ve výběru trenéra Pavla Vrby jsou dva hráči a jeden brankář, kteří pocházejí z východočeského regionu, ale brzy se vydali do fotbalového světa. Jaká cesta dovedla Jaroslava Plašila, Jiřího Skaláka a Tomáše Koubka na Euro 2016?

Jaroslav Plašil

Ze zmiňované trojice se jedná o jednoznačně nejzkušenějšího hráče. Pokud bude na hřišti, tak na Euru načne druhou stovku svých reprezentačních startů. Víc už jich v současném kádru mají jen Petr Čech a Tomáš Rosický. Čtyřiatřicetiletý záložník má před sebou již čtvrté mistrovství Evropy, zahrál si i na světovém šampionátu v roce 2006.

Rodák z Opočna působil 
v žákovském věku v Sokolu Černíkovice a ve Spartaku Rychnov nad Kněžnou. 
V jedenácti letech pak zamířil do Hradce Králové. Debut v první lize si připsal v listopadu 1998, ale celkově stihl za A tým Hradce odehrát jen čtyři zápasy. Ještě v dorosteneckém věku totiž podepsal smlouvu s Monakem a zamířil do zahraničí. Byl to jeden z nejzajímavějších přestupů v historii hradeckého fotbalu.

V monackém knížectví Plašil strávil sedm roků, po dalších dvou letech ve španělské Osasuně se v roce 2009 rozhodl pro návrat do Francie a stal se hráčem Girordins Bordeaux. Tam působí s výjimkou ročního hostování v Itálii (Catania) dodnes.

Do reprezentace nakoukl poprvé již ve výběru patnáctiletých, za národní tým hrál i v dalších výběrech. Za A tým poprvé nastoupil v březnu 2004, kdy Češi podlehli Irsku 1:2. V témže roce odjel i na Euro do Portugalska, kde získal s týmem bronzové medaile. Plašil nechyběl ani v nominaci na MS v Německu a další evropské šampionáty v letech 2008 a 2012. Za národní tým vstřelil sedm branek.

Svými výkony v Bordeaux si řekl o návrat do nominace trenéra Pavla Vrby. Ten ho povolal i na závěrečný turnaj do Francie a bude spoléhat na jeho pracovitost pro tým. Pokud bude v základní sestavě, čeká ho zřejmě pozice v záložní řadě po boku Daridy, před touto dvojicí by měl operovat Tomáš Rosický.

Jiří Skalák

Poprvé si začal kopat do míče v Sezemicích. „K fotbalu jsem se dostal asi v pěti letech díky mému tátovi, který v Sezemicích trénoval," vzpomínal Skalák. Jak to u talentovaných fotbalistů bývá, všimli si ho ve větším klubu, a tak se v žákovské kategorii přesunul o kousek dál do Pardubic. Zde strávil čtyři roky, aby následně přestoupil do Sparty, které výraznou měrou přispěl k mistrovskému titulu v dorostenecké lize v sezoně 2009/2010. Pak si ho vytáhl trenér Jozef Chovanec k A týmu, se kterým začal trénovat. Nastupoval i za sparťanskou rezervu, v áčku si připsal osmnáct startů.

Sparta však hledala pro pardubického rodáka větší herní vytížení, a tak se Skalák vydal na zajímavé kočování po hostováních. Postupně hrál za slovenský Ružomberok, Slovácko, Zbrojovku Brno a Mladou Boleslav. Nakonec se stal kmenovým hráčem právě středočeského klubu.

V právě skončené sezoně stihl v šestnácti zápasech za Mladou Boleslav šest gólů a sedm asistencí. Na začátku února se pak vydal na zahraniční angažmá do Brightonu, účastníka druhé nejvyšší anglické soutěže.

„Pro mě to byl zatím nejlepší rok v kariéře i v osobním životě. Jsem rád, že se mi přestupem do Anglie splnil jeden ze snů," řekl Skalák pro fotbal.cz. Po Euru před sebou bude mít další výzvy – postup s Brightonem do Premier League a s národním týmem na mistrovství světa.

V reprezentaci Skalák postupně prošel od výběru do 16 let všemi kategoriemi. Byl i v týmu trenéra Jakuba Dovalila na Euro do 21 let, které loni hostila Česká republika. Za A tým si poprvé zahrál v září 2015 v kvalifikačním utkání proti Kazachstánu. Od té doby již stihl odehrát celkem devět zápasů. Nyní usiluje o základní sestavu na Euru, kouč Pavel Vrba ho zkoušel především na pravém kraji zálohy.

Tomáš Koubek

S fotbalem začínal v Ostřetíně, kam ho poprvé na trénink dovedl jeho otec. „Střídal jsem posty v poli a brankáře, někdy ve dvanácti letech jsem se rozhodl pro pozici gólmana. Pak jsem se přesunul do nejvyšší žákovské soutěže do Hradce Králové," popisoval Koubek své začátky pro youtube kanál české fotbalové reprezentace. „Věděl jsem, že se potřebuji zlepšovat, abych si jednou mohl zachytat první ligu," dodal.

Jeden z jeho prvních cílů se mu splnil v necelých devatenácti letech, kdy v dresu Hradce odchytal prvoligový zápas s Mladou Boleslaví. V Hradci vydržel až do léta 2015, když v poslední sezoně nechyběl mezi tyčemi v lize v šestadvaceti zápasech. Po evropském šampionátu hráčů do 21 let přestoupil do pražské Sparty, která ho ovšem obratem zapůjčila do Liberce. Za Slovan, kde strávil celý uplynulý ročník, si Koubek zachytal i v Evropské lize.

Do reprezentace byl poprvé povolán do výběru osmnáctiletých. Pak postupoval dalšími kategoriemi až do „jedenadvacítky", s níž si zahrál Euro v roce 2015. Na domácím šampionátu odchytal všechny tři zápasy ve skupině, ale na postup do semifinále Češi nedosáhli.

Téměř dvoumetrový brankář bude na Euru společně s Tomášem Vaclíkem krýt záda dlouholeté jedničce Petru Čechovi. Koubek má na svém kontě dva starty v A týmu, poprvé nastoupil letos v březnu v přípravě se Skotskem, kterou Češi na Letné prohráli 0:1.