Lhota pod Libčany – Pardubice B 1:0

Josef Petera, trenér TJ Sokol Lhota pod Libčany: „Utkání o veledůležité tři body jsme začali špatně. První poločas se nám nepovedl. Po bouřce v kabině jsme začali běhat, byli jsme agresivní a nakonec Bednář vstřelil krásný gól. Jsem rád, že jsme Pardubicím oplatili podzimní porážku. Nejlepším hráčem na hřišti byl Kabeláč, který po faulu zezadu musel odstoupit. Vyzdvihl byl heroický výkon Jiříka, který nastoupil s chřipkou. Obrovskou kaňkou v závěru bylo chování hostujících hráčů, včetně realizačního týmu. Kakrda nejdříve počastoval asistentku rozhodčího neskutečně sprostými urážkami, za což dostal červenou kartu, a poté rozkopl dveře se skleněnou výplní. Aby toho nebylo málo, tak se snažil vyprovokovat potyčku s pořadateli, ke které nedošlo jen díky obětavosti několika z nich."

Jaroslav Míchal, trenér FK Pardubice B: „V sobotním odpoledni jsem ve Lhotě potkal řadu kvalitních trenérů i kamarádů, kteří po utkání chválili výkon našeho mužstva. Šancí v zápase sice moc nebylo, ale herně a fotbalově jsme domácí jasně převyšovali. Soupeř udělal velice důležitý krok záchraně v soutěži… Je jasné, že v těchto zápasech se penalty proti domácím nepískají. Kdyby byla podobná situace na druhé straně, tak je jasné, jak by to dopadlo. Jenže Lhota se do naší šestnáctky ani nedostávala, tak to musel rozhodčí vymyslet jinak. Nejvíce mě mrzí, že z nepřesností sudích vyplynulo vyloučení Vojty Kakrdy. K pozápasové strkanici a nadávkám našim hráčům se raději vyjadřovat nebudu."

Letohrad – Dvůr Králové 2:1

František Dvořák, trenér FK OEZ Letohrad: „Vstoupili jsme do utkání velmi dobře a soupeře k ničemu nepustili. Bohužel nás zmrazil gól hostů. Byli jsme rádi, že jsme do poločasu neinkasovali znovu. Po změně stran jsme se tlačili stále více dopředu a odměnou byly dvě branky během dvou minut. Měli jsme i další příležitosti ke skórování, ale stále nám chybí klid a důraz v koncovce. Myslím, že naše vítězství bylo zasloužené."

Čeněk Celler, trenér TJ Dvůr Králové nad Labem: „Podali jsme sice podstatně lepší výkon než v minulém mistrovském utkání, ale opět jsme zaváhali v začátku druhého poločasu, kdy domácí dvěma hodně šťastnými brankami dokázali obrátit vývoj zápasu. Nedaří se nám v koncovce, i když šance na vyrovnání byly. Hrálo se na perfektně připravené travnaté hrací ploše a přechod z umělého trávníku (v Náchodě) některým hráčům činil problémy."

Holice – Svitavy 3:4

Jiří Tesař, trenér SK Holice: „V prvním poločase nás soupeř  přehrával. Navíc nás opět potrestal za zbytečné chyby, kterých jsme se chtěli vyvarovat. Do druhého poločasu jsme změnili taktiku a styl hry. Skoro až k nevíře se karta otočila. Kluci makali a hlavně plnili, co měli. Celkem zaslouženě jsme vyrovnali. Stačilo malinko a byli jsme to my, kdo se mohl radovat z vítězství. Bohužel, jak už je u nás téměř zvykem, nakonec nemáme ani bodík, který jsme si přinejmenším zasloužili. Za druhou půli musím kluky pochválit. Ať si říká, kdo chce, co chce, předvedli jsme výkon hodný divize."

Zbyněk Zbořil, trenér TJ Svitavy: „Takové zápasy jsou ošidné. Máte nějakou úspěšnou sérii, jedete k poslednímu a každý čeká samozřejmé vítězství. Na to, jaké vládne nyní počasí, tak hřiště bylo výborné a my chtěli hrát náš fotbal. První půle byla z naší strany výborná, o přestávce jsem hráče pochválil, a to byla asi chyba. Po zcela zbytečné penaltě bylo domácích najednou plné hřiště. Úplně jsme vypadli z tempa a svoje mužstvo jsem nepoznával. V závěru to bylo nahoru – dolů a nakonec rozhodla souhra Brůna – Belej – Svoboda. Byl to klasický zápas dvou rozdílných poločasů se šťastnějším koncem pro nás."

Ústí nad Orlicí –  Mšeno 2:1

Jan Navrátil, trenér Jiskry Ústí nad Orlicí: „Celý tým zaslouží velkou pochvalu. Zejména první poločas byl z naší strany skvělý. Chtěli jsme proti silnému soupeři vysoko atakovat a hrát otevřenou partii, což jsme splnili. Ve druhém dějství jsme sice často zakončovali, ale dlouho jsme se nemohli prosadit. Soupeř ukázal svoji sílu a vypracoval si několik příležitostí. Kdyby je proměnil, zcela jistě by měl zápas jiný vývoj a výsledek. Celkově mělo utkání výbornou úroveň, oba týmy hrály útočně, aktivně a disciplinovaně."

Nová Paka – Kutná Hora 1:1

Petr Ježek, sekretář 1. FK Nová Paka: „Před utkáním bychom určitě bod brali. Průběh zápasu ovlivnilo vyloučení hostujícího Urbana. Na základě tohoto faktu však byly tři body za vítězství celkem reálné, nebýt tolika zahozených šancí především ve druhé pětačtyřicetiminutovce. Každý bod se ale počítá, a tak i ten z domácího zápasu s favorizovanou Kutnou Horou má svou cenu, a teprve závěr soutěže ukáže, jaké bude hodnoty."

Jirny – Náchod 1:0

Jiří Kuneš, trenér FK Náchod: „Domácí z ničeho dokázali vstřelit gól z pokutového kopu. Naše branka do výsledku utkání nebyla započítána a s ohledem na tyto skutečnosti je vítězství domácích zasloužené."

Turnov – Nový Bydžov 2:0

Martin Novotný, vedoucí mužstva RMSK Cidlina Nový Bydžov: „Vítězství domácích je zcela zasloužené. Zápas týmů, které se pohybují v dolních patrech tabulky, je o srdíčku a bojovnosti, na nebo i za hranicí sebeobětování, a ne tolik o fotbalovosti. V tomto měl Turnov po celý zápas navrch. Nám se nedařilo udržet míč v útočné fázi, slabá byla i postupná kombinace. I když to pro nás byl velice důležitý zápas, neskládáme zbraně a v příštím zápase budeme chtít navázat na výkony z úvodních jarních kol."

Hvězdy kola ČFL a divize C

1. Michal Radouš (Chrudim): Mladý stoper chrudimského MFK (ročník narození 1990) nejenže podal tradičně kvalitní výkon v defenzivě, ale navíc zařídil dvěma parádními góly výhru svého týmu nad rezervou pražské Sparty.

2. Ivo Svoboda (Svitavy): Už se zdálo, že svitavští fotbalisté nečekaně ztratí body v Holicích, ale jejich elitní střelec znovu předvedl, proč hraje v týmu tak důležitou roli. V 89.  minutě se dostal do vyložené šance a bezchybně zakončil.

3. Richard Ráb (Ústí n. O.): Útočník ústecké Jiskry přišel na hřiště před koncem a potvrdil, že je žolík číslo jedna. V poslední minutě rozhodl svým gólem o vítězství.

Vítěz

Fotbalisté Letohradu: Vítězství se sice nerodilo lehce, ale bylo naprosto zasloužené. A co víc, bylo na čase. Domácí už nutně potřebovali tři body, a podle toho to na hřišti vypadalo. Svého soupeře během utkání na svou polovinu příliš nepouštěli.

Poražený

Fotbalisté Nového Bydžova: Hráči RMSK Cidlina nezvládli veledůležité utkání o „šest" bodů. Nedokázali navázat na výkony z předešlých jarních kol. Inkasovaná branka do šatny z pokutového kopu Bydžovské nalomila a v 52. minutě je dorazil nešťastný gól z trestného kopu.

Střelci

ČFL:
1.
Holub 8 branek; 2. Radouš 5; 3. - 5. Vácha, Vladyka (všichni Chrudim), Novák (Převýšov) všichni 4 branky.

Divize C:
1.
Svoboda (Svitavy) 15 branek; 2. Kukla (Ústí n. O.) 9.
Pozn.: Pouze hráči východočeských týmů.

Střípky z fotbalového víkendu

Stoper Radouš se mění v kanonýra

Chrudim – Fotbalisté MFK porazili Spartu B 2:1 a lví podíl na tom měl stoper Michal Radouš. Pražané totiž vedli rychlým gólem Konateho a o obrat se postaral právě Radouš dvěmi parádními trefami na přelomu poločasů. Ve 44. minutě napálil míč z přímého kopu z 25 metrů (prakticky ze stejného místa jako před 14 dny proti Strakonicím) a 206 cm vysoký gólman Holý se k pravé tyči natahoval marně. Obrat završil domácí zadák ve 49. minutě, kdy hlavou přesně zúročil rohový kop Vladyky. Radouš je tak s pěti góly již druhým nejlepším střelcem týmu.

Holice si odepisujte, ale nepodceňujte je!

Holice – Už dávno je všichni odepsali. Ale oni to nevzdávají. Pravda sestup, do krajského přeboru neodvrátí, ale sympatie neztrácejí. Holice minule senzačně dobyly Dvůr Králové a teď podaly v derby proti Svitavám heroický výkon. Ve druhém poločase vymazaly dvougólovou ztrátu na favorita a pak dokonce útočily na své první domácí body v této sezoně. Už už to vypadalo, že získají alespoň jeden, když. Když v 90. min. všudybyl Svoboda využil nedůslednosti holické obrany a střelou podél gólmana rozhodl o šťastném vítězství hostů.

Jirny dokážou dát branku z ničeho

Náchod – Hubené vítězství 1:0 suveréna fotbalové divize C, Viktorie Jirny, zajistila domácím hodně zvláštní penalta. Náchodský stoper Kudláček, atakovaný soupeřem, dává už v 5. minutě malou domů, a v tom domácí útočník bez zjevného přičinění soupeře ve vápně padá. K údivu všech, sudí píská a ukazuje na penaltový puntík. Z něj nakonec padá také jediná branka zápasu. „Domácí z ničeho dokázali vstřelit branku z pokutového kopu," komentoval lakonicky rozhodující okamžik zápasu náchodský trenér Jiří Kuneš.