Papírově nejtěžší soupeře mají až na jednu výjimku (30. kolo Pardubice) za sebou, v následujících šesti utkáních „votroci" narazí na týmy ze suterénu tabulky. Sérii odstartují v neděli v Mostě (15.30), který dusí šňůra pěti porážek v řadě.

21. září 2013 a vítězství v Ústí nad Labem 2:0. To je naposledy, kdy fotbalisté Hradce Králové přivezli z venku kompletní bodovou sbírku. Od té doby vyrazili mimo svůj stadion šestkrát a uklohnili pouze čtyři remízy.

Je čas s venkovní mizérií skoncovat! Tři body z Mostu by se v postupových dostizích setsakramentsky hodily.

„Klukům nebudu připomínat, že jsme venku dlouho nevyhráli. Ničemu by to nepomohlo. My víme, že na cizích stadionech zahrát umíme. Už jsme přivezli dost bodů," říká trenér Luboš Prokopec.

Statistika mu dává za pravdu. Hradec je v tabulce venkovních zápasů třetí se šestnácti body. Dvanáct jich ovšem nasbíral v prvních deseti kolech… „Jak říkám, nemíníme se tím stresovat. V kabině jsem řekl, že každý zápas bereme, jako bychom hráli doma. Ve hře je 21 bodů. Zbývá sedm zápasů. Je to jako série hokejového play off. Už se není na co šetřit. Chceme vyhrávat a postoupit do ligy," odhodlaně tvrdí hradecký lodivod.

Zápasy s mužstvy ze spodku tabulky jsou zrádné. Hradec se o tom tvrdě přesvědčil na podzim, kdy prohrál na Bohemians a remizoval s Vltavínem a Vlašimí. „Jenom se ukazuje, že každý zápas v této soutěži je těžký. Konkrétně Most doma dokázal porazit Táborsko. I minule v Českých Budějovicích byl zápas otevřený do 75. minuty," varuje před podceněním soupeře Prokopec.

Hradci může teoreticky pomoct rozkastovaná tabulka.

Střížkov a Vltavín jsou nemilosrdně svázány na sestupových příčkách. Před nimi je Zlín s osmibodovým náskokem. O sestupu je nejspíš rozhodnuto. Most a jemu podobné týmy by nemusely na trávník vyrukovat s přísnou defenzivou, než kdyby potřebovaly každý bod k záchraně.

To by mohlo hrát Hradci do not. Proti mužstvům, které chtějí hrát fotbal, se „votrokům" daří mnohem lépe.

„Osobně si nemyslím, že takové rozdíly v tabulce jsou naší výhodou. Některé týmy sice už nehrají o záchranu, nemají nad sebou Damoklův meč, ale zároveň hrají bez stresu a v klidu," uvažuje Prokopec.

Most? Pacienti v protialkoholické léčebně…

Most – Ambice Mostu na střed tabulky spálila černá série pěti porážek v řadě. Týmu nepomohla výměna trenéra (Vít Raszyk za Zbyňka Bustu), změny v sestavě ani časté individuální pohovory. „Za poslední dva měsíce jsme měli více sezení s trenéry a vedením, než nějací pacienti v protialkoholické léčebně," svérázně o krizi hovoří na oficiálních stránkách  klubu zkušený gólman Jaroslav Belaň.

„Je to v těch makovicích, které nosíme na krku. Myslím, že nějaký posun nejen v myšlení, ale také ve výkonnosti je i přes porážky znát." Most v neděli přivítá Hradec, největšího favorita na postup do ligy a zároveň vedoucí celek FNL. „Musíme dát o gól víc než oni. To je nejjednodušší recept. Fotbal jsme hrát nezapomněli," hlásí Belaň.