Už je to více než deset let stará historie, kdy fotbalisté Hradce Králové naposledy vyhráli v Brně. Je na čase zase trochu upravit dějiny. Kotalův soubor by potřeboval urychleně vpustit do žil tříbodovou injekci. Vždyť na kompletní sbírku bodů čeká už čtyři kola a prvoligová tabulka je neuvěřitelně našlapaná. Bitva s posledním Brnem na Městském fotbalovém stadionu na Srbské začíná v neděli ve 14.30 hodin.

12. květen 1999 – 27. kolo a gól Jaroslava Dvořáka tehdy výrazně pomohl Hradci k záchraně v lize. „Votroci“ zvítězili v Brně 1:0 a do konce soutěže ještě stihli „skalpovat“ Jablonec a už jasného vítěze ligy Spartu Praha. Takový efekt měl triumf nad Brnem.

Východočeši by šest kol před koncem podzimní části něco podobného tuze potřebovali. Stačí se jen podívat na tabulku a každému musí být jasné, jak cenné body budou v nedělním odpoledni v banku.

Sedmý Liberec a poslední šestnácté Brno dělí pouhopouhé čtyři body! Extrémně vyrovnaný šestnáctihlavý peloton se po každém odehraném víkendu významně přeskupí. „Venku jsme snad devět kol nevyhráli. Už bychom to měli zlomit,“ prohlásil v rozhovoru pro Deník hradecký kapitán Radim Wozniak.
V letošní sezoně hráli venku „votroci“ čtyřikrát, tři duely prohráli, jediný bod za bezbrankovou plichtu dovezli z Českých Budějovic.

„Bylo by dobré, kdyby se nám podařilo na cizím hřišti znovu zabodovat. Je to podobná situace jako před čtrnácti dny, kdy jsme jeli na Baník, který byl tehdy také poslední. Opět můžeme čekat, že Brno udělá všechno pro vítězství a bude záležet na nás, jak se s tím vyrovnáme. Pokud budeme mít kvalitní finální fázi a vzadu neuděláme chyby jako minule s Ústím, tak bychom se nemuseli vracet s prázdnou,“ myslí si hradecký asistent trenéra Michal Šmarda.
Ano. Minely v defenzivě připravily Hradec o dva body v předchozím utkání prvoligových noviců. Zkrat kapitána Wozniaka, neuhlídaná standardní situace a problém byl na světě. Remízu 3:3 Hradec zachránil až velmi šťastně v samém závěru. Podobné prohřešky proti taktice a disciplíně by měly na Moravě daleko fatálnější následky.

„Máme jasnou motivaci. Víme, že v případě neúspěchu bychom se v tabulce propadli o hodně níž. A my nechceme být na chvostu tabulky. Navíc doma jsme body ztratili. Teď je musíme přivézt zpátky,“ burcuje Šmarda.

Brno je před duelem s Hradcem ve složité situaci. Deset kol, devět bodů. Mizerná bilance slavného klubu je alarmující. Ve zlepšení nevěří ani jeho fanoušci. Na internetových stránkách klubu odpovídají na anketní otázku: jak skončí Brno v lize. Valná většina hlasuje pro sestup! Že Dostálek a spol. mají do formy daleko, dokázali v minulém kole v Liberci, kde po ustrašeném výkonu padli 1:3.

„Ale předtím dvakrát za sebou vyhráli,“ upozorňuje Šmarda. „Kvalitu určitě mají. Především v ofenzivě. Po stranách mají šikovné hráče, uprostřed režiséra Dostálka.“

Hradec určitě zamíchá sestavou. Duel s Ústím se nepovedl a pro některé fotbalisty to bude mít následky v podobě usednutí na lavičku. Po dlouhodobém zranění se s týmem začal připravovat středopolař Vojtěch Štěpán, do hry však ještě nezasáhne.