Další ostrý test čeká prvoligového nováčka z Hradce Králové. Na Všesportovní stadion dnes dorazí další silný protivník, FK Baumit Jablonec. „Po Spartě a Plzni hostíme dalšího soupeře, který zasáhl do evropského poháru. Čeká nás těžká šichta,“ je si vědom VÁCLAV KOTAL, kouč domácích fotbalistů.

Jak pohlížíte na sílu Jablonce? Čím je tenhle tým nejvíce nebezpečný?
Každopádně se jedná o soupeře, který hraje ofenzivně. Umí velmi dobře a hlavně účinně napadat i ve větším počtu hráčů. Pro nás to znamená jediné; musíme se snažit o kvalitní rozehrávku a hlavně při ní nechybovat. Na druhou stranu je potřeba předvést naši hru. Míče nemůžeme jenom nakopávat a po hřišti se jen tak honit. Předpokládá to určité sebevědomí. S tlakem, který na nás Jablonec bezpochyby bude vyvíjet, si prostě budeme muset umět poradit.

V Českých Budějovicích jste po dlouhé době musel být spokojen s defenzivní činností, což je před dnešním duelem
určitě dobrý signál…
Obranný blok byl velice pružný, dobře nám fungovala vzdálenost mezi obránci a záložní řadou. Dokázali jsme kvalitně napadat a sbírat odražené balony. To bylo velmi důležité. Eliminovali jsme tím soupeřovu útočnou snahu a sami si připravovali situace na protiútok. Hráči si však musí uvědomit, že pokud alespoň některá z šancí, kterých jsme si vytvořili dostatek, neskončí gólem, tak v lize důstojnou roli hrát nemůžeme. Bez vstřelených gólů to prostě nejde.

Příležitosti připravoval především Kocourek. Řekl si výkonem o základní sestavu proti Jablonci?
Je tu předpoklad, že nastoupí. I když jeho role podobně jako Pilařova bude tentokrát mnohem složitější. Jablonec disponuje na krajích ofenzivními typy a nesmí se stát, aby při defenzivních úkolech propadli. Je ale jasné, že bude rozhodovat jejich hra směrem dopředu, kde je nezbytné se prosadit.

Poslední domácí duel s Plzní, která podobně jako Jablonec nakoukla do pohárové Evropy, výsledkově příznivě nevyzněl. Plyne z tohoto utkání určité ponaučení?
Paralela je v podobném útočném pojetí. Pro nás to znamená jediné: nesmíme dát Jablonci tolik prostoru jako Plzni. Kvalita soupeře je podobná. Pokud je necháme v poklidu zakládat akce, těžko uspějeme. Přepnout vhodně z útoku do obrany a naopak bude klíčové. Nesmí nastat chaos, jako se to stalo Spartě se Žilinou. Tam byl právě největší rozdíl v organizaci. Žilina věděla, co chce hrát, ze Sparty jsem ten pocit neměl.

Byl jste coby bývalý sparťan z výkonu letenského týmu hodně rozladěn?
Dobře po těle mi samozřejmě nebylo. Šlo o srovnání špičkového českého týmu se slovenským, v němž ke všemu nastupují hráči, kteří se v české lize neprosadili. No a Žilina byla jednoznačně lepší. Pokud si neuvědomíme, že hra musí mít patřičné parametry, organizaci a jistý soulad, tak se nedá uspět. Vláďa Táborský to řekl naprosto přesně. Sparta měla deset hráčů, kteří to chtěli strhnout každý sám. Žilina jich měla taky deset, ale ti hráči věděli, co udělá ten druhý. To byl zásadní rozdíl. Žilina věděla, co chce hrát, Sparta ne.

Zpět k dnešnímu utkání. Na povrch probleskly informace o možném příchodu Karla Pitáka do Hradce Králové. Stál byste o něho?
Nemá cenu se k tomu vyjadřovat. Karel je z Hradce, takže jsme s ním samozřejmě ve styku. Je jasné, že hráč, který nedostává tolik příležitostí, je trochu frustrovaný. Možná něco lítá ve vzduchu, ale nic konkrétního se zatím neděje. Karel momentálně naskakuje jako první náhradník, a pokud má klub nějaké cíle, těžko ho uvolní. Nejde jenom o základní jedenáctku, k dispozici potřebujete mít širší kádr. Přijdou zranění, karty a rázem jste v sestavě.

Momentálně vám patří třináctá příčka. Případný nezdar by byl z hlediska tabulky pravdy velice nepříjemný. Připouštíte si to?
Pokud má mít bod z Budějovic nějakou cenu, je potřeba doma vyhrát. Svým způsobem se jedná o utkání, po němž se ukáže, zda budeme okupovat střed tabulky či její chvost. I proto mě stále mrzí, že jsme v Budějovicích nedokázali vyhrát.

Z neproměňování šancí vás zřejmě pořád brní hlava…
To máte těžké. V týdnu jsme si volali s Jardou Šilhavým (trenér Českých Budějovic – pozn. red.). Říkal, že zrovna sleduje DVD z našeho zápasu a děkuje mi za bod. To hovoří za vše.

Dnes dáte asi na modlení, aby to tam konečně spadlo, ne?
(směje se) Potřebovali bychom Drogbu. Je to zkrátka o kvalitě v koncovce. Disponujeme hráči, kteří prvoligové zkušenosti teprve sbírají. Uvidíme, třeba někdo střelecky pookřeje.