Ve středu odstartoval nový ročník první fotbalové ligy staršího a mladšího dorostu. Hráči FC Hradec Králové přivítali tým Slovácka. Premiéra dopadla na jedničku. Všechny body totiž zůstaly na Bavlně.

STARŠÍ

FC Hradec Králové – 1. FC Slovácko 1:0 (1:0). Branka: 25. Hruška. Rozhodčí: Ochotnický. ŽK: 2:1. Diváci: 180. FC Hradec Králové: Koubek – Vlček, Ramba, Kudláček, Zelený – Hruška (63. Chromek), Krolop (75. Friedl), Novotný, Schwarz – Koza, Faltus (53. Bastin).

Zápas mnoho fotbalové krásy nenabídl. K vidění byla z obou stran neúprosná bitva. Největší nebezpečí hrozilo převážně ze standardních situací a pohledných fotbalových akcí bylo jako šafránu.

Jako první dali o sobě vědět fotbalisté Slovácka. V 15. min. zahrával Jeleček trestný kop, míč prošel k Frantovi, který naštěstí mířil vedle levé tyče Koubkovy branky. Poté zahrozili dvakrát ze standardních situací „votroci“, ale Krolop ani Vlček se o změnu skóre nepostarali.
Rozhodnutí přinesla 25. minuta, kdy nejprve hostující Ohnutek mířil v jasné pozici vedle branky a hned z protiútoku vystřelil Hradeckým tříbodový zisk Hruška.

„Koza vyvezl balon a poslal jej mezi dva obránce. Já si naběhl z pravé strany, a i když mě hostující hráč křižoval, stačil jsem si míč malinko posunout a poslal jej po zemi k levé tyči. Jsem rád, že mi premiéra vyšla a udělám vše pro to, abych se udržel v základní sestavě. Přechod do nejvyšší dorostenecké soutěže pro mne nebyl jednoduchý, vždyť na jaře jsem hostoval v hradecké Olympii a hrál dorosteneckou divizi. To je úplně něco jiného. Zápas se Slováckem byl náročný, ale tři body jsou pro nás velkým povzbuzením,“ svěřil se po zápase hradecký středopolař.

V závěru poločasu byli aktivnější hosté, ale vyloženou šanci si nevypracovali. Po přestávce mělo Slovácko více ze hry. Největší nebezpečí pro obranu „votroků“ znamenali Hlůpik s Ohnutkem, ale naštěstí nebyli v koncovce patřičně důrazní a přesní.

Svěřenci trenéra Luboše Prokopce se do vážnějších šancí vůbec nedostali. Za zmínku stojí střela Schwarze, která prosvištěla těsně nad břevnem, a s pokusem Chromka si brankář Slovák poradil.

V infarktovém závěru útočilo Slovácko v devíti lidech, před Koubkovou svatyní bylo několikrát pořádně horko, ale „votroci“ těsný náskok s vypětím všech sil uhájili.

Luboš Prokopec, trenér FC Hradec Králové st. dor.: „Jsem strašně rád za tři body. První zápas bývá vždy hodně důležitý. Za devadesát minut jsme si vypracovali pouze jedinou vážnější šanci, která však znamenala gól. Soupeř měl svoji kvalitu, ale naše obrana pracovala zodpovědně. Pokud chceme v příštích zápasech myslet na vítězství, musíme být daleko aktivnější směrem dopředu.“

MLADŠÍ

FC Hradec Králové – 1. FC Slovácko 2:1 (2:1). Branky Hradce: Šoupal, Petráček. FC Hradec Králové: Vízek – Holeš, Hegr, Furda, Baťka – Bodlák (78. Krčál), Vejchoda (47. Hloušek), Šoupal, Bláha (68. Ježek) – Krátký (56. Strakatý), Petráček.

Miloš Mejtský, trenér FC Hradec Králové ml. dor.: „Na začátek sezony to bylo velice kvalitní a bojovné utkání. Soupeř byl důrazný, ale naši hráči se s tím dokázali vypořádat. Slovácko se sice ujalo vedení, ale cením si toho, že kluci velkou bojovností dokázali zápas otočit. Nejprve po standardní situaci se hlavou prosadil Šoupal, poté Holeš založil akci z vlastní poloviny, přesnou přihrávkou našel Petráčka, který si poradil i s hostujícím brankářem a poslal míč do sítě. Ve druhé půli se hosté snažili vyrovnat, ale naše velká bojovnost slavila úspěch.“

Ve 2. kole Hradec zajíždí do Jihlavy (sobota 15. srpna – 11.00 st. a 13.15 ml.).

JAN SKALIČKA