Natrápili se až běda, diváci na tribunách kroutili hlavou nad příšerným fotbalem, ale nejdůležitější zpráva zní takto: Fotbalisté Hradce Králové porazili 2:0 Vltavín, splnili povinnost a ve středu se v klíčovém zápase sezony poperou o postup do první ligy.

Derby v Pardubicích bude mít maximální grády!

„Pro nás to je jako finále mistrovství světa, nebo finále Champions League," nebál se velkých slov hradecký trenér Luboš Prokopec. „Musíme si věřit, že zápas zvládneme a postoupíme. A já tomu věřím. Je to utkání o všechno."

Mladého kouče „votroků" neovlivnil ani bídný výkon proti celku, který už pár týdnů ví, že po roce Fotbalovou národní ligu opustí.

Od začátku chyběl hře pohyb, myšlenka, nápaditost, hráčům uskakovaly od nohou jednoduché přihrávky. Když už došlo na moderní průnikovou akci po lajně, projel snadný míč Shejbalovi pod špunty kopaček do zázemí… Ale nepískalo se. Fanoušci chápali složitost situace.

„Chci jim poděkovat, že s námi měli trpělivost. Byl to náš nejhorší domácí výkon v sezoně. Ale mám pro něj pochopení. Tlak je velký. O to víc si cením, že jsme zápas dotáhli do vítězného konce," našel pozitiva Prokopec.

Jako první se trefil v 17. minutě Pavel Dvořák. Po faulu na Plašila v pokutovém území se pískala penalta a útočník zamířil přesně k levé tyči. Pak nastalo období fotbalového temna, až v 77. minutě se po rychlém brejku a nezištné přihrávce Bosňana Haliloviče prosadil Malinský.

„Bohouš Pilný klukům říkal, že podělané mužstvo nikdy nic nevyhrálo. Musíme zapracovat na psychice," vytyčil si před „super středou" jasný úkol Luboš Prokopec.

FC Hradec Králové - Loko Vltavín 2:0

Fakta – branky: 17. P. Dvořák z pen., 77. Malinský. Rozhodčí: Příhoda – Kovařík, Kotík. ŽK: 0:1 (Komárek). Diváci: 1560. Poločas: 1:0.
FC Hradec Králové: Koubek 5 – Holeš 4, Rolko 5, Plašil 6, Poděbradský 4 – Janoušek 4 – Malinský 5, Halilovič 5 (87. Jukl), Kulič 4 (72. Hable), Shejbal 3 (67. Zelený) – P. Dvořák 3. Trenér: Prokopec.
Loko Vltavín: O. Pávek 5 – Pozníček 5, Komárek 7, Ptáček 6, Hájek 5 – Očovan 3, M. Pávek 5, Čermák 5, Mařík 3  (78. Klán), Podzimek 2 (82. Láncz) – Škorvánek  2 (66. Krimlák). Trenér: Knížek.

Hvězda zápasu

MARTIN KOMÁREK, obránce Vltavínu. Pavel Dvořák by o něm mohl říct asi toto:  nedal mi ani milimetr prostoru, byl otravný jako štěnice, vyhrával skoro všechny souboje.

Moment zápasu

PENALTA. V 17. minutě Podzimek podrazí ve vápně Plašila. Pokutový kop! Míč si suverénně bere Pavel Dvořák a pečlivě ho uklidí k tyči. Útočník vstřelil pátý gól v šesti zápasech.

Českým Budějovicím stačí remíza
Středeční poslední kolo FNL rozhodne o dvojici postupujících do první ligy. Ve hře je trojlístek České Budějovice (59 bodů), Táborsko (59) a Hradec Králové (58). Jaké jsou varianty?

POSTUP Hradce– v případě jakéhokoliv vítězství v Pardubicích
– v případě remízy v Pardubicích musí zároveň prohrát České Budějovice v Táborsku

POSTUP Táborska– v případě jakéhokoliv vítězství doma nad Českými Budějovicemi
– v případě prohry Hradce na hřišti Pardubic
– v případě remízy Hradce na hřišti Pardubic

POSTUP Českých  Budějovic– v případě jakéhokoliv vítězství na hřišti Táborska
– v případě jakékoliv remízy na hřišti Táborska
– v případě prohry Hradce na hřišti Pardubic

30. kolo – středa 4. června, 18.00: Pardubice – Hradec Králové, Táborsko – Č. Budějovice, Třinec –  Žižkov, Karviná – Varnsdorf, Zlín – Sokolov, Vltavín – Ústí n. L., Bohemians – Frýdek-Místek, Vlašim – Most.