Hodnocení výkonu Radima Ottmara v Táborsku? Excelentní! Tak se vyjádřil k jeho devadesátiminutové práci Karel Podhajský (42), kouč fotbalových gólmanů v Hradci Králové.

Na úvod: Ottmarovi je jednatřicet a v černobílém klubu pomalu nezakopl o pořádnou příležitost. Potloukal se nižšími soutěžemi. Chytal za Živanice, Týniště nad Orlicí… Šance být konečně jedničkou  se mu naskytla až před pár týdny. Tomáš Koubek odešel do Liberce, jeho dlouholetý parťák Jiří Lindr teprve nabírá na jistotě po více než roční pauze zaviněné zraněním.

Proto už na startu přípravy uslyšel z úst Podhajského, bývalého výtečného hradeckého brankáře, tato slova: Připrav se, začátek sezony bude na tobě! „V přípravě pracoval perfektně. Vzal to za správný konec a nula na Táborsku je toho výsledek," těší  Podhajského.

Ottmar si možnosti stát v druhé lize mezi tyčemi váží. Ke všemu přistupuje rozvážně, poctivě a koncentrovaně.

„Radim chytal druhou ligu už před strašně dlouhou dobou, ještě se mnou. Má v ní asi deset zápasů, plus pohárový duel s Baníkem Ostrava. Přes menší kluby v nižších soutěžích se dostal zase zpátky. Nezahořkl. To je návod i pro další hráče, když hned nedostanou šanci," uvažuje Karel Podhajský.

Ale zpátky k Ottmarovi. Trenéři s ním vyráželi dveře, protože se jim zdál na gólmana malý. Jasně, basketbalista to není, ale 183 centimetrů ho mezi prcky neřadí.

„Vezměte si, že Kuciak, který tady byl minulou sezonu, byl ještě o centimetr menší. Osobně mám takové gólmany radši. Radim je dynamický, skvěle čte hru, hraje parádně nohama a z ničeho se nepodělá. To je mnohem lepší než kluk, který má dva metry a nic nechytne," usmívá se brankářský odborník.

Může Ottmar zůstat v brance po celou sezonu? Může přikovat Jiřího Lindra na lavičku? Poněkud citlivé téma. Původní plán zněl, že Ottmar začne, a až se Lindr dostane do fazony, půjde na hřiště on. Jenže posaďte gólmana, který čape jak z praku.

„Uvidíme. Vždycky se to odvíjí od výsledků, ale pokud bude excelentní jako v Táborsku, šanci má. Radim má teď náskok v počtu odchytaných zápasů. Lindrose ale také potřebujeme dostat do zápasového zápřahu," říká Karel Podhajský.

Jisté je, že v neděli při derby s Pardubicemi, bude v hradecké kleci zase Radim Ottmar.